DomovNovicePočitnice s prijatelji 2021 – Prileti na Pohorje! in delavnice za mlade

Počitnice s prijatelji 2021 – Prileti na Pohorje! in delavnice za mlade

PRILETI NA POHORJE!

Prileti na Pohorje! je tedenski počitniški program na Domu Miloša Zidanška na Pohorju. Namenjen je mladim od 12. do 15. leta starosti, ki bi želeli del počitnic aktivno preživeti v družbi vrstnikov. Vključuje naravoslovne in športne vsebine, kot so delavnice v naravi, raziskovanje gozdnih prebivalcev, plezanje, orientacijski tek, piknik ob tabornem ognju, pohodništvo … ter malico in kosilo.

Program poteka v dveh terminih, od 26. do 30. 7. in od 23. do 27. 8., od 7.45 do 16.15. Zbirno mesto in mesto povratka je spodnja postaja Vzpenjače.

Posebnost programa prvega termina bodo delavnice LUMIlab – SVETLEČE ŽUŽELKE, na katerih bomo spoznavali prave žuželke s Pohorja, svetleče žuželke pa izdelali iz odpadnih materialov.

PRIJAVE:
• Prijave so možne le za ves teden (paket od ponedeljka do petka). Izpolnjeno PRIJAVNICO pošljite ali oddajte na naslov ZPM Maribor, Razlagova ul. 16 ali pošljite skenirano po e-pošti info.dum@zpm-mb.si, najkasneje teden pred začetkom programa.
• K prijavnici je potrebno priložiti IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV o seznanitvi s potekom počitniških dejavnosti in IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV pred udeležbo v počitniških dejavnostih_COVID-19 (na voljo bo na tem spletnem mestu in v informacijski pisarni INFO-DUM) oz. podpisani izjavi oddati najkasneje na dan vključitve.

CENA:
• Cena tedenskega programa za mlade s stalnim bivališčem na območju Mestne občine Maribor je 70,00 € in vključuje program, malico in kosilo. V primeru prostih mest, se lahko vključijo tudi mladi iz drugih občin, v tem primeru prispevek znaša 90,00 €. V ceno ni všteta vožnja z gondolo.
• Finančne obveznosti morajo biti poravnane najkasneje do četrtka, do 10. ure, v tednu pred začetkom izvajanja programa.

 

DELAVNICE MLADINSKEGA CENTRA DUM

Delavnice so namenjene mladim od 12. oz. 15. leta dalje. So brezplačne in potekajo v navedenih terminih, od 9.30 do 12.30.

5. 7.–7. 7.
LUMILab – ZELENJAVNI ELIKSIR
Katere vrtne rastline in zelišča se svetijo ponoči? Kako se sveti klorofil? Raziskovali bomo kemijske značilnosti zelenjave in zelišč ter jih oblikovali v interaktivni svetlobni kip. 12+ (Monika Pocrnjič, Lumina – Društvo Hiša!)

12. 7.–16. 7.
LONČARSKO KOLO SE VRTI
Okoli sedem tisoč let je minilo, odkar je neznani genij izumil in ustvaril prvo lončarsko kolo in od takrat se načelo delovanja te naprave ni spremenilo. Modeliranje gline pa ni le prvinska in zanimiva ustvarjalna dejavnost, je tudi način sprostitve. 12+ (Metka Ciglar)

19. 7.–20. 7. in 22. 7.
REDESIGN – PONOVNA UPORABA
Najprej usvojimo teorijo šivanja na roko in s strojem, nato pa se v šivanju preizkusimo v praksi. Prinesi oblačilo, ki ti ni več všeč – ni potrebno, da konča na smetišču. Dobilo bo nov in unikaten izgled. 15+ (NinaRozina)

26. 7.–30. 7.
FILMSKI STUDIO
Intenzivni izobraževalni program, ki v praksi in teoriji predstavi proces nastajanja igranega filma in vse faze filmske produkcije. Vse pa se začne z dobro idejo in jasnim sporočilom. Kamera teče! Akcija! 15+ (Film Smoothie)

2. 8.–6. 8.
DJEMBE IN AFRORITMI
Djembe so zahodnoafriški bobni, na katere igramo z golimi rokami, koža na kožo. Ko spoznaš osnovne udarce in ritmične fraze, se lahko zgodi, da te bobnanje zasvoji, saj te ta univerzalna izraznost popelje iz uma v srce. 15+ (Vlado Matela, Društvo Afroritmi)

9. 8.–13. 8.
ŽELIŠ IGRATI UKULELO?
Vedno bolj priljubljen, kitari podoben inštrument, ni težko igrati in ker je majhen, ga povsod lahko vzameš s seboj. Nauči se osnovne akorde oz. prijeme in tehnike igranja … in seveda svojo najljubšo pesem. 15+ (Tajana Stres)

16. 8.–20. 8.
MOČ PLAKATA
Plakat ima močno izrazno moč in spodbuja h konceptualnemu razmišljanju o problemih v današnjem svetu. Z likovnimi tehnikami kolaž, asemblaž, pastel, linorez, kolagrafija in akvarel bomo opozorili na aktualne okoljske in družbene probleme. 12+ (Tamara Šterlek)

Pozor! Dodatna dejavnost za mlade:

18. 8., 10.00–12.00
DJ DELAVNICA
Kaj dela DJ, kako se znajde med mnogimi gumbi in lučkami, ki jih ima pred sabo, zakaj ima na glavi slušalke … Če te vse to zanima in se želiš še sam/a preizkusiti v DJ-janju, vabljen/a. 10+ (DJ Šola Alphawave)

23. 8.–27. 8.
IMPRO GLEDALIŠČE
Je oblika gledališča, pri kateri igralci delujejo spontano, brez dramskega teksta, režije ali scenarija. Predstava je vselej zabavna, v njej pa aktivno sodelujejo tudi gledalci. 15+ (Mojca Frim, Banda Ferdamana)

 

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
INFO-DUM – Dom ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor, Razlagova ul. 16
T: (02) 229 94 50
M: 040 433 511, 041 532 119
E: info.dum@zpm-mb.siPROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI