DomovBlog

Sporočila 4. izmene VIRC Poreč – Prispeli v Poreč

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 4. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če ne bo sporočil pa pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni.

V sredo, 4. avgusta, pa se med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Dvorani Tabor v Mariboru.

Trenutno je v Poreču prijetnih 29° C, pri otrocih in spremljevalcih pa odlično vzdušje za začetek letovanja 🙂


Sporočila 3. izmene VIRC Poreč

Fotografije so objavljene na povezavi 3. VIRC Poreč 2021

9. dan, petek, 23. 7. 2021

Naše počitnice grejo proti koncu. Kako čas beži. Dopoldanska plaža je minila kot bi trenil. Še zadnje skupine so se podale na pedoline in izjemno so se zabavali. Otroci pa so se odlično odrezali tudi pri skokih v vodo in izbrati najboljše tri skakalce v vodo je bilo res težko. Kosilo in kratek počitek sta nam dala energije za popoldanske delavnice, ki so bile, kot ponavadi, zelo pestre. Slikanje z vodenimi barvami, izdelovanje iz das mase, eksperimentiranje, seveda pa tudi utečen slack line in igranje ročnega nogometa.

Popoldansko plažo je veliko otrok pa tudi vzgojiteljev izkoristilo za zadnje vaje pred večernimi talenti. Izjemno smo uživali ob talentih naših otrok, program pa so popestrile tudi reklame, ki jih je bilo, kot se spodobi za najbolj gledano prireditev, res veliko. Sledil je še disko na prostem, nato pa so se otroci utrujeni pogreznili v sladke sanje.

8. dan, četrtek, 22. 7. 2021

Današnji dan je že zjutraj obetal veliko. V zraku je bilo čutiti, da se pripravlja nekaj res velikega. Plaža, krompirček, pedolino, igra v peskovniku. Nato kosilo in najrazličnejše delavnice.

V času, ko so otroci odšli na popoldansko plažo, je Virc obiskal slaven cirkus. Pripravil nam je veliko aktivnosti in nas naučil kar nekaj cirkuških vragolij. Pika na i je bila hiša strahov, na koncu pa še prava cirkuška predstava, kjer ni manjkalo krotilcev živali, žonglerjev, plesalcev, akrobatov in cirkuških živali. Sledilo je še cirkuško rajanje in Virc je zaspal v rekordnem času.

7. dan, sreda, 21. 7. 2021

V drugi polovici letovanja se že opazi, da so jutra napornejša, zbujanje pa vse težje, zato se je ura bujenja prestavila malenkost naprej, da uspejo vsi otroci pravočasno na zajtrk. Kot običajno, so na dopoldanskem obisku plaže nekateri otroci obiskali Iceberg, otvorjena pa je bila tudi uporaba pedolinov.

Po kosilu so sledile delavnice, med katerimi so bile izdelovanje zapestnic, male sive celice, eksprimenti in masaža. Popoldanski obisk plaže se je za marsikatero skupino podaljšal, saj so večerjo pojedli na plaži, jedilnica pa je ostala osupljivo prazna.

Po tem ko so se vse skupine vrnile, jih je čakala razburljiva All-Star tekma, v kateri sta se v košarki pomerili ekipi otrok – Mladi biseri in vzgojiteljev – Stare sablje. Po slabem začetku so se Stare sablje tesno približale rezultatu Mladih biserov, a sreča na koncu ni bila na njihovi strani. Ob spodbudi vzgojiteljic navijačic so otroci s tribun navijali in se ob tem mastili s sveže pečenimi kokicami. Zaključek dneva je bil plesoč, živahen disko je počasi utrudil otroke in jih popeljal v trden spanec.

6. dan, torek, 20. 7. 2021

Jutro šestega dne v VIRC-u ni potekalo povsem kot ponavadi, saj se je skupinica otrok opogumila in se pred običajnim bujenjem odpravila na jutranji tek. Končno smo dočakali tudi neledeno vodo, začelo pa se je skupinsko slikanje otrok z njihovimi vzgojitelji, da bo spomin na prelepo druženje ostal za vedno.

Na delavnicah po kosilu so otroci uživali v poslikavanju obraza, v urjenju z borilnim orožjem nunčaki??? in v izdelovanju Hawaii ogrlic, ki so bile priprava na prav poseben večer. Tudi popoldanski obisk plaže se je začel malce neobičajno, saj so vsi nenadoma morali iz vode, odkrili smo namreč veliko meduzo. Ko smo jo odstranili, se je zabava v morju ponovno nadaljevala.

Po večerji smo se zbrali in se vsi naenkrat v paradi, okrašeni s Hawaii ogrlicami, odpravili na plažo. Večer na plaži se je začel s plesom izmene, nato se je prebralo pisemca Radia srček, ki so poskrbela za veselje in rdeča lička otrok. Medtem ko je sonce počasi zahajalo, so nekateri otroci še zadnjič ta dan preizkusili morje, drugi so si pletli kitke, tretji so plesali ob sončnem zahodu. Ko so izginile vse sledi sonca, smo doživeli vrhunec večera in z žarečimi očmi opazovali ognjeno predstavo na pomolu. Tiho smo se odpravili proti VIRC-u in mirno zaspali.

5. dan, ponedeljek, 19. 7. 2021

Prebudilo nas je sonce in to nam je vlivalo upanje na prvi dan brez padavin. Po okrepčilnem zajtrku smo se veselo odpravili na plažo. Prvi s supi, drugi z raznoraznimi blazinami, tretji samo z brisačo na ramenih. Komaj smo čakali na ohladitev v vodi, ki je bila dobesedno to. Tako mrzle vode se tudi tisti, ki letujemo že vrsto let, ne spomnimo. Vendar nam nič ni moglo pokvariti veselja, saj vendar preživljamo prekrasne počitnice.

Res odlično kosilo nam je dalo novih moči za popoldanske delavnice. Slikali smo s tempara barvami, izdelovali havajske verižice, hodili po Slack line-u, si naredili poslikavo obraza in še veliko zanimivega. Popoldanska plaža je bila za nekatere skupinice prav posebna, saj so odšli na napihljiva igrala. To je bilo plezanja, premagovanja ovir in veselega vreščanja. Niti mrzla voda nam ni mogla do živega.

Večerna prireditev nas je spremenila v prave cirkusante in vse skupinice so se zagnale na lov na cirkuški zaklad. Premagovali smo ovire, ciljali z žogico, se igrali tvister, metali obroče in opravljali še veliko drugih zanimivih nalog. Zmagovalci so bili Gusarji in Sončnice med starejšimi skupinami, Tjulni in Mornarji med srednjimi ter Racmani in Galebi med mlajšimi otroci.

Malčki so utrujeni kar popadali v postelje, starejši otroci pa so se odpravili v disko v veliki šotor, kjer je sledila res neverjetna zabava. Tam se je pelo plesalo, dokler nismo tudi mi, še enemu prekrasnemu dnevu v Vircu, rekli lahko noč.

4. dan, nedelja, 18. 7. 2021

Poročila za današnji dan ni, saj je potekal identično kot včerajšnji. Naj vam bo, a le na kratko.

Sončni žarek nas je zbudil, a nas hitro zapustil. Voda je bila ledena, a ni bilo problema. Dež nas je pregnal s plaže, vremenska napoved laže. Ker hrana v VIRC-u bi lahko bila še boljša, naj naš Masterchef jo izboljša. Tega danes smo izbrali, otroci veliko tekmovanje so prestali. Tjulni in ribice so blesteli in tako naziv Masterchefa prejeli.

Nato otroci šli so spat in se nimajo ničesar bat, ker vzgojitelji redno hodimo jih opazovat. Za prihodnje vreme držimo pesti, naj vremenska napoved za jutri drži.

3. dan, sobota, 17. 7. 2021

Tretji dan našega letovanja smo se zbudili v deževni dan, zato je po zajtrku namesto plaže sledil kino. Mlajše skupine so zavzeto spremljale risanko, medtem ko se je kino starejših skupin hitro prelevil v plesno dogajanje v šotoru, v zavetju pred dežjem. Ker ni bilo obiskov pri Johnnyju na plaži, smo bili za kosilo še posebej lačni. Po tem so sledile delavnice, kjer so se izdelovale zapestnice, se igrale družabne igre, učilo se je plesne točke in se igralo različne športe.

Nato se je končno opogumilo sonce in pokukalo izza oblakov, zato smo se radostni odpravili na plažo. Hladnejša voda ni ustavila otrok pred skakanjem v vodo. Našega prihoda je bil zelo vesel tudi Johnny, saj je zabeležil izdatno zasedenost. Sledilo je tuširanje in priprava na večerno prireditev, ki je bila tokrat odeta z ljubeznijo. Najprej so glasovi Radia srček prebrali pisemca, ki so jih otroci namenili simpatijam, nato pa so se izžrebani prepustili igri Zmenkarij. Večer smo ponovno zaključili s plesom, dokler nas noč ni popeljala v trden spanec.

2. dan, petek, 16. 7. 2021

Nobeno drugo jutro v izmeni ni več tako polno pričakovanj, vznemirjenja in navdušenja, kot je prvo. Kakor je v navadi za to jutro, so se otroci prebudili zelo hitro in kljub oblačnemu nebu že pred koncem sestanka vzgojiteljev čakali, da se prve dogodivščine začnejo. In res so se. Prvo kopanje, prvi sladoled, prvi pogledi, ki rojevajo nove simpatije, so se odvili na plaži. Dobra volja otrok je pregnala strah pred odhodom s plaže zaradi oblakov, vendar smo se navsezadnje morali vrniti v VIRC, polni soli v laseh in z lačnimi želodčki, ker nas je že čakalo kosilo.

Siti in polni nove energije so se otroci udeležili delavnic, kjer so pletli zapestnice, se preizkusili v hoji po slacklinu, igrali družabne igre in namizni nogomet. Na eni od delavnic se je iskal tudi nov glas Radia srček. Po delavnicah je sledil težko pričakovan čas, ko so otroci dobili svoje mobilne telefon in domov sporočili prve luštne vtise. Nato smo se odpravili naproti popoldanskim aktivnostim na plaži, kjer nas je pričakalo sonce, seveda pa niso manjkale dobrote pri Johnnyju. Kljub temu smo z velikim užitkom pojedli večerjo.

Večer je bil najzabavnješi del dneva, saj so otroci s smehom spremljali krst novih vzgojiteljev, ki so morali izpolnjevati različne izzive in pokazati svoje sposobnosti. Kljub dolgemu dnevu so otroci pokazali še živahnost in noro plesali pod zvezdami, nakar nas je dež pregnal v paviljone in je napočil čas za spanje.

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 3. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če ne bo sporočil pa pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni.

V nedeljo, 25. julija, pa se med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Dvorani Tabor v Mariboru.

Trenutno je v Poreču prijetnih 27° C, pri otrocih in spremljevalcih pa odlično vzdušje za začetek letovanja 🙂


Sporočila 2. izmene VIRC Poreč

Fotografije so objavljene na povezavi 2. VIRC Poreč 2021

Zaključek

Dragi otroci!

Z vami smo preživeli 11 nepozabnih dni, novih dogodivščin, skupaj smo odkrivali naš svet in danes prispeli na konec našega potovanja. Danes pa se le stisnite v objem svojim staršem in jim povejte o našem popotovanju.

Želimo vam lepe počitnice še naprej, uživajte in se vidimo prihodnje leto.

p.s. Zahvala gre tudi našim donatorjem, da so nam omogočili lepa darila:

GRAWE, PODRAVKA, KOPIJA-NOVA, VBO, MESTNA OBČINA MARIBOR, MESTNA OBČINA STARŠE, PORTA SOLO.

9. dan, torek, 13. 7. 2021

Na zajtrk deveti dan smo odhiteli, da moči za ICEBERG bi imeli. Seveda aktualen bil je tudi PEDOLINO, pa da ne pozabim, da na plaži so se imeli fino. Hitro na kosilo odhiteli da naši prazni želodčki ne bi kaj zapeli. Da nam dolgčas ni, za dobre delavnice poskrbimo mi. Ustvarjanje, streljanje, psihologija ter Sašotove kokice so prava magija. Da vse skupaj še malo popestrimo, so športi pravo zdravilo.

Zvečer na sprehod smo odšli, da dan bil popoln bi. A glej nazaj hitro smo hodili, da smo dežju pobegnili. Glej, da to je prav, da naš VIRC v zvoku nežnih kapljic je zaspal.

8. dan, ponedeljek, 12. 7. 2021

Osmi dan komaj čakali smo vsi, saj na Iceberg in pedoline smo odšli. Skakanje, spuščanje po toboganu, kopanje, velika doza sladoleda, so nam polepšali dopoldan, ki je čisto prehitro minil.

Na delavnicah smo kegljali, tudi razglednice izdelovali, se učili balet, sproščali na jogi in si uredili nohte. Popoldan sproščeno uživali smo na plaži.

In potem že komaj smo čakali, da novega talenta smo izbrali. Za konec večera diska smo se razveselili in ob poznih urah v sanje se zavili.

7. dan, nedelja, 11. 7. 2021

Sonce nas je prebudilo,

na sestanku vse se razjasnilo.

Dan nedeljsko čisto je potekal,

le fotografiranje monotonost dneva je presekal.

Popoldne smo peli, plesali, se dokazovali

ter navijaške rekvizite izdelovali.

Frizure in nohte uredili

in nujno potreben počitek dobili.

Zvečer kot dogovorjeno smo na all stars tekmi se dobili in se ob ogledu tekme veselili.

Slavje ob tekmi je potekalo še dolgo v noč,

dežurna vzgojitelja sta klical na pomoč.

p.s. ja, res je fajn 🙂 no, še malo 🙂

6. dan, sobota, 10. 7. 2021

Dobro jutro, dober dan,

kaj še vedno si zaspan?

Šesti dan nas sonce več ne prebudi, ampak samo vzgojitelji. 😊

Za en dan vzgojitelje smo zamenjali. Prav zabavno za otroke in vzgojitelje. Dopoldansko dogajanje je potekalo tako kot vsak dan: plaža, sladoled, pomfri… in veliko kopanja, iger… Popoldanske delavnice so bile ponovno zelo zanimive: od streljanja, do sproščanja, kegljanja, izdelali smo knjižne kazalke in antistresne žogice… Svoje talente pa smo pokazali na avdiciji za večerno prireditev. Popoldan na plaži je bil malo krajši, saj nas je že ob 18.30 čakala večerja.

Po večerji pa Radio Srček in nočno kopanje. Ja, prav ste prebrali. Zvečer smo odšli na plažo, uživali v nočnem kopanju in plesu na plaži. Ta večer nam bo sigurno še dolgo ostal v spominu, saj je bilo res fajn. Po nočnem kopanju pa je za velike skupine sledil še obisk diskoteke. Ni čudno, da smo dobesedno padli v postelje in sladke sanje.

5. dan, petek, 9. 7. 2021

Nov dan, novi izzivi… Z veseljem smo jih sprejeli. Na plaži so nas pričakali visoki valovi, zato smo čas izkoristili za razne igre, vzgojitelje smo namazali s posebno sončno kremo, manjkal pa ni tudi obisk Johhnya. Dopoldan je minilo zelo hitro, kljub temu, da se nismo mogli kopati.

Odšli smo na kosilo, po kosilu pa so nas čakale zelo zanimive delavnice: bansi, znanstvena delavnica, slackline, igre z vodo, “mrežaste kače” in pogovorna delavnica. Bilo je še precej vroče, zato smo odšli na plažo malo kasneje. Valovi so se umirili in mi smo se lahko osvežili v morju. Seveda smo popoldansko kopanje izkoristili tudi za supe, potapljanje in igre v vodi. Čisto prehitro je minilo popoldne.

Zvečer nas je pričakal poseben večer: kino in slastne kokice. Mlajši so si ogledali risanko, starejši film. Umirjeni, a zelo zadovoljni smo utrujeni zaspali….

4. dan, četrtek, 8. 7. 2021

Prebudili smo se v novo jutro. Dan je potekal precej mirno. Po zajtrku smo se odpravili na plažo, kjer smo si čas krajšali s supi. Za popoldanske delavnice so poskrbeli vzgojitelji.

Ehh… Dajmo raje v rimah:

VZEMI VSE, KAR TI ŽIVLJENJE PONUJA,

zapri polkne, da dežurna skupine preveč ne zamuja.

Pazi na velike valove,

ne supaj, da te ne odplove!

Otroci raje k Đžoniju hitijo,

da navidezno lakoto potešijo.

Vzemi torej vse, kar ti življenje ponuja,

s plaže tudi gatke, zokne, vse, kar je nuja.

Večerna prireditev razgibala je vzgojitelje in otroke,

ples naredil nas je čist zaspane.

Vzemi vse, kar ti življenje ponuja,

VIRC naj nam le dobre občutke vzbuja.

3. dan, sreda, 7. 7. 2021

Zbudili smo se v vroč dan… Takoj po zajtrku smo izkoristili čas za košarko, nato pa smo se odpravili na plažo. Iskali smo školjke, morske kumare, se igrali z morsko travo in nikakor nismo pozabili na sladoled, pomfri in tudi kakšno sadno kupo. Sploh jagodna je najboljša. Ko smo prišli na kosilo, so nas pričakali sončki in zelo malo oblakov – ocenjevale so se sobe in zaenkrat imamo zelo pospravljeno. Popoldanske delavnice so bile kar zanimive, saj smo streljali z zračno puško, izdelovali ogrlice in zapestnice, igrali ročni nogomet, igrali družabne igre… Zelo hitro je minila ta ura in spet je bil čas za plažo. Temperature so bile kar visoke, zato je bila ohladitev v morski vodi zelo dobrodošla. Prav tako osvežitev s sladoledom. Na večerni prireditvi smo razmigali naše sive celice, izvedeli tudi kaj novega, na koncu pa večer zaključili s plesom. Lahko noč, VIRC.

2. dan, torek, 6. 7. 2021

Zbudili smo se v toplo jutro. Dan je obetal veliko. najprej smo preverili naše plavalne sposobnosti, nato pa celo dopoldne uživali v kopanju, sladoledu, pomfriju… in še kaj bi se našlo. Po aktivnem dopoldnevu na plaži smo se odpravili na kosilo, po kosilu pa je vsaka skupina sestavila točko o evropski državi. Vzgojitelji so nam prinesli popoldansko malico, nato pa smo že komaj čakali na popoldanski odhod na plažo. Na plaži so nas že čakali supi… Nekateri so popoldansko kopanje izkoristili tudi za iskanje školjk, rakov. Ni pa manjkal tudi sladoled, ki nas je osvežil. Po večerji je sledil Radio Srček, saj se je nabralo že kar nekaj pisem. Nato pa smo izvedeli veliko zanimivega o evropskih državah. Skupine so pripravile zelo zanimive točke. Kljub celodnevnemu dogajanju, še ni napočil čas za spanje, ampak za ples. Naučili smo se pesem izmene “Vzemi vse, kar ti življenje ponuja“, nato pa nadaljevali z ostalimi hiti.

Super dan je za nami in komaj čakamo naslednjega. Lepo vas pozdravljamo…

1. dan, ponedeljek, 5. 7. 2021

Končno smo dočakali počitnice v VIRCu. Tako kot že lani, smo se v VIRC odpravili v popoldanskih urah in prispeli na večerjo. Po večerji smo se dobili v krogu, kjer nas je pozdravila pedagoška vodja Maja in nam predstavila vzgojitelje in zdravstveno osebje. Nato smo s skupino našli miren kotiček, kjer smo se spoznali, izvedeli marsikaj zanimivega drug od drugem in tudi o naših vzgojiteljih. Utrujeni od prvega dne, smo sladko zaspali in komaj čakali naslednji dan…

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 2. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če ne bo sporočil pa pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni.

V četrtek, 15. julija, pa se med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Dvorani Tabor v Mariboru.

Trenutno je v Poreču še vedno zavidljivih 28° C, pri otrocih in spremljevalcih pa odlično vzdušje za začetek letošnjih VIRC počitnic 🙂


Sporočila 1. izmene VIRC Poreč 2021

Fotografije so objavljene na povezavi 1. VIRC Poreč 2021

Letos se na morje odpravljamo že drugo leto v nekoliko negotovem času in že marca smo si zadali cilj, da otrokom tudi letos pričaramo čudovite počitnice. Zavihali smo rokave in s pomočjo vzgojiteljev prostovoljcev pričeli sestavljati program. Otroci pri nas namreč ne poležavajo na plaži v brezdelju. Vsak dan jim pripravimo pester izbor delavnic iz različnih področij kreativnosti, ročnih spretnosti, športnih aktivnosti in likovnega ustvarjanja. Program prilagodimo tako, da je zanimiv najmlajšim in nekoliko starejšim, vsekakor vsak dan vsak lahko najde nekaj zase.

Zvečer, ob sončnem zahodu, na ploščadi pripravimo večerno prireditev, ki jo popestrimo z zabavnim programom, kasneje ob mraku prižgemo pisane reflektorje in organiziramo disko na prostem. Koronske omejitve so nam letos že drugič onemogočile obisk gostov presenečenja, vendar smo s skupnimi močmi sestavili zanimiv večerni program.

Vendar pa strnjene glave in motivacija za delo nista dovolj pri ustvarjanju pestrega izbora dnevnih in večernih aktivnosti. Potrebujemo namreč tudi material, pri katerem ste nam priskočili na pomoč. Brez vas nam ne bi uspelo! Z vašimi donacijami in materialno pomočjo smo uspeli zbrati papir, barve, nalepke, tarče, pisala, blago, gumice in šeeeeee bi lahko naštevali. Zbrali smo ogromno darilc, s katerimi razveseljujemo rojstnodnevne slavljence, športne in ustvarjalne zmagovalce in pridne pri pospravljanju sob. Nadalje nam omogočate, da otrokom podarimo zaščitna pokrivala, sončne kreme, natikače in zobne ščetke, kadar je to potrebno. Oh, skoraj smo pozabili, tudi avtomat za kokice smo založili z vašo pomočjo.

Ne da se v enem sestavku združiti vseh načinov, kako nam pomagate in kako smo vam hvaležni.

Nasmejani obrazi vam iz Poreča pošiljamo vroče pozdrave in iskreno zahvalo!  In vas vabimo, da spremljate naše dogodivščine preko “dnevnika”, ki je objavljen spodaj.

Real Security d.o.o.

Urban Hojnik s.p.

TB TEAM d.o.o.

GTR-AL d.o.o.

Urban Magušar s.p.

Maridis d.o.o. (E.Leclerc Maribor)

Pionirska knjižnica Rotovž Maribor

Trgovina Angelca Žalec

Napihljiva igrala Maribor Safari

Facebook skupina Dom brez odpadkov

Manuela Murko s.p.

Perešuti d.o.o.

Jana Jurančič in Tina Mlakar

Občina Selnica ob Dravi

Orplast, Silvija Strižič s.p.

SILVERSTORE, Luxus plus d.o.o.

Kangler Mojca in Boris

Pomaranča d.o.o.

Veganko, Vesna Širca s.p.

11. dan, ponedeljek, 5. 7. 2021

Zgodnje jutro, zgoden zajtrk in direndaj vsepovsod. Kovčki sem, kovčki tja. Pozabil sem medvedka in ne, ta brisača pa že ni moja. Napolnili smo avtobuse in se odpravili na pot domov, k našim staršem, babicam, dedkom, prijateljem… Spoznali smo nove prijatelje in v desetih dneh spletli vezi, ki bodo trajala še nekaj časa. Hvaležni smo, da smo lahko bili del tega. Hvala vsem, ki ste nas podprli in nam omogočili to izjemno doživetje.

10. dan, nedelja, 4. 7. 2021

V zraku se že čuti, da počasi zaključujemo in da še moramo izkoristiti skupen čas, ki ga še imamo. Po zajtrku so nam vzgojitelji povedali kakšen je kaj plan za danes in že čez eno uro smo dirjali proti košarkarskemu igrišču, kjer smo čestitali in podelili priznanja vsem novim plavalcem, ki so opravili plavalni tečaj. Nato se je začelo največje tekmovanje: zmagovalna ekipa otrok proti vzgojiteljem. Navijali smo glasno in bilo je napeto. Postopek smo ponovili tudi za nogomet, med dvema ognjema in odbojko na mivki. Čas je kar odbrzel in že smo bili na kosilu. Po kosilu smo nekoliko spakirali kovčke, nato smo se še zadnjič odpravili na plažo. Nekateri so prišli na idejo, da bi si za spomin majice okrasili s čim več podpisi, tako da smo na veliko podpisovali majice. V popoldanskih urah nas je s plaže pregnal dež, zatekli smo se v paviljone, dokončno spakirali in tekli na večerjo, da nismo bili preveč mokri. Zvečer smo se dobili v velikem šotoru, kjer je bila zaključna prireditev – stavi da in podeljevanje nagrad. Vzgojitelji so nam pripravili kar nekaj izzivov, za katere smo morali glasovati, ali mislimo, da jih ta oseba lahko izvede ali ne. Tako smo bili priča hoji po rokah vzgojitelja Nejca, štetju do deset po japonsko pedagoške vodje Jelene, tekmovanju mladih ekip in še in še. Naše skupno popotovanje smo zaključili ob pesmih, ki so zaznamovale našo I. izmeno. Bilo je fajn.

9. dan, sobota, 3. 7. 2021

Še en lep dan je pred nami. Nekoliko je že začinjen s priokusom zaključevanja naših počitnic. Še vedno imamo ogromno energije, vzgojitelji se ne dajo! Na plaži smo veselo skakali v vodo in tekmovali v izvedbi skokov. Nekateri so si na plaži lakirali nohte, drugi veselo kartali, spet tretji uživali na sladoledu pri Johnniju. Po kosilu smo tekali od delavnice do delavnice in poskusili čim več zanimivih projektov. Novi vzgojitelji so bili danes prav posebno oblečeni, nosili so namreč vreče za krompir. Povedali so nam, da so jih tako „kaznovali“ starejši vzgojitelji, ker smo jih prejšnji dan napadli z vodnimi baloni. Zvečer po odličnem šmornu, smo nestrpno pričakali talente. Prijavilo se je kar 21 nastopajočih in tako smo bili priča plesnim nastopom, nastopom ritmičnih plesalk, petju, igranju harmonike in citer. Navdušeno smo opazovali prav vse. Zmagala je Eva, ki nam je zapela pesem od Ditke – ne bodi kot drugi. V ritmih glasbe smo večer zaključili in odšli v postelje.

8. dan, petek, 2. 7. 2021

Hladnejše jutro nas tudi danes ni zaustavilo, saj so v naših srcih sončni žarki topline. Na plaži smo ustvarjali kar po naših telesih. Ta gibajoča platna so oživela pod čopiči polnih barve, nastajale so lepe umetnine in spomini. Na drugi strani plaže smo v peskovniku zganjali vragolije in tekmovali. Morje je še vedno prijetno toplo in nas kar vabi v objem. Po kosilu in počitku smo imeli kar nekaj delavnic… Izdelovale so se slike na lesenih ploščah, brusili in čistili smo roke iz gipsa in se preizkušali v poligonu, kjer smo skakali v vrečah od krompirja, hodili po Slacklinu, metali skozi obroče in skušali zadeti stožec. Popoldne so nekateri ostali v paviljonih in si privoščili filmsko popoldne, drugi pa smo uživali na plaži. V večernih urah smo se športno udejstvovali, igrali smo različne športe in se za zaključek zmagoslavno odpravili spat.

7. dan, četrtek, 1. 7. 2021

Nekoliko bolj oblačen dan, malo bolj zaspan, vsi zasanjani tja v en dan. A le do zajtrka in sestanska vzgojiteljev in njihovih skupin, kjer so izvedeli kaj vse nas čaka danes. Na plaži so ponovno potekale igre v peskovniku, igrali smo karte, peli ob glasbi in se namakali v morju. Po kosilu smo dobili telefone in tako kot vsaki dan poklicali starše, brate, sestre, babice, dedke… in jim povedali, da se imamo fajn. Na delavnicah smo risali na lesene plošče, izdelovali prikupne meduze iz krep papirja, tekmovali smo v namiznem nogometu, sposodili smo si knjige in izdelovali kipe rok in nog iz gipsa. To smo počeli v peskovniku, kjer je bilo zelo zabavno, saj smo pri špricanju peska, špricali tudi naše prijatelje. V popoldanskih urah smo nekateri odšli na plažo, drugi pa smo bili aktivni na druge načine. Igrali smo namizni tenis, zmagal pa ni noben Denis. Brali smo, ustvarjali, se pogovarjali, lakirali nohte in v glavnem uživali. Nekateri so ostali na plaži in imeli nekoliko drugačno večerjo, saj so si privoščili pice in počakali še ostale skupine, da se jim pridružijo na večernem kopanju. Vzgojiteljem ni para, oblekli so se v kostume in tako smo bili na plaži otroci in papagaji, snežaki, lubenice, Elsa, sončnica, klovn in Umko. Preplesani, utrujeni in siti smo se odpravili nazaj proti posteljam.

6. dan, sreda, 30. 6. 2021

Zjutraj so nekateri že kar pridni – vstanejo že pred šesto uro in se kaj pogovarjajo, nekateri berejo, nekateri pa trenirajo. Karateisti in ritmične gimnastičarke krepijo svoje telo vsak dan, ne zmoti jih prav nič. Tudi nekateri vzgojitelji se zjutraj razmigajo, še pred sestankom. Kakor kdo želi. A vsi skupaj se odpravimo na zajtrk, nato pa na plažo. Danes je bilo na plaži pestro… Morje je bilo razburkani in bili so visoki valovi,  zato smo se raje podružili bolj na suhem. Imeli smo posebna tekmovanja v peskovniku, kjer je bilo potrebno opravljati naloge, ki so od naših otrok zahtevale timsko delo in iznajdljivost. Po kosilu in počitku smo se zabavali na lokostrelstvu, ročnem nogometu, ustvarjali in packali smo tudi z glino. Danes imamo pa prav poseben center – Spa center Virc. Lahko smo odšli na jogo, v svet senzorike, kjer smo prepoznavali in tipali različne predmete ter na koncu so nas dekleta iz skupine Ribic tudi strokovno zmasirale. Celotna izkušnja je bila odlična, nekateri so uživali tako zelo, da so tudi zadremali. Popoldne smo se prepustili še morju, zvečer pa smo se zibali v TikTok ritmih. Imeli smo namreč tekmovanje v TikTok plesih, kjer so se skupine pomerile med sabo in zmagovalci, ki so poznali največ plesov so se pomerili z vzgojitelji. Ti so nas presenetili, saj so očitno vadili koreografijo in nam postavili še težji izziv. Med tekmovanji so imele nastop tudi ritmične gimnastičarke, ki so pripravile posebno točko za nas – vauu kaj vse znajo! Svoje znanje so nam predstavili tudi karateisti, ki so nas s svojo močjo in usklajenostjo navdušili. Odličen dan smo zaključili ob zvokih glasbe, kjer smo pleasli in peli na ves glas. Posledica naših aktivnosti je bil spanec v rekordnem času!

5. dan, torek, 29. 6. 2021

Danes smo se vstali malo težje, saj smo imeli včeraj zelo pester dan. A ko smo zagledali dobrote na zajtrku in slišali kaj vse nas čaka danes, smo na vso utrujenost pozabili in se veselili novih dogodivščin. Pestro je bilo že dopoldne na plaži, kjer smo se igrali na supih in zganjali vragolije. Na delavnicah smo danes ustvarjali škatlice iz tetrapakov, imeli smo pogovore s prijazno gospo, izdelovali smo celo naravna eterična olja, ki jih bomo jutri uporabili na masažah. V popoldanskih urah smo se hladili v senci, ohlajali pa kar v morju. Privoščili smo si tudi sladoled in kakšen krompirček. Zvečer smo se udejstvovali v različnih športih. Tekmovali smo v nogometu, odbojki, med dvema ognjema in v košarki. Igre so bile napete, imeli pa smo tudi podporo naših prijateljev, ki so bučno navijali. Zmagali so najboljši in premagati morajo še vzgojitelji.

4. dan, ponedeljek , 28. 6. 2021

Sončno jutro in vabljiv vonj iz kuhinje sta nas izvlekla iz postelj (no, pa tudi vzgojitelji)… Odličen zajtrk, nato pa zlaganje posteljnine in pripravljanje na plažo. Tokrat v drugo smer – na Iceberg. Obiskali smo napihljiva igrala, kjer smo plezali, skakali, se lovili, potiskali vzgojitelje v vodo in se imeli noro zabavno. Izmučeni smo se vrnili v VIRC na kosilo in nato na delavnice. Danes smo izdelovali posodice iz gline, gumice za lase, preizkusili smo se v športnih aktivnostih ter se basali s kokicami. Po delavnicah smo odšli na plažo, preostale skupine pa še na Iceberg. Zvečer smo se ta mlajši izkazali v lovu na zaklad, starejši pa na orientacijskem teku. Bilo je zelo zabavno in poučno. Opravljali smo veliko nalog in izzivov, katerim pa smo bili kos in iz peskovnika izkopali zaslužen zaklad. Pred spanjem smo še malo zaplesali in nato odplesali v postelje.

3. dan, nedelja, 27. 6. 2021

Prebujanje in umivanje nas je napolnilo z novo energijo, z zajtrkom smo bili pa pripravljeni na nove podvige. Sobe smo pospravili, nekateri bolje, nekateri malo manj, zato smo dobili tudi ocene naših sob. Na plaži je bilo odlično, imeli smo nove senčnike, ki so nam dali veliko sence. Kljub temu smo se vztrajno mazali s kremami za sončenje – saj je po toči zvoniti prepozno. Kosilo smo zmazali kot veliki, saj smo bili že dopoldne zelo aktivni. Ponovno smo ustvarjali in se učili novih znanj na lokostrelstvu, taroku, igranju šaha, malem nogometu, izdelovanju bravnih umetnin in še in še. Popoldne nas je morje spet pričakalo s prijetno temperaturo. Mokri, slani in razigrani smo uživali na plaži in se nato se odpravili nazaj v VIRC, kjer smo se okrepčali z večerjo. Po večerji smo odšli na večerno kopanje na plaži, kjer smo doživeli morje v čisto drugačni luči. Bilo je nekaj novega in zabavnega. Imeli smo razne pogovorne debate in igre na plaži. En, dva, tri in že je bil dan okrog in je bilo potrebno nabrati nove moči za naslednji dan.

2. dan, sobota, 26. 6. 2021

Zjutraj smo se prebudili v sončno jutro, se umili in odšli na zajtrk. Pričakala nas je pestra izbira dobrot, od jogurtov do sadja in kruha z namazi. Pridno smo pospravili svoje sobe ter se odpravili na plažo preverit, ali je morje še vedno slano. To smo potrdili kaj hitro, saj je bilo navdušenje nad morjem veliko. Skakali smo v vodo, plavali in se igrali in že je bil čas za kosilo. Popoldne so bile na vrsti delavnice izdelovanja izdelkov iz gline, streljanje z zračno puško, igranje ročnega nogometa, streljanje z lokom, barvanje sprstki in še veliko drugih. Po obilici kreativnosti smo skočili v morje in se nato proti večeru odpravili na večerjo. Za večerno prireditev je bil na sporedu kviz Moja Slovenija, kjer smo sodelovali čisto vsi in se med seboj povezali, ob tem pa se naučili veliko novega o naši lepi deželi. Utrujeni in polni novih znanj smo se prepustili nočnemu spancu.

1. dan, petek, 25. 6. 2021

Po kosilu doma, smo se začeli zbirati pred Ledno dvorano v Mariboru in se tam spoznali z našimi vzgojitelji. Vkrcali smo se na avtobuse, pomahali staršem in se odpravili na pot. Na avtobusih smo se spoznavali in igrali. Čas nam je minil hitro in še preden smo se zavedeli, smo bili že v VIRCU. Tam smo na hitro razpakirali in odbrzeli na večerjo, ki je bila odlična.

Po večerji smo se stuširali, pogovarjali, igrali igre in brali pravljice. Zaspali smo v pričakovanju kaj bo prinesel jutrišnji dan.

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 1. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če ne bo sporočil pa pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni.

V ponedeljek, 5. julija, pa se med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Dvorani Tabor v Mariboru.

Trenutno je v Poreču še vedno zavidljivih 30° C, pri otrocih in spremljevalcih pa odlično vzdušje za začetek letošnjih počitnic 🙂


Letovanja ZPM Maribor – izmene 2021 – VSE izmene VIRC in 1. DMZ ZASEDENE

Obveščamo vas, da NE SPREJEMAMO VEČ PRIJAV za letovanje otrok ZA VSE IZMENE VIRC Poreč in za 1. izmeno DMZ Pohorje. Prijav za te termine ne bomo več zbirali, saj so izmene zapolnjene.
V kolikor se bodo mesta v kateri od izmen sprostila, bomo prijave spet sprejemali in o tem obveščali na naši spletni strani.

O razporeditvah v izmene in ostalih zadevah bomo starše obveščali po e-mailu in po pošti.

Prijave pa sprejemamo še za 2. izmeno DMZ Pohorje, ki bo na Domu Miloša Zidanška od 9. do 19. 8. 2021.

Pogoji, navodila in druge informacije za letovanja so objavljene na naši spletni strani. PRIJAVNICE za letovanje otrok so objavljene na spletni strani in jih pošljete skenirane po e-pošti ali natisnjene po pošti na naš naslov.

IZMENE 2021

DOM MILOŠA ZIDANŠKA POHORJE
1. izmena DMZ Pohorje:  13. 7. – 23. 7. 2021 že zasedena in prijav ne zbiramo več
2. izmena DMZ Pohorje:  9. 8. – 19. 8. 2021 

VIRC POREČ
1. izmena VIRC Poreč:  25. 6. – 5. 7. 2021 – že zasedena in prijav ne zbiramo več
2. izmena VIRC Poreč:  5. 7. – 15. 7. 2021že zasedena in prijav ne zbiramo več
3. izmena VIRC Poreč:  15. 7. – 25. 7. 2021že zasedena in prijav ne zbiramo več
4. izmena VIRC Poreč:  25. 7. – 4. 8. 2021 (tudi srednješolska) – že zasedena in prijav ne zbiramo več
5. izmena VIRC Poreč:  4. 8. – 14. 8. 2021 – že zasedena in trenutno prijav ne zbiramo več
6. izmena VIRC Poreč:  14. 8. – 24. 8. 2021 – že zasedena in prijav ne zbiramo več

Letovanja v Marburg tudi v letu 2021 ne bomo izvajali.

Za letovanje otrok v programih na Pohorju in v Poreču se je potrebno prijaviti z našo prijavnico, ki je objavljena na naši spletni strani, in upoštevati navodila in pogoje, ki so priloženi prijavnici.Glasilo 1. izmene DMZ Pohorje 2020

Zgodbe z letovanj na DMZ Pohorje so vsako leto zelo zanimive in navdušujoče. Udeleženci letošnje 1. izmene so jih nekaj strnili v GLASILO (https://zpm-mb.si/wp-content/uploads/2020/09/Glasilo-1.-DMZ-2020-1.pdf) za katerega si je res vredno vzeti čas in ga prebrati. Hvala “ponosno različnim Pohorcem”!

Za začetek pa beseda avtorice:
“Pisanje tega glasila je bilo eno lepo podoživljanje letovanja in smešno mi je, kako se je vse sploh začelo.
V bistvu tega sploh nisem načrtovala, poleg večernega programa in druženjem se mi je zdelo, da bom dovolj zaposlena!
Potem pa sem en večer po disku malo postavala v kabinetu in vlekla na ušesa pogovore vzgojiteljic in pedagoške, ki so listale po starih spominih in papirjih, kjer so se tudi našla prejšnja glasila (najmlajše izmed njih je staro 10 let).
Takoj sem vedela, da bom napisala enega za 2020, ni bilo govora, da ne bi, saj sem že vedela, da mi ne bo dalo miru.
Tako je torej nastalo in upam, da je vsaj pol tako dobro, kot je bilo letovanje samo.”
Kaja Blažka Bozi🌳


Sporočila 6. izmene VIRC – zahvala donatorjem

Fotografije so objavljene na povezavi 6. izmena VIRC Poreč 2020

Glede na potrjene informacije v zvezi s karanteno ob vstopu v Slovenijo ob povratku iz Hrvaške, vas obveščamo, da se bodo udeleženci 6. izmene vrnili domov zadnji dan izmene, kot je bilo predvideno – torej v PONEDELJEK, 24. 8. 2020. Odhod iz Poreča bo ob 8. uri zjutraj in v kolikor bodo razmere na meji in cestah brez posebnosti, bo prihod v Maribor med 12.30 in 13. uro pri dvorani Tabor.

Po končanem letovanju se še posebej zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so nam priskočili na pomoč in z darili razveselili vse otroke 6. izmene:

Altar d.o.o.,

Argeta,

CC Hellenic,

Center Noordung,

Decathlon,

E-študentski servis,

Europark,

Frizerski studio, Karmen Modec s.p.,

Fructal,

GTR-L d.o.o.

Hofer,

Humanitarček,

Kokice d.o.o.,

Lepa Afna,

Ljudska Univerza Slovenska Bistrica,

Magic shop,

Medex,

Mimo vrste,

Malinca,

Party shop Ljubljana,

R-top.si,

Studio Graffit,

ŠOUM,

Športna zveza Maribor,

Teta Frida,

Turistično informacijski center Maribor,

Žito-Podravka

 1. dan, nedelja, 23. 8. 2020

Zadnji dan je bil namenjen pripravam na skorajšnjo vrnitev domov. Kljub dopoldanski in popoldanski plaži, smo čas namenili pospravljanju in pakiranju ter iskanju pogrešanih stvari, pa tudi podeljevanju še zadnjih donacijskih čokoladnih daril, katerih smo imeli res veliko. Lahko bi se imenovali kar “čokoladna šesta”.

V popoldanskem času so se zvrstile še nekatere delavnice, predvsem pa je bil čas namenjen zadnjim druženjem in zbiranjem vtisov letošnje 6. izmene. Večer smo preživeli s skupnim druženjem ob glasbi, z izpetimi besedili v ušesih in srcih ter zaključili s pesmijo “za prijatelje”.

Toliko novih prijateljstev, toliko smeha, toliko pristnih trenutkov, toliko preplesanih večerov… to je vsekakor lepa popotnica za prihodnje leto in opomnik, zakaj se vračamo v VIRC.

VIRC nam je namenil še eno nepozabno izkušnjo, ki je letos morda še toliko bolj posebna, saj ob razmerah in omejitvah, ki so zadnje mesece doletele naš svet, vsi čutimo še toliko večjo hvaležnost. Naš Virčevski svet se je zaključil z nasmehi in zahvalnimi objemi otrok in to na koncu pomeni največ. Zaradi tega lahko iskreno rečemo, da smo prostovoljci ZPM-ja.

 1. dan, sobota 22. 8. 2020

V našem “milnem mehurčku” VIRC-a ni prostora za trenutno neprijetne zunanje vplive in letovanje nemoteno nadaljujemo po načrtovanem programu. V našem “virčevskem svetu” prevladujete srčnost, predanost, igrivost ter željo imeti se FAJN.

Tekom dneva so se zvrstile različne delavnice: izdelki iz slanega testa, likovne delavnice, zipline, pogovorne delavnice itd.

Z zavedanjem, da se naša zgodba šeste počasi zaključuje, smo dan zaključili z veliko “Gala podelitvijo”. Naša slavna babica je še zadnjič zaplesala z dedkom in se sprehodila po grajskem odru, saj je večer bil izpeljan v slogu grajskega večera. Spomnili smo se vsakega posameznika in poskrbeli, da je vsak prejel drobno darilce, saj je v VIRC-u vsak zvezda!

Gala večer pa se ni zaključil zgolj s skupinskim plesom ampak še boj svečano, saj smo ob koncu uprizorili pravcati ognjemet.

 1. dan, petek 21. 8. 2020

Tudi v tem dnevu so se otroci lahko udeležili bogatega animacijskega programa. Za ljubitelje risank se je v diskoteki vrtela risanka; za vse, ki so se želeli “spopasti” v streljanju, je vzgojitelj Marsel imel delavnico Nerf-ov; poskrbeli smo tudi za dodatno osvežitev s “slajdanjem” po mokri ponjavi. Imeli smo tudi nekaj likovnih delavnic, kot na primer poslikava obraza, risarska delavnica, barvanje majic…

V VIRC-u se resnično ustvarijo prava prijateljstva, skrb za drugega ter solidarnost, pa to ne velja le za otroke ampak tudi za prostovoljce. Ker pa je vodenje skupin, še posebej najmanjših, zahteven zalogaj, smo vzgojiteljice najmanjših skupin popoldan presenetili in jim prevzeli skupinice, s katerimi smo popoldne preživeli na napihljivih in jih odpeljali, za njihove oči, “v globine morja”.

Vsi pa smo se z velikim pričakovanjem veselili večera, ki smo ga ob soju laternic in glasbe preživeti na plaži. Dokler sonce ni zašlo, so nekateri plavali, drugi pa preprosto zrli v obzorje in uživali. Nato pa je “Virčevksi bobnarski band” pričaral enega najboljših glasbenih večerov, kjer se je plesalo in pelo in ga je res težko opisati z besedami.

Za nami je res lep kos prehojene poti naše Virčevske zgodbe in moramo reči, da nam je prav FINO.

 1. dan, četrtek, 20. 8. 2020

Zbudili smo se v novo čudovito jutro, ko je luna soncu pustila obsijati naš VIRC. Veseli smo se še enega našega virčevskega dne. Dnevi vedno hitreje bežijo, zato so skupni trenutki postali še dragocenejši. Iskanje školjk, gradnja gradov iz peska, skakanje iz pomola, pletenje zapestnic prijateljstva… Vse to nam je polepšalo dopoldne na plaži. Nekateri so pogumno odšli na Iceberg in preizkušali svojo vzdržljivost, drugi so uživali v vožnji s “pedolinoti”.

Po kosilu so nas zopet čakale raznovrstne delavnice iz babičine zakladnice. Kot ptički smo leteli po ziplin-u, svoje obraze s poslikavami spreminjali v raznorazne like pravljic in živali, izdelovali Scrunchie za najboljše pričeske in poskrbeli za shranjevanje naših spominov. Ustvarjali smo spominske knjige, ki bodo hranile vse misli in risbe, strnjene iz te čudovite pravljice, ki jo pišemo v Šesti.

Sledile so radosti popoldanske plaže, kasneje večerja, po njej pa smo se lotili treninga čisto pravih astronavtov. Vzgojitelji in otroci, bodoči astronavti, so pričarali magičen, astronomski večer in nas popeljali tja daleč, v vesolje, kamor si vsak na skrivaj želi. Veste, skoraj smo že bili tam. Ko se je stemnilo, smo se prepustili zgodbam, ki nam jih pripovedujejo zvezde in nato z vsemi željami, ki nam jih bodo uresničili utrinki, z nasmeški zaspali.

Vsak dan nam prinese nekaj novega. Nova prijateljstva, nove ljubezni, nova spoznanja. Hkrati veliko hvaležnosti, iskrivosti in topline. S temi mislimi nadaljujemo v naslednji dan in novo pripovedko naše Šeste.

 1. dan, sreda, 19. 8. 2020

Zbudili smo se v oprano jutro in nekateri že pred sončnim vzhodom pričeli pisati novo pripovedko Šeste 2020. Po zajtrku se je nekaj otrok in vzgojiteljev polnih navdušenja podalo na vodna igrala, kjer smo se urili v ravnotežju in moči ter se ob tem seveda zelo zabavali. Preostale skupine so uživale na plaži, se predajale sončnim žarkom in morskim radostim.

Dan so nam popestrile najrazličnejše delavnice iz babičine zakladnice, na katerih so se otroci spremenili v čisto prave bobnarje, izdelovali razglednice in skrivnostne risbe, spoznavali svoje čute na senzorni poti, se pomerili v igri Warhammer, ustvarjali za naše dobrodušne sponzorje in donatorje, ki dodatno bogatijo našo Šesto ter se spuščali po čisto pravem VIRCline-u. Ja, v tem našem VIRC svetu res vse imamo in ga zato ne damo.

Zvečer smo se prelevili v čisto prave detektive. Reševali smo najrazličnejše naloge, uganke in zanke, ki so nam pomagale razrešiti skrivnost, kam se je skrila naša babica, ki nam tako rada pripoveduje zgodbe. Nato smo se podali na plesišče in ob ritmih glasbe zaključili še eno srčno poglavje naše zgodbe.

 1. dan, torek, 18. 8. 2020

Smo skoraj na polovici naših čudovitih počitnic v VIRC-u. Tako se imamo krasno, da dobre volje dopoldan ni pregnal niti dež. No, razen iz plaže. V VIRC-u smo imeli odlično priložnost in čas, da kakšnemu prijatelju spletemo zapestnico prijateljstva, ustvarimo razglednice, si zapojemo, kaj narišemo in se še bolje povežemo in spoznamo.

Pravijo, da se splača biti priden. Tako smo bili nasmejani in pridni, da se je sonček kar hitro prikazal in nam omogočil popoldanski obisk plaže. Zvečer nas je čakala prav posebna prireditev, “Slovenski večer”. Zato smo skupine nekaj časa posvetile ustvarjanju točke, s katero smo opomnile, kako lepa je Slovenija. Malo jo že pogrešamo, a ne preveč. Otroci so se odlično izkazali, razkrili svoje talente, odkrili kakšnega novega in zato je bila prireditev krasen rezultat dobrega timskega dela. Prireditev smo zaključili s pesmijo “Za prijatelje”, ki zmeraj ogreje srce.

“Z vrhov gora, od tam kjer smo doma,

naj sliši se v svet, bitje našega srca,

saj za prijatelje si je treba čas vzet’…”

Mi si ga res vzamemo in ob tem neizmerno uživamo.

 1. dan, ponedeljek, 17. 8. 2020

Novo srčno zgodbo naše šeste smo pisali na plaži, kjer nas je spet razvajalo sonce, valovanje morja in seveda sladoled. Preizkušali smo se v spretnostih na supih, skokih v vodo in peščenih umetninah. Da pripovedke naše šeste zagotovo ne utonejo v pozabo, smo se še skupinsko fotografirali in ob vseh srčnih, ustvarili še papirnate spomine.

Babičino zgodbo smo nato bogatili z avdicijo za čisto prave astronavte, se izgubljali v risanju mogočnega vesolja in sanjarili ob pravljičnosti veliiikih milnih mehurčkov. Izdelali smo si čisto prave edinstvene bobne (cardhone), lovili ravnotežje na slackline-u in ostrili vid ob streljanju z zračno puško. Na pogovornih uricah smo podelili majhne in večje skrivnosti ter se na likovnih delavnicah še tesneje obdali z ljubeznijo in srčki. Zvečer so nas namreč čakale čisto prave zmenkarije, ki so razkrile tudi kakšne čisto sveže simpatije.

Veter in oblaki so nas sicer pregnali v šotor, kar pa “Babičini zgodbi šeste” ni odvzelo topline, ki spleta naše spomine. Mlajše skupine so večer zaključile v čisto pravem kinu ob kokicah, večje pa ob ritmih pesmi in radostnih src. Saj veste, “pustite nam ta svet..”

 1. dan, nedelja, 16. 8. 2020

V tretje virčevsko jutro nas je popeljala babica, katera je osrednji lik izmene. Babica je prepoznana, da rada pripoveduje zgodbe virčevskim otrokom, ima pa tudi vrsto skritih športnih in likovnih talentov. Na današnji dan se je odločila, da medse povabi še preostale babice in dedke, da bodo le ti skrbno pazili na naše letujoče otroke. Babice in dedki so tekom dneva morali pokazati vse svoje veščine “štrikanja”, reševanja iz vode, okušanja in prepoznavanja dobrot babičine kuhinje ter svoje znanje prepoznavanja naših pravljic.

V današnji “Dnevni babičini zgodbi” so se otroci lahko preizkusili v plezanju na drevo, spoznavali so arabske črke, likovniki so se lotili okraševanja ploščic, spet drugi so se pomerili v lokostrelstvu in v streljanju z zračno puško. Poskrbljeno je bilo tudi za tiste najmlajše, ki so si želeli ogledati risanko.

Dan se je zaključil ob glasnem petju in rajanju ob pesmih Za prijatelje in “račkah”.

 1. dan, sobota, 15. 8. 2020

“Naj bo lep ta dan, s soncem obsijan…”

Ob ritmih jutranje glasbe smo se prebudili v prvo in “ta pravo” virčevsko jutro. Polni pričakovanj, kaj bo prinesel dan, smo dopoldne namenili preverjanju plavalnih sposobnosti in kaj hitro po testu so nekateri že “zasupali” med morske valove. Čas na plaži pa smo si seveda posladkali s sladoledom…mmmmm.

Popoldanske delavnice zaradi letošnjih razmer potekajo nekoliko drugače. “Družine” VIRCa so se udeležile igre človek ne jezi se, nekateri so se likovno udejstovali, spet drugi so se lotili izdelovanja lokov. Popoldne na plaži je ustrezalo letnemu času, torej vroče, zaradi česar je bilo kopanje v morju še posebej prijetno in osvežujoče.

Večer je potekal v duhu ljudskih športnih iger, zaključil pa se je, s temu primernim, večernim rajanjem.

 1. dan, petek, 14. 8. 2020

Pozdravljen VIRC!

Ponovno se snidemo s teboj, ponovno otroški smeh in radost zaobjameta paviljone in igrala, ponovno smo priča novim prijateljstvom, ki se stkejo med otroci. Za nekatere je snidenje z našim VIRCEM nova izkušnja, zato pa toliko bolj čarobna, polna vprašanj, kaj se bo dogajalo, polna otroške radovednosti… Mnogi pa se v VIRC vračajo že vrsto let in tudi letos smo z navdušenjem prišli k tebi, da ponovno zapišemo ter doživimo eno nepozabno poletno zgodbo.

Ob večernem prihodu v VIRC je sprva sledila večerja. Ko smo se okrepčali, je bil večer namenjen spoznavanju po skupinah in urejanju sob, dokler niso otroci v pričakovanju prihodnjega dne trdno zaspali. Pa lep pozdrav 😊

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 6. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če ne bo sporočil pa pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni.

V ponedeljek, 24. avgusta, pa se predvidoma med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Dvorani Tabor v Mariboru.

Trenutno je 26° C, pri otrocih in spremljevalcih pa odlično vzdušje za prijetne počitnice 🙂Prileti na Pohorje – utrinki

5. dan, petek, 14. 8. 2020
Danes smo zadnjič Prileteli na Pohorje! Žiga nas je naučil streljati z lokom, nato smo sami pripravili vse potrebno za piknik. Sami smo zakurili ogenj, pripravili priloge in spekli svoje kosilo. Izmenjali smo telefonske, da se bomo lahko družili še naprej. Se vidimo naslednje leto, ko bomo ponovno Prileteli na Pohorje!

4. dan, četrtek, 13. 8. 2020
Danes smo imeli prav poseben Milekov orientacijski tek. Našli smo skoraj vsa vprašanja na temo Pohorje. Bravo mi! Do kosila smo se preizkusili v gradnji bivakov in ker nastajajo tako odlični bivaki bomo z gradnjo nadaljevali vse do odhoda domov. Danes so nas obiskali tudi novinarji Večera, tako da boste o naših aktivnostih kmalu izvedeli še več.

3. dan, sreda, 12. 8. 2020
Danes smo že tretjič Prileteli na Pohorje! Dopoldne smo se potepali po Rozkini gozdni učni poti po kateri nas je vodila inženirka gozdarstva Heda. Po kosilu smo imeli napad ustvarjalnosti preden smo se po plezalni steni pogumno povzpeli čim višje ob pomoči Ljuba iz AO PD Kozjak, ki nas je varno spuščal na tla 😁

2. dan, torek, 11. 8. 2020
Danes smo se pogumno podali na pohod od Belvija do Areha. Po poti nas je spremljalo sonce in pridružil se nam je kužek Zigi, ki bo jutri praznoval svoj prvi rojstni dan. Na poti nazaj nas je ujela nevihta z grmenjem in točo. Rešil nas je Žiga, pogumen oskrbnik doma Miloša Zidanška, ki nas je s kombijem odpeljal na toplo 🥰

1. dan, ponedeljek, 10. 8. 2020
Danes smo Prileteli na Pohorje! in sončen dan izkoristili za druženje z novimi prijatelji, spoznavanje in raziskovanje doma Miloša Zidanška, poslušanje svojih čutil in raziskovanje narave. Po obilnem in zelo okusnem kosilu počivamo na sončku, se igramo skrivalnice, nabijamo ročni nogomet, igramo košarko in odbojko… Ure kar prehitro tečejo.


Program Prileti na Pohorje! je namenjen mladim med 12 in 15 letom starosti, ki si želijo del svojih počitnic preživeti med svojimi vrstniki v objemu pohorskih gozdov.


Sporočila 5. izmene VIRC

Fotografije so objavljene na povezavi 5. izmena VIRC Poreč 2020

 1. dan, četrtek, 13. 8. 2020

Dan je minil v znamenju priprav na jutrišnji odhod domov. Po dopoldanski plaži in kosilu smo obiskali še nekaj delavnic, nato pa se zapodili v kovčke. Iskanje brisač, kopalk po balkonih, čevljev na hodnikih itd. Nekaterim je šlo bolje, drugi so potrebovali več pomoči. Tukaj se pokaže samostojnost otrok. Ali znaš zložiti brisačo? Pa majčko?

Po zgodnejši večerji smo se odpravili na plažo. Zvečer je ob morju še posebej lepo. Danes smo dobili sponzorske majice, ki jih je doniralo podjetje Inštitut Wcycle Maribor (pod evropskim projektom Urbana zemljina za hrano – Urban soil 4 food), in ko smo se prikazali na plaži, je bil učinek res velik. Skupno slikanje, zadnji skok v vodo, supanje, zadnje kune za krompirček in sladoled, pa kakšno sadno kupo…Naša Amadeja, ki nas že skozi vso izmeno razvaja s svojim petjem, je na obali uprizoril ob morju pravi koncert. Turisti so se ustavljali, ugibali, spraševali. Bilo je prelepo. Nadaljevali smo s plesom in šele, ko se je zares stemnilo, odšli proti VIRC-u.

Večer smo zaključili v krogu, kot se spodobi. Z radiom Srček, podelitvijo nagrad za najboljše pospravljeno sobo (Sončnice, Gusarji) in predvsem veliko glasbe. In s tradicionalno Šifrerjevo “Za prijatelje”. Ki jo zapojemo objeti v krogu.

In VIRC je kmalu utonil s spanec…zdanilo se bo hitro. Prehitro. A čaka nas le pot domov. Tega se veselimo, verjamemo, da vi tudi.

 1. dan, sreda, 12. 8. 2020

Spet je en tak bogat, virčevski dan izzvenel v zvezdnato noč. In ta je bila res – zvezdnata.

Pa začnimo na koncu. Večer je minil ob prireditvi VIRC ima talent. Na odru se je zvrstilo 20 različnih talentov – plesalci, gimnastičarji, pevci, mojstri kart in rubikove kocke… Na koncu je žirija z veliko težavo izbrala dva plesalca, a publika je bila kljub pozivom in ponovitvi enotna – aplavz je pokazal, da sta si bila popolnoma enakovredna. Večer se je zaključil v krogu, s pesmijo Za prijatelje.

Popoldne smo bili na plaži, z nami pa zebra (Andrej, ravno prava mešanica odgovornosti in zmešanosti) in maček (Luka, “tanovi”, njega lahko še v vse prepričaš). Atrakcija tudi za turiste v bližini, le malce vroče jima je bilo. Nekaj otrok si je privoščilo večerjo na plaži.

Tekmovanje za najbolj pospravljeno sobo se počasi zaključuje…sončki, oblački in strele…takšno je pač vreme v Poreču. Danes je stroga komisija pregledala tudi vzgojiteljske sobe. Glede teh komentarja sploh ni bilo. Zakaj ne, lahko ugibate sami.

Izmena se počasi izteka…le želimo si lahko, da so se otroci imeli lepo. Da so našli, kar so najbolj potrebovali. Da smo jim dali prepotrebno – druženje kljub nekaterim ukrepom, varnost, sprejetost. In vemo, da se veselijo prihoda domov. Ta je že na dosegu roke. Solzice ob večerih so sedaj, ob zaključku izmene, mešanica utrujenosti, src, prepolnih vtisov in občutkov, domotožja…

Letos pišemo zgodovino. Smo pionirji, zbiramo prve izkušnje, kako letovati v drugačnih razmerah. Jutri jih bo treba presejati, premisliti, iz njih potegniti najboljše… Bravo, mi: ZPM MB in starši, še posebej pa otroci! Bravo.

 1. dan, torek, 11. 8. 2020

Vročina v Poreču ne pojenja. A ob morju je vse lažje. Naša Nina nas je danes razveselila z novico, da so skoraj vsi naši kamenčki splavali. Bazen jim je varno, poznano okolje; majhna skupinica zdaj že prijateljev si zaupa in Nina – Nina je poglavje zase. Srčna, nežna, ravno prav odločna, skrbna. Dopoldne v bazenu, popoldne v morju. Vedno znova se veselijo plavalnih uric in iz njih se vračajo nasmejani.

Delavnice so danes – z izjemo nekaterih zagnanih skupin – minile v znamenju počitka. Vročina, vsa dinamika izmene pač pustijo posledice na najmlajših. In tako je kratka risanka dober uvod v krepčilen popoldanski spanec. In igra v peskovniku ali na igralih v prijetni senci namesto popoldanske plaže je veliko manj naporna. In vse je spet nekoliko lažje. A vsi vendarle niso počivali. Račke in Vetrnice so pridno izdelovale pom-pome za večerne tekme, fantje so se ponovno preizkusili v streljanju z zračno puško…

Popoldanska plaža je bila krajša, saj smo vsi malce prej odhiteli nazaj v VIRC. V odbojki na mivki sta se pomerili ekipa vzgojiteljic proti mladi reprezentanci VIRC-a. Po ogorčenem boju so zmago odnesla dekleta. In vzgojiteljem je ostal le še boj na košarkarskem igrišču. Po večerji smo se torej zbrali tudi tam. Tokrat sta si nasproti stali ekipa vzgojiteljev v rdečem in reprezentanti VIRC-a v belem. Višina in masa sta bili na strani vzgojiteljev, srčnost, pogum in vztrajnost na strani fantov. Tekma je bila zanimiva, resna, sodnik ni popuščal. Zmagali so vzgojitelji. Sledilo je še malce glasbe, plesa, klepeta, nato pa je VIRC utonil v sen.

 1. dan, ponedeljek, 10. 8. 2020

V VIRC-u ponedeljkova jutra niso prav nič težka in zamorjena! Spočiti, naspani in polni dobrih energij smo se zbudili v pričakovanju novega dne. Ta je na valove odnesel najmlajše: nekateri so se preizkusili v izzivih iceberga, drugi pa v vožnji s pedolini. Koliko je bilo skakanja, škropljenja, vriskanja!

Zanimivo je videti ljudi, kako nas – ko gremo po plaži v večjih skupinicah – z radovednostjo opazujejo. V teh nepredvidljivih časih. In ja, na njihovih obrazih je odobravanje, nasmeški, prikimavanje…ne veste, kako nas, ki vodimo te otroke skozi kolonijo, to poboža. Spodbuja. Daje potrditev, da ravnamo prav. Da delamo prav. Da je prav, da smo jim omogočili počitnice s prijatelji. Ker je prav to v teh časih tisto, kar najbolj potrebujejo.

Popoldne se je prevesil v večer na polnih igralih in ob odbijanju žoge na košarkarskem igrišču. Po večerji pa spet akcija. Otroci so se preobuvali v športno obutev, vzgojitelji pa so spet planili v cunje, rekvizite in barve. Tokrat je na sporedu večer superjunakov. Thor, Batman, Superman (in njegova Superkrava), Spiderman… In skupinice, prav vse, starejše same, najmlajše v spremstvu, obiskujejo najrazličnejše postaje in pri superjunakih opravljajo…hm, precej zahtevne naloge. Logične uganke, spretnosti, gibalne naloge, merjenje moči in natančnosti. Upravnica je izmeno sedaj, ko je naredila obhod po postajah, poimenovala “odprti oddelek mariborske psihiatrije”.

A v tem je čar kolonije. V tem je čar biti vzgojitelj, prostovoljec. Se vsaj za deset dni iz vsakdanjega življenja na študiju in v službah preleviti v – otroka? VIRC je republika zase. Tukaj si lahko nocoj Pika Nogavička, jutri pa Superman. Lahko kot Superkrava splezaš na drevo. Lahko brez zadržkov z vodnimi pištolami škropiš kolege po plaži. Koliko lepši bi bil svet, če bi lahko vsi kdaj pa kdaj izživeli otroka, ki se skriva prav vsakem od nas! In ob tem času za norost biti odgovoren, biti “ata in mama in prijatelj, ko je treba”. Videti otroka, ga slišati, sprejeti – in objeti, ko to potrebuje.

Sedaj se je izmena prevesila v drugo polovico. Nekaj začetnih solzic domotožja smo uspešno posušili. Tu in tam še priteče kakšna. Nekateri so prvič od doma in deset dni je včasih – kljub prijateljstvu in zabavi – strašansko dolgih. A sedaj je le še nekaj dni. Potem so solzice razočaranj. Namreč, prebujajo se naklonjenosti, ljubezni, simpatije. In z njimi – zavrnitve, žalost, ljubosumje. Vse, kar čutimo in živimo tudi mi, je v naših otrokih. Nič manj radostno in nič manj boleče. Pa drobne rane, ki si jih prizadejamo. In hkrati neskončna prijateljstva, podpora, ki si jo drug drugemu dajejo otroci. Še posebej takrat, ko jim solze operejo oči, so najčistejše duše.

Skoraj vsak večer v VIRC-u oddaja radio Srček. Vem, omenjali smo ga že. Sinoči sem ob branju sedla na zidek pod odrom. In opazovala te vaše otroke. Oči, ki so iskrile v pričakovanju novih sporočil. Smeh. Svetli obrazi, jasni pogledi. Ti otroci so naša prihodnost. Tako različni so si. Tako posebni, vsak zase. V njih polagamo vse naše upe. Zato je vredno jim stati ob strani. Jih podpreti. Jih imeti rad.

VIRC je že utonil v sen. Nam lahko noč, vam pa lep dan…

6. dan, nedelja, 9. 8. 2020

Spet smo se zbudili v vroče poletno jutro. Na očkah otrok se že pozna, da bi z veseljem spali še kakšno urico več, vendar iz njih še vedno sije pričakovanje novega dne. In to nam daje zagon, da za njih, vsak dan znova, pripravimo pester program.

Dopoldanska plaža je minila kot bi trenil, saj smo spet supali, raziskovali morsko dno in se z žogami igrali v plitvini. Manjkalo pa ni niti sladoleda, limonad in krompirčka. Čas popoldanskih delavnic je bil namenjen umirjeni igri, ustvarjanju, počitku ali ogledu risank. Z učiteljem Luko pa smo izdelali rakete in z njimi poleteli skoraj do Lune. Po zraku pa so frčali tudi frizbiji.

Popoldanska plaža je bila namenjena starejšim otrokom, za katere smo organizirali plavanje in supanje na drugo stran obale. Imamo res odlične plavalce. Vsi smo zelo uživali in ko smo se vrnili, nismo bili prepričani koga je plavanje bolj utrudilo 😊. Bazen je v tem času mrgolel od “žuželk”, saj so ga zasedle najmlajše Čebelice in Pikapolonice, ki so ob igri in špricanju kar vreščale od veselja.

Večerna prireditev je bila namenjena mlajšim skupinicam, ki so iskale zaklad in ugnale vse razbojnike, v katere so bili tokrat našemljeni veliki fantje iz Kitov. Včerajšnje zmagovalce so nocoj nasledili fantje iz skupine Galebov.

Res pester in zanimiv dan je za nami in s pričakovanjem čakamo novega. Le kaj nam bo prinesel?

 1. dan, sobota, 8. 8. 2020

In – ne boste verjeli – spet smo se zbudili v sončen dan. Že jutro je nakazovalo, da bo vroče. In res je bilo, zato smo na plaži razprli vse senčnike in se hladili – malo v morju, malo pod tušem.

Najstarejši fantje in dekleta so odšli na napihljiva vodna igrala, slavni Iceberg, in tam neznansko uživali. Popoldanski počitek smo preživeli v senci – počitek, delavnice, nenadejano ocenjevanje sob. Popoldne so se na plaži v igrah ob in v vodi pomerili najmanjši otroci, naši Balončki, Galebi, Pikapolonice in Čebelice.

Zvečer pa petoizmenska klasika – Lov na skriti zaklad. Vzgojiteljica Nina je v ropotarnici uvedla strog režim, vzgojitelji so se prelevili v strašne morske razbojnike in razbojnice, otroci pa so še preverjali, ali so njihove vezalke dobro zavezane. In lov se je lahko začel.

Najmlajši so imeli športne igre v šotoru, tisti “tasrednji” pa so se skrili v hlad diskoteke in si v miru ogledali risanko. In ta jim je pomagala, da je VIRC kmalu utonil v sen.

 1. dan, petek, 7. 8. 2020

Ponovno nas je zbudilo sonce in toplo morje vsakič znova kar vabi, da se potopimo vanj. Supi, peskovnik, igre na plaži popestrijo poležavanje in klepetanje. Naši “kamenčki” so z Nino uživali in čofotali v bazenu ter se učili prvih plavalnih zamahov.

Popoldne je minil v znamenju ustvarjalnih delavnic naših družin…sploh vzgojitelji mlajših otrok poročajo, da je tak način zelo dobrodošel in posrečen, saj “svoje” otroke najbolje poznajo in se jim lahko kar najbolj prilagodijo. Najmlajšim so pomagali pri pisanju sporočil za radio Srček, igrali šah, se urejali v frizerskem salonu, urejali nohte, pletli zapestnice, se preizkušali na slack line-u. Za največ hrupa je poskrbelo izstreljevanje raket. Vzgojitelji so neverjetni. Ob vsakoletnih, že uveljavljenih in tradicionalnih dejavnostih, ki “morajo” biti, ki so virčevska klasika, se vsakič znova potrudijo in izbrskajo nove in nove stvari. Skozi vso poletje nabirajo material in iščejo donatorje, ki bi pomagali pri nabavi potrebnega materiala. In otrokom z veseljem predstavljajo tisto, kar je blizu tudi njim – s še večjim žarom, s še večjim zanosom.

Večer smo začeli z radiom Srček. Ja, čas je že zanj. Prve simpatije, prvi skriti pogledi, prve solze. Lepe in tople misli prijateljstva, naklonjenosti in pozornosti, ki pobožajo. Nato se je odvila modna revija…otroci so ustvarili izjemne kreacije na svojih vzgojiteljih in jih popolnoma preobrazili. Za glasbeno in drugo popestritev so poskrbeli znani slovenski estradniki Damjan Murko, Denise Dame in drugi. In kmalu je VIRC utonil v sen. Le neka potepuška muca, ki se je izgubila za ograjo v noč, je vznemirila mladega dežurnega vzgojitelja…

Pa lep in vroč pozdrav!

 1. dan, četrtek, 6. 8. 2020

Zbudili smo se v sončno jutro. Po zajtrku smo se zagnali v sobe, saj se nam je obetalo ocenjevanje sob. Na plaži smo organizirali skoke v toplo morje pod vodstvom vzgojitelja Andreja, vzgojiteljica Nina pa je čofotala z našimi najmlajšimi “kamenčki”. Škropljenje, smeh, vriskanje… Lepo je, ko se otroci privajajo na kapljice morja skozi igro.

Po kosilu pa je začelo po VIRC-u vrveti. Vse se je pripravljalo na glasbeni večer pod vodstvom vzgojitelja Timoteja. Papir, blago, barve, glasba tu, glasba tam…ideje, ustvarjalnost. Včasih so te urice priprav še bolj čarobne od večera samega. A tokrat je bilo potem še lepše. Stotine idej, angažiranost, pripravljenost, veselje, smeh, zabava. Otroci v publiki so uživali, tisti na odru najbrž še malce bolj.

In tako, kot se je dan začel z glasbo, tako se je tudi zaključil. Precej hitro, precej mirno. Malce je že utrujenosti pri nas v VIRC-u. Prvi koraki spoznavanja so za nami, sedaj se postavljajo ekipe. Kje so meje? Kako daleč smem?

2. dan, sreda, 5. 8. 2020

Za nami je sreda, sicer drugi dan, a prvi tak, čisto tapravi, cel. Od jutra do noči. Dopoldne smo čas namenili spoznavanju plaže in preverjanju plavanja, prvim kepicam sladoleda, kopanju in klepetanju. Na delavnicah, ki letos potekajo nekoliko drugače, so naše “družinice” (skupnosti otrok, ki bolj intenzivno bivajo skupaj) pletle zapestnice, ustvarjale iz papirja, streljale z zračno puško, igrale košarko, spoznavale VIRC in še in še.

Popoldne na plaži je bil prijeten. Topla voda je vabila h kopanju, k igranju, supi so poskrbeli za dodatno zabavo. Vse je teklo v znamenju priprave na krst novincev, ki je sledil zvečer. “Zdravniška” ekipa, ki je srečevala novince, tihi pogovori o tem, kaj obleči za krst itd.

Zvečer pa…kaj reči? Barvit (res, BARVIT!) večer, poln plesa, glasbe, igre in smeha. Male čebelice, ki so navijale na svojo vzgojiteljico: “Dajmo, Sala!” In svečana zaobljuba novih vzgojiteljev. Da bodo jutro za jutrom poleg svojih oči odpirali tudi svoja srca – za vaše in malo tudi naše otroke, ki ste nam jih zaupali v skrb.

 1. dan, torek, 4. 8. 2020

Dober večer, Maribor!

Prvi večer, ko nas je naš dragi VIRC sprejel s prijaznimi temperaturami in dežnimi kapljami, smo preživeli temu primerno. Čas za večerjo, čas za urejanje sobic in čas za spoznavanje. Vsega in vseh. A korak za korakom.

Nenavadno je to naše bivanje v VIRC-u. Kdor pride prvič vanj, je očaran. Domovi, stari, a prijazni in urejeni, so skriti med skrbno negovanim rastlinjem, med njimi pa nešteto potk, nešteto možnosti za preživljanje prostega časa in – kar je najpomembneje – mladost. Prekipevajoča, polna, vihrava… Življenje se tukaj zajema z veliko žlico.

In da lahko nekako vse te valove, ki bijejo ob obalo skupnosti, začaramo v valovanje, so potrebni dogovori. Iskrenost. Zaupanje. Potrpežljivost. Zavedanje, da nič ni samoumevno. Za to smo si vzeli čas.

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 5. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če ne bo sporočil pa pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni.

V petek, 14. avgusta, pa se predvidoma med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Dvorani Tabor v Mariboru.

Na tej strani bomo v času izmene objavljali njihove prispevke.

Trenutno je 22° C, pri otrocih in spremljevalcih pa odlično vzdušje za prijetne počitnice 🙂


Sporočila in zahvala 4. izmene VIRC

Fotografije so objavljene na povezavi: 4. izmena VIRC Poreč 2020

Otroci, ki jim Zveza prijateljev mladine Maribor omogoča vsakoletno letovanje, prihajajo tudi iz socialno ogroženih družin. To letovanje je pogosto edina možnost, da sploh doživijo morje. Zgodbe, ki jih slišimo prostovoljci od teh otrok, so včasih zastrašujoče, žalostne, nepredstavljive. Takšnih zgodb ne bi smelo biti. Zato se na veliko pripravljamo že pred letovanjem. V sklopu teh priprav se trudimo in iščemo donatorje in sponzorje, ki bi razumeli stisko teh otrok in bili pripravljeni prispevati donatorska sredstva, ki bi jih lahko porabili in z njimi priklicali nasmeh na otroške obraze. S toplino v srcu lahko naznanimo, da vsako leto zberemo nagrade, ki jih otrokom razdelimo za zmago v športnih aktivnostih, za lepo pospravljene sobe, za uspehe na prireditvah in pripravljenost za sodelovanje. Letošnje leto je bilo še posebej uspešno. Najlepše se zahvaljujemo vsem tistim, ki so s svojo humanostjo pokazali, da še obstajajo dobri ljudje in so letos pripomogli pri zbiranju tako velikega števila otroških nasmehov.

Zahvaliti se želimo naslednjim:

PALFINGER, INŠTITUT MAR, MATEJA ŠIFRAR, KATJA JAVORNIK, TANJA SILIĆ, E.LECLERC, QLANDIA, GUMAX, ŠPORTNI CENTER TERMINATOR, IZPOSOJA, NAJEM NAPIHLJIVIH IGRAL SAFARI MARIBOR, DEJAN KLAMFER S.P.

Dragi donatorji, dober glas seže v deveto vas.

Vaša srednješolska izmena

Zadnji dan, torek, 4. 8. 2020

Še zadnjič (na žalost) se oglašamo iz srednješolske izmene Zveze prijateljev mladine Maribor, tokrat že iz Maribora. Prostore VIRC-a v Poreču, kjer smo preživeli čudovite dni, tako otroci, kot tudi vzgojitelji in ostali sodelujoči, smo zapustili v zgodnjih jutranjih urah. Letošnja izmena je bila zastopana z manjšim številom letujočih otrok, kar nam je omogočilo nekoliko drugačno doživetje. Povezanost med otroci in prostovoljci je bila večja in bolj osebna ravno zaradi posebnosti, ki so se dogajale v tem letu.

Z veseljem naznanjamo, da smo uspešno privedli izmeno do konca in prispeli nazaj v Maribor v objeme staršev, družine in prijateljev. S težkim srcem smo se morali posloviti, vendar upamo, da to slovo ni bilo dokončno. Vsem staršem, skrbnikom, družinam se zahvaljujemo za zaupanje, ki ste nam ga izkazali. Zvezi prijateljev mladine Maribor in celotnemu osebju v VIRC Poreč se zahvaljujemo, da kljub dvomom, težkim odločitvam in toliko zahtevnejši organizaciji, niste obupali nad izvedbo letovanj ter jih prilagodili do te mere, da so bila varno izvedena. Posebej se zahvaljujemo tudi zdravstvenemu osebju, ki je bilo pripravljeno nase prevzeti veliko odgovornost. Vsem otrokom in mladostnikom pa se zahvaljujemo, saj nam vsako leto pokažete, zakaj se odločamo, da bomo svoj dopust raje namenili vam, kot pa ga izkoristili na kakršen koli drug način. Absolutno se izplača vsako leto znova.

Prostovoljci 4., srednješolske, izmene Zveze prijateljev mladine Maribor

 1. dan, ponedeljek, 3. 8. 2020

Danes nam je vreme malo ponagajalo, zato smo imeli malo več prilagajanj in sprememb načrtovanega dneva. Ker se jutri prvič v vseh letih letovanj odpravljamo proti Mariboru že v zgodnjem jutranjem času, smo morali že danes dokončno vse urediti in je bil prosti čas namenjen pakiranju stvari.

Prvi plan je bil, da bi delavnice v celoti odpovedali zaradi slabega vremena, načrtovali smo, da bo odpadla tudi popoldanska plaža. Kasneje nam je bilo vreme naklonjeno, hitra improvizacija vzgojiteljev pa je pripomogla, da smo lahko organizirali delavnice, kot so izdelovanje rožic iz papirja, acroyoga, potekale so klasične družabne igre in streljanje z zračno puško, pogovorna delavnica je bila na tematiko, ki jo je izbrala mladina, na mivki se je igrala odbojka za starejše…

V času popoldanskega obiska plaže pa nas je ploha vseeno zajela, zaradi česar smo večerne športne tekme, ki so se vršile med vzgojitelji in zmagovalci tekem med otroki, izvedle v šotoru. Vzgojitelji so ohranili svoj ponos, toda igra otrok je bila tako vrhunska, da so morali vzgojitelji vložiti veliko truda in energije.

Preživljamo še zadnji večer v Poreču in počasi se odpravljamo spat, potovalke pa že čakajo, da bodo zjutraj natovorjene na avtobuse. Tudi mi se veselimo, da se vidimo med 12.30 in 13. uro pri Dvorani Tabor. Do takrat pa bodite lepo – vam želi vaša srednješolska izmena

 1. dan, nedelja, 2. 8. 2020

Zdaj pa nam resnično trkajo na vrata zadnji dnevi naše izmene. Še malo in že se vidimo. Nekatere to navdaja z veseljem, spet druge z žalostjo. Vreme se je poslabšalo, prvič je padlo na naša tla nekaj dežnih kapelj. Jutri napovedujejo nevihte, zato se je večino dogodkov in načrtov prestavilo na današnji dan.

Končali smo športne aktivnosti in tako pridobili zmagovalce v vseh športih. Končal se je tudi plavalni tečaj, ob koncu katerega so otroci navdušeno pokazali, kaj so se naučili v zadnjih dnevih. Zvrstile so se delavnice zvijanja balonov, pogovorna delavnica na temo hrana ni moj sovražnik, izdelovanje hišk iz papirja, telovadnica za možgane, izdelovanje nakita iz perlic, odbojka za starejše, kemijski poskusi, odvijala pa se je tudi plesna delavnica, ki je bila organizirana s strani letujočih otrok.

V večernem času se je odvijala prireditev, kjer so vsi otroci imeli možnost pokazati, kakšne talente skrivajo. Tako smo zapeli, zaplesali, se nasmejali vicem, si ogledali prevale naprej in nazaj, poslušali harmoniko, se pomerili v moči, gledali čarovniške trike in jedli jabolka. Tekom prireditve pa smo razdelili še nagrade, ki so jih otroci prejeli za zmago v športih, zmago na prireditvah, lepo pospravljene sobe, najboljše talente in za plavanje. Po prireditvi smo še vsi skupaj zaplesali ples izmene in že se počasi odpravljamo v naše postelje. Lepe pozdrave…

 1. dan, sobota, 1. 8. 2020

Smo dobili informacije, da imate tudi v Mariboru tako visoke temperature, kot jih imamo v Poreču. Mi imamo srečo, da imamo vsaj morje, ki nas minimalno dvakrat dnevno ohladi. Današnji dan je bilo športnih tekem malo manj, da smo se lahko malo odpočili od napornega ritma. Delavnice so potekale v ustvarjalnem duhu, saj smo barvali modelčke iz mavca in izdelovali lovilce sanj. Od danes naprej nas čakajo samo še lepe sanje. V večernem času smo zaradi visokih temperatur dogajanje ponovno prestavili na plažo, kjer smo uživali, peli, plesali in se hladili v morju. V teh dnevih smo se vsi otroci in vzgojitelji naučili koreografije plesa naše izmene. Po nočnem kopanju in ostalih aktivnostih na plaži smo utrujeni popadali v postelje in zahvaljujoč lovilcem sanj hitro in z nasmeškom na ustnicah zaspali. Vaša srednješolska izmena.

 1. dan, petek, 31. 7. 2020

Sedmi dan naše izmene je bil izrazito športno obarvan. Tekmovanja iz različnih športov so potekala čez celo dopoldne. V času delavnic so, tako kot vsak dan, potekale pogovorne delavnice, tokrat na temo spolnosti in prevar na spletu. Ponovno se je izvajalo streljanje z zračno puško, akrobatika ter impro delavnice, kjer so otroci morali improvizirati in uporabljati domišljijo. Otrokom, ki so imeli željo, je bil omogočen obisk pedolinov v času popoldanske plaže. Namesto večerne prireditve so se zvrstile najbolj zahtevne tekme v odbojki, košarki, nogometu in med dvema ognjema. Več od nas ponovno jutri! Upamo, da se imate v Mariboru vsaj pol tako lepo, kot se imamo mi! Vaša IV. izmena

 1. dan, četrtek, 30. 7. 2020

Jutro se je začelo podobno kot vsako drugo. Po zajtrku pa so otroci, ki so izrazili željo, obiskali Iceberg. Poleg klasičnih delavnic, se je danes ponovno odvijal veliki človek ne jezi se, nunchaki, igra s kartami Ligretto, borilne veščine in gradovi iz peska ter pogovorna skupina “Na pomoč, starši me ne razumejo” in “Ali naj se zlažem in druge dileme”. Postaja vedno bolj vroče, zato so nekatere skupine danes v popoldanskem času raje ostale “doma” (v VIRC-u :)) namesto odhoda na plažo. Športna tekmovanja se redno odvijajo, vedno bolj se približujemo zmagovalcem posameznih športnih aktivnosti.

Večerna prireditev je bila “Stavite da”, kjer smo čez dan ugibali, zvečer pa potrdili ali ovrgli določene trditve glede otrok in vzgojiteljev. Tako smo pokazali, ali znamo kolo, špago, stojo na glavi, jodlati, igrati badminton z zavezanimi nogami, plesati, peti, plesti kite, spreminjali pa smo se tudi v mumije. V sklopu prireditve pa je potekal še krst vzgojiteljev, ki so prvič letovali v naši izmeni. Na srečo so test opravili vsi in so od danes naprej tudi uradno sprejeti kot vzgojitelji srednješolske izmene. Ponosno naprej vzgojitelji!

Samo nekaj dni še nam manjka, da se vidimo. Do takrat pa tople in sončne pozdrave! Vaša IV. izmena

 1. dan, sreda, 29. 7. 2020

Kot bi pihnil in že smo skoraj čez polovico našega letovanja. Skrbi nas, da bo tudi druga polovica minila tako hitro, kot prva. Danes smo dosegli najvišje temperature do zdaj, zato se poskušamo skrivati v senci, podvojili smo število odprtih marel na plaži in še pogosteje se namažemo s kremo za sončenje. Delavnice so vedno bolj razgibane. Danes smo, zraven vsakodnevnih družabnih iger in streljanja z zračno puško, izdelovali še izdelke iz gline, se pogovarjali o dokazovanju pred vrstniki, se udeležili akrobatike in ustvarjali spominke. Večerno prireditev pa smo za spremembo zamenjali za obisk plaže in večerno kopanje. Kljub istemu mestu in vsakodnevnim odhodom na plažo, je bilo to za otroke drugačno in zabavno doživetje. Posebno pohvalo si letos otroci zaslužijo za pospravljanje sob, saj se toliko sončkov že več let ni svetilo iz ocenjevalne tabele. Mahamo iz Poreča!

 1. dan, torek, 28. 7. 2020

Dan je bil vroč, vendar nas to ni prav nič ustavilo pri izvedbi vseh zadanih aktivnosti. V popoldanskem času smo imeli že poznane družabne igre, izdelovanje velikega štiri v vrsto, pogovorno skupino na temo medvrstniškega nasilja, izdelovanje razglednic, ki vam jih bomo poslali, skupina Jadrnic je imela delavnico lakiranja nohtov, ponovno je bilo na vrsti streljanje z zračno puško, potekale pa so tudi priprave na večerno prireditev. Današnja posebnost je bil mali knjižni sejem, kjer so si otroci lahko vzeli in obdržali knjige, ki so na voljo.

V večernem času so pogumni otroci in tudi vzgojitelji napeli mišice in pokazali, kdo je najmočnejši na prireditvi STRONG (WO)MAN. Z vlečenjem in prevračanjem gum, plezanjem po vrvi in ostalimi tekmovanji v moči smo določili najmočnejše otroke v VIRC-u. Lepo vam mahamo do naslednje objave!

 1. dan, ponedeljek, 27. 7. 2020

Ponovno se javljamo iz sončnega Poreča! Dan je bil napet zaradi številnih športnih tekmovanj, ki se že vrstijo v Poreču. Otroci lahko tekmujejo v odbojki, košarki, namiznem tenisu, nogometu in med dvema ognjema. Tisti, katerih športni duh ni tako razvit pa za svoje skupine glasno navijajo. V popoldanskih urah so se kot vsak dan vrstile številne delavnice: streljanje z zračno puško, družabne igre, veliki človek ne jezi se, plezanje po vrvi, pletenje zapestnic, pogovorne delavnice in lokostrelstvo.

V večernem času pa smo izboljševali čutila. Ne razumite napačno! Senzorična hiša je otrokom in vzgojiteljem omogočila vpogled v svet brez vida, večji poudarek pa je bil na ostalih čutilih: vohu, sluhu, okusu in tipu. Okušali smo hrano, se predali različnim vonjavam, med seboj primerjali zvoke, tipali različne predmete in se pustili voditi z zavezanimi očmi. Dogajanje lahko preverite tudi na fotografskih utrinkih.

 1. dan, nedelja, 26. 7. 2020

Današnji dan se je hitro začel, saj so otroci hitro odprli oči v upanju na čim hitrejši pogled na morje. Ob prihodu na plažo je bilo najprej potrebno opraviti preverjanje znanja plavanja, ki ga je večina opravila uspešno, nekateri pa bodo preizkušeni še na koncu izmene in upamo, da ga bodo opravili takrat. Otroci so izkoristili čas na plaži za uživanje v morski vodi, čofotanju, špricanju, plavanju in potapljanju. Ujeli smo že poznan ritem in prešli v utrjene tirnice.

Delavnice so sledile po kosilu, kjer so imeli možnost igranja družabnih iger, streljanja z zračno puško, meditacije, športnih iger in pletenja verižic ter zapestnic. Istočasno pa so se pekle še kokice, ki so bile v tem dnevu največja atrakcija. Zvečer smo še zadnje kančke energije porabili za divje tekmovanje v lovu na skriti zaklad, kjer je bilo potrebno voziti samokolnico, risati vzgojitelja, uganiti najvišji vrh in katera žival se skriva na mariborskem grbu, prenesti vodo v lončkih na hrbtu in še več. Lepe pozdrave iz Poreča!

 1. dan, sobota, 25. 7. 2020

Kljub temu, da smo se prvič odpravili na pot v popoldanskih urah, je vse šlo kot po maslu. Napovedani so bili zastoji na meji, vendar smo bili dovolj hitri, da smo se jim uspeli izogniti in se podali po drugi poti, kjer smo na meji bili prvi v vrsti, na avtobusih pa so se ob strogih policistih pojavili prestrašeni pogledi otrok v maskah, zavladala je tudi (edina) parminutna tišina. Na koncu smo vsi prečkali mejo brez težav in že čez manj kot uro (dolgooo uro po mnenju otrok) v večernih urah prispeli v VIRC Poreč.

Pričakala nas je okusna večerja, ki nam je dala novih moči po dolgi poti za urejanje sob, igre, šport in spoznavanje. Glasba je hitro napolnila ušesa, kot tudi smeh otrok. Po kratkem spoznavanju in raziskovanju VRIC-a je napočil čas za spanje, zato so se počasi polegli zvoki razigranosti, otroci so hitro zaprli oči, sedaj se sliši samo še pesem čričkov. Morje pa bomo občutili komaj z jutrišnjim dopoldnevom. Ker je dan tako kratek pridejo fotografski utrinki na vrsto komaj jutri.

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 4. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če pa ne bo sporočil, pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni, v torek, 4. avgusta, pa se predvidoma med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Ledni dvorani Maribor.

Na tej strani se vam bomo oglasili s povzetkom dogajanja preteklega dne.

Trenutno je 27° C in odlično počutje za prijetne počitnice:)


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI