DomovNovicePočitnice s prijatelji 2021 – počitniško varstvo

Počitnice s prijatelji 2021 – počitniško varstvo

POČITNIŠKO VARSTVO

Počitniško varstvo se izvaja v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor in poteka od 28. 6. do 27. 8. Vanj se lahko vključijo otroci od zaključenega 1. do 5. razreda osnovne šole in imajo stalno bivališče na območju Mestne občine Maribor. V primeru prostih mest se lahko vključijo tudi otroci iz drugih občin, prispevek staršev pa je v tem primeru višji. Prihod otrok v varstvo je med 7.30 in najkasneje 8.30, odhod pa med 14.30 in najkasneje 16.30.

Na voljo sta dva programa počitniškega varstva:
VARSTVO vključuje program (dopoldanski tematski izleti in popoldanske ustvarjalne delavnice), malico in kosilo,
v VARSTVO S SREDINIM IZLETOM je dodatno vključen celodnevni sredin izlet (prihod v varstvo na dan izleta je najkasneje ob 8.00). Tematski in sredini izleti po posameznih terminih najdete spodaj.

POGOJI ZA VKLJUČITEV:
– Vključijo se lahko otroci, katerih starši so zaposleni in varstvo res potrebujejo.
– Otroka je možno prijaviti samo za ves teden9 terminov (paketi od ponedeljka do petka) in za največ dva tedna, le v primeru prostih mest tudi več.

PRIJAVE:
– Izpolnjeno PRIJAVNICO pošljite ali oddajte na naslov ZPM Maribor, Razlagova ul. 16 ali pošljite skenirano po e-pošti info.dum@zpm-mb.sinajkasneje teden pred vključitvijo.
– K prijavnici je potrebno priložiti IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV o seznanitvi s potekom počitniških dejavnosti in na prvi dan vključite oddati tudi izpolnjeno IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV pred udeležbo v počitniških dejavnostih_COVID-19. Prijavnica in obe izjavi so na voljo tudi v info pisarni INFO-DUM v pritličju Doma ustvarjalnosti mladih Maribor.
– Dodatne informacije: info.dum@zpm-mb.si, 02 229 94 50 ali 040 433 511. 

CENA:
– Cena tedenskega varstva je 35,00  in vključuje varstvo, program, malico in kosilo, cena varstva s sredinim izletom pa 50,00 €. V varstvu s sredinim izletom na dan sredinega izleta kosilo ni vključeno – na ta dan ima otrok s seboj malico iz nahrbtnika. V primeru prostih mest se lahko vključijo tudi otroci iz drugih občin. V tem primeru je prispevek staršev 55,00 €, za varstvo s sredinim izletom pa 70,00 €.
– Finančne obveznosti morajo biti poravnane pred vključitvijo otroka v varstvo.

TERMINI:

1. teden (28. 6.–2. 7.)

2. teden (5. 7.–9. 7.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

3. teden (12. 7.–16. 7.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

4. teden (19. 7.–23. 7.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

5. teden (26. 7.–30. 7.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

6. teden (2. 8.–6. 8.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

7. teden (9. 8.–13. 8.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

8. teden (16. 8.–20. 8.) – za ta termin so vsa mesta že zasedena

9. teden (23. 8.–27. 8.)

POZOR!! Ne glede na zasedenost terminov za počitniško varstvo, je možnosti za vključitev v druge počitniške dejavnosti  še veliko (od 5. 7. do 31. 8.):

 

TEMATSKI in SREDINI IZLETI:

1. teden (28. 6.–2. 7.)

28. 6.
NETOPIRJI
Prikupi nočni letalci imajo odličen sluh, zato v popolni temi brez težav najdejo svojo najljubšo hrano. (Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev)
29. 6.
LETI, LETI FRIZBI
Preprost športni rekvizit, ki je skoraj obvezen element druženja na prostem. Z njim se razgibaš in zabavaš hkrati. (Športno društvo Ultimate Frisbee Maribor)
30. 6.
PRVA POMOČ
Znanje rešuje življenja, zato je dobro, da vemo, kako prijatelju, ki se je poškodoval, nuditi prvo pomoč. (Društvo študentov medicine Maribor)
30. 6.
Sredin izlet: KMETOVANJE, POVEZANO Z NARAVO
Zemljanka, krmišče divjih živali, zeleno igrišče, hotel za žuželke, kompostno stranišče, mlaka z vodnimi živalmi, vrtna savna, jurta z zimskim vrtom in umivalnico … Na učnem poligonu za samooskrbo Dole bomo doživeli tesen stik z naravo in začutili pomen povezanosti z njo. Povratek ob 16.00.
1. 7.
SPREHOD POD KROŠNJAMI
V Mestnem parku raste več kot 100 različnih vrst listavcev in iglavcev, nekatera med njimi so prav posebna. (Maja Marinček Kanop)
2. 7.
DREVESOVANJE
Obkroženi z drevesi bomo ustvarjali iz naravnih in recikliranih materialov ter spoznavali naše olesenele prijatelje in bitja, ki živijo v njihovi bližini. (Simona Kopinšek)

2. teden (5. 7.–9. 7.) 

5. 7.
CVETOLJUBI KOŽEKRILCI
Čebele so nadvse koristne žuželke in čeprav drobcene, so ključnega pomena za naše preživetje. (Biotehniška fakulteta Maribor)
6. 7.
ROKOMET
Moštvena igra hitrega podajanja in lovljenja žoge, cilj igre pa je, da zadeneš nasprotnikov gol in braniš svojega. (Rokometni klub Branik Maribor)
7. 7.
ANALIZA PRSTI
Kaj se skriva v zemlji in kaj vse mora vsebovati, da iz nje zrastejo drevesa in druge rastline? (Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor)
7. 7.
Sredin izlet: PLOVILO NA ROČNI POGON IN BAZEN BREZ KEMIKALIJ
Splavarski muzej ob Dravi in splav na Dravi nam razkrijeta zanimivosti nekoč živahnega rečnega prometa, namakanje v Vodnem parku v Radljah pa nas bo popeljalo v čase, ko bazenov še ni bilo in so se otroci kopali v rekah, ribnikih in jezerih. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
8. 7.
RAJZEFIRBCANJE – MARIBORSKE ZGODBE
Maribor v vsakem kotičku skriva zgodbo, ki je stara vsaj toliko, kot znamenitost, ki je z njo povezana. (Jure Golež)
9. 7.
POHOD NA POHORJE
Z gondolo na vrh in z nogami do Doma Miloša Zidanška, kjer med pohorskimi smrekami morda srečamo škrata Mileka.

3. teden (12. 7.–16. 7.) 

12. 7.
PTICE V PARKU
Opazovali bomo ptice, ki v našem parku stalno prebivajo in gnezdijo. (Rok Lobnik Društvo za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije)
13. 7.
BALINANJE
Igra s kroglami na peščeni podlagi, kjer je natančnost meta ključnega pomena. (Balinarsko društvo Angel Besednjak, Dnevni center TOTI DCA Maribor)
14. 7.
KRUHEK IN PIŠKOTEK
Spekli bomo kruh z drožmi in okusne piškote za sladko, a zdravo pregreho. (Izobraževalni center Piramida Maribor)
14. 7.
Sredin izlet: LEGENDA O AGATI IN KMETIJA PRI FRIDI
Prelepe Agate, ki je bila zaljubljena v grofa in obdolžena čarovništva, že dolgo ni več, teta Frida pa še vedno marljivo kmetuje, tre lan, striže ovce, izdeluje polstene kroglice in peče kruh iz odlične in zdrave pirine moke. Povratek ob 16.00.
15. 7.
RAJZEFIRBCANJE – ČEBELJA POT
Čebelje panje imamo na terasah in oknih tudi v Mariboru. Pojdimo po poteh mestnega čebelarstva s čebelo Špelo. (Jasmina Možič)
16. 7.
GOZDNI INTERNET
Ste vedeli, da gobe v gozdnih tleh razvijejo razvejan in zapleten sistem micelijev, ki mu pravimo gozdni internet? (Gobarsko društvo Lisička Maribor)

4. teden (19. 7.–23. 7.) 

19. 7.
SPREHOD S KUŽKI
Kužkov ne bomo le sprehajali, na poti se bomo z njimi tudi igrali in spoznavali pasji bonton. (Pasja šola Alfakan)
20. 7.
KOTALKANJE
Kotalke so zabavna aktivnost, odlična vadba, tekmovalni šport in način prevoza. Če jih imaš, jih prinesi s seboj! (Plesno-rekreacijski center JAM)
21. 7.
KAKO NASTANE SLADOLED
Sladoled sodi med najstarejša živila. Dober je bil pred 3000 leti in je še danes. Kateri okus je tvoj najljubši? (Kooperativa 103)
21. 7.
Sredin izlet: RADOVEDNI KOSMATINCI IN OSVEŽUJOČE JEZERO
Na posestvu Valdek, kjer živalska družina šteje skoraj 50 družinskih članov, dogodivščin res ne zmanjka. Islandski konji, lame, osli, alpake, koze … se že veselijo našega obiska. Po druženju s kosmatinci pa se bo prileglo kopanje v Gamliškem jezeru. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
22. 7.
RAJZEFIRBCANJE – MARIBORSKO OBZIDJE
V srednjem veku je vsako mesto imelo obrambno obzidje in včasih, tako kot Maribor, tudi obrambni jarek. (Vid Kmetič)
23. 7.
MARIBORSKI OTOK
Raziščimo največji slovenski otok na reki, nato pa skok v vodo in spust po toboganu. Kopalke in brisača! (Športni objekti Maribor)

5. teden (26. 7.–30. 7.)

26. 7.
LETEČE TAČKE
Kužki, ki znajo loviti frizbije in pri tem izvajajo prave pasje vragolije. (Kinološko društvo Maribor)
27. 7.
FITNES NA PROSTEM
Razmigovanje mišic je pomembno za naše zdravje in ni nam treba v fitnes studio, da jih razmigamo. (Študentski domovi Maribor)
28. 7.
POKLIČI 112!
Ko zagori ali je potres, ko se vsuje plaz ali se zgodi nesreča na cesti, gasilci so vedno v pripravljenosti. (Gasilska brigada Maribor)
28. 7.
Sredin izlet: DOMAČIJA Z NAJVEČJO FRAČO NA SVETU
Na stari Kozjanski domačiji je vse še vedno tako kot pred 100 leti. Črna kuhinja, slamnata streha, ročna mlatilnica žit, star čebelnjak … in neverjetna mega frača, ki storže izstreli več kot 100 metrov daleč. Naravnost v podzemno repnico, kjer se skriva razbojnik Guzaj. Povratek ob 16.00.
29. 7.
RAJZEFIRBCANJE – NA PIRAMIDO
Maribor je dobil ime po griču nad mestom, kjer je včasih stal mogočni grad. Njegovi ostanki so očem skriti, a z Vidovo pomočjo, jih bomo našli. (Vid Kmetič)
30. 7.
KORUZNI LABIRINT
Bomo našli pot iz labirinta? Če poiščemo namige, napnemo možgane in sodelujemo, potem zagotovo! (Labirint Maribor)

6. teden (2. 8.–6. 8.)

2. 8.
KAČE
So kače res sluzaste, spolzke, mokre, mrzle in nevarne? Spoznali bomo, da so to le govorice. (Filip Lah)
3. 8.
KOŠARKA
Najprej ogrevanje, nato piljenje tehnike vodenja žoge in metanja na koš, nato pa zaigramo kot na pravi košarkarski tekmi. (Košarkarska šola Miklavž na Dravskem polju)
4. 8.
VINILNE PLOŠČE
Svoje glasove bomo »vrezali« na gramofonsko ali vinilno ploščo, nato pa predvajali posneto na gramofonu, ki ga bomo izdelali sami. (Mladinski kulturni center – Kulturni inkubator)
4. 8.
Sredin izlet: BOTRSTVO ZA KONJE IN HLADNA PRHA
Na posestvu Društva za zaščito živali so zlorabljeni konji našli varno zavetje. S priboljški jim bomo dan polepšali tudi mi, postanemo pa lahko tudi boter enemu izmed njih. Po našem obisku se bodo konji hladili s hladno prho, mi pa v bližnjem bazenu. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
5. 8.
RAJZEFIRBCANJE – GRAFITI TURA
Po poti najbolj znanih, smešnih, nenavadnih, navijaških in umetniških grafitov ter grafitov s sporočilom. (Tanja Cvitko)
6. 8.
POHOD NA POHORJE
Z gondolo na vrh in z nogami do Doma Miloša Zidanška, kjer med pohorskimi smrekami morda srečamo škrata Mileka.

7. teden (9. 8.–13. 8.)

9. 8.
TALNE ŽIVALI
Pobrskali bomo po zemlji, v kateri se skriva na tisoče drobnih živali, ki vsak dan opravljajo pomembne naloge. (Eva Veler)
10. 8.
LOKOSTRELSTVO
Lok in puščica? Hmmm, samo tarčo je še treba zadeti, pa čeprav ne vedno v sredino. (Lokostrelski klub Maribor)
11. 8.
ROVI POD MESTOM
Opremljeni s čelado in svetilko se bomo spustili po 90-ih stopnicah 15 metrov globoko. Obuj nepremočljive čevlje in obleci jopico! (Cona Tezno)
11. 8.
Sredin izlet: POT MED KROŠNJAMI DREVES
Odpravimo se po Jezernikovi vodni poti, poglejmo, kaj se dogaja v škratovi deželi in se sprehodimo po pohorski pravljični vasici. Najbolj pa nas bo mikala 1000 metrov dolga pot nad krošnjami dreves, od koder bomo videli svet kot ptice. Povratek ob 16.00.
12. 8.
RAJZEFIRBCANJE – ABECEDA MARIBORA
Bi lahko rekli, da svoje mesto poznate od A do Ž? Sprehod skozi mesto nas bo popeljal skozi vseh 25 črk, vsaka od njih predstavlja zanimivost Maribora. (Mihelca Šuper)
13. 8.
MUFLONI IN DAMJAKI
Ali veš, kakšna je razlika med ovco in muflonom in kakšna med damjakom in jelenom? (Obora damjakov in muflonov Babič)

8. teden (16. 8.–20. 8.)

16. 8.
PLAZICI IN DVOŽIVKE
Močerad, zelenec, krastača in slepec so le nekateri od prebivalcev Mestnega parka. Jih poznaš? (Društvo študentov naravoslovja)
17. 8.
HOKEJ JE OKEJ
Vedno bolj priljubljen skupinski šport v mestu nas mika, da tudi mi postanemo Lisjaki in Lisičke. (Hokejsko-drsalni klub Lisjaki Maribor)
18. 8.
ZDRAV ZAJTRK IN SLADOLEDNA SIMFONIJA
Pripravili bomo zdrave jutranje jedi za poletne dni in toliko sladoleda, da bo polna skleda. (Izobraževalni center Piramida Maribor
18. 8.
Sredin izlet: PLOVBA S PLETNO IN SUPANJE
Na Velenjskem jezeru ne manjka vodnih doživetij. Čaka nas vožnja z ladjico na drugi konec jezera, supanje in norenje na napihljivih vodnih napravah, na Velenjski plaži pa se bo prilegel sladoled Maršala Tita. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
19. 8.
RAJZEFIRBCANJE – DEKLAJCA
Tla mestnih ulic so prekrita s takimi in drugačnimi »dekli«, pod katerimi se skriva podzemni svet mesta, nas pa bo zanimalo, kaj je narisano na njih. (Maja Pegan)
20. 8.
LESARSKA GOZDNA POT
Gozd je slovenski simbol, saj prekriva več kot polovico Slovenije. Spoznajmo njegov pomen in lastnosti na zabaven način! (Lesarska šola Maribor)

9. teden (23. 8.–27. 8.)

23. 8.
TUJERODNE VRSTE
V živalskem svetu najdemo tujce, ki so v naše naravno okolje prišli od drugod in ogrožajo živalske vrste, ki na naših tleh živijo že od nekdaj. (Društvo študentov naravoslovja)
24. 8.
JUDO
Na tatamiju je vse mogoče, upoštevati pa je treba pravila igre goloroke borilne veščine. (Judo klub Branik Broker)
25. 8.
KRIŽEM KRAŽEM
S starejšimi se bomo pomerili v namizni igri Križem kražem. Kaj bo odločilno – mladostniška hitrost ali modrost starejših? (Dnevni center TOTI DCA Maribor)
25. 8.
Sredin izlet: VIDRA, KRALJICA VODA
Iz vode se dvigne glava. Z dolgih brkov drsijo vodne kaplje, ko se obrača in kot periskop motri okolico … V Vidrinem centru Aqualutra nas popeljejo v svet zanimivih živali, ki obožujejo vodni svet sredi neokrnjene narave najbolj severovzhodnega dela Slovenije. Povratek ob 16.00.
26. 8.
RAJZEFIRBCANJE – PARKLPAC
Sprehod po parku bo tokrat malo drugačen. Od točke do točke nas bodo usmerjala navodila, rešiti pa bomo morali tudi nekaj zabavnih in ne preveč težkih nalog. (Vid Kmetič)
27. 8.
MARIBORSKI OTOK
Raziščimo največji slovenski otok na reki, nato pa skok v vodo in spust po toboganu. Kopalke in brisača! (Športni objekti Maribor)


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI