DomovBlogNOVOLETNI TABOR NA DMZ POHORJE 2021

NOVOLETNI TABOR NA DMZ POHORJE 2021

Fotografije so objavljene na povezavi Novoletni tabor DMZ 2021

V okviru dobrodelne akcije Zveze prijateljev mladine Slovenije smo na Domu Miloša Zidanška na Pohorju med novoletnimi počitnicami izvedli Novoletni tabor za otroke, ki živijo v socialno manj vzpodbudnem okolju. Zimovanje je potekalo od 26. do 30. decembra, udeležilo pa se ga je 35 otrok iz Podravja, starih med 7 in 15 let. Otroci so prišli iz različnih osnovnih šol in občin. Skupino je spremljala ekipa petih prostovoljcev ZPM Maribor.

Na ZPM Maribor smo skupaj s pedagoško ekipo pripravili 5-dnevni program dejavnosti s poudarkom na zimskih aktivnostih izven doma in socialnih igrah. S pomočjo donatorjev pa smo jim pripravili še dve praznični doživetji in sicer obisk dedka Mraza in „Izlet presenečenja“. Zimovanje je bilo namenjeno doživljanju narave, kvalitetnem preživljanju prostega časa in prijetnem druženju. Bilo je zanimivo in pestro, saj so bile vsak dan drugačne dejavnosti. Razpoloženje na Domu Miloša Zidanška je bilo super in pet dni je res prehitro minilo, saj so otroci uživali v številnih dejavnostih, ki so jih pripravili in vodili naši prostovoljci.

V nedeljo je ekipa na Domu Miloša Zidanška skupino najprej pozdravila s kosilom, potem so se udobno namestili, se razdelili po skupinah in spoznali svoje vzgojitelje. Popoldne so okrasili jedilnico doma, po večerji pa so se spoznavali in povezovali ob različnih socialnih in zabavnih igrah ter se prijetno družili.

Na Pohorju jih je pričakal sneg, ki so se ga vsi zelo razveselili. Zato so v ponedeljek dopoldne uživali v sankanju, kepanju in igrah na snegu, pozno popoldne pa so se odpravili še na pohod z lučkami do Bellevue-ja. V pričakovanju toplega in prijetnega večer so se po zasneženi poti odpravili nazaj proti Zidanšku, kjer pa jih je čakalo presenečenje z obiskom dedka Mraza. Dedek Mraz jih je prijazno nagovoril, malo preveril njihovo znanje in z njimi veselo zapel. Namenil jim je veliko spodbudnih besed in lepih želja ter jih obdaril z lepimi darili.

V torek dopoldne so si v lepem sončnem dnevu privoščili uživanje na snegu in se preizkusili v sankanju, delali snežene može in uživali v igrah na snegu. Popoldne so se odpravili na izlet in niso vedeli, kaj vse jih čaka v meglo zaviti „dolini“. Najprej so se ustavili v Mariboru, kjer so v Mariboxu pogledali film „Zapoj 2“, ki je bil donatorsko darilo Mariboxa in podjetja VBO. Po lepo okrašenem mestu so se sprehodili še do Glavnega trga, kjer jim je Zavod za turizem Maribor podaril vožnjo z vrtiljakom. S tem pa presenečenj še ni bilo konec, saj so se odpeljali na Ptuj, kjer jih je pričakala večerna zabava na trampolinih ter drugih igralih v Arbadapark-u, kjer so jim obisk prav tako podarili. Na Pohorje so se vrnili še komaj pravi čas za večerjo in se potem pod vtisom prijetnega dne samo še pripravili za spanje, da so jim vzgojitelji prebrali pravljico za lahko noč.

Sreda in četrtek sta bila malo bolj umirjena glede presenečenj, jih je pa razvajalo sonce in čudovita pohorska zimska idila. Privoščili so si uživanje na snegu, se sprehodili do Bellevue-ja in se družili v prijetnem počitniškem vzdušju. V domu so igrali družabne igre in izdelovali različne izdelke v ustvarjalnih delavnicah, vzgojitelji pa so jim zašili kape in trakove. Zvečer pa je končno nastopil trenutek, ki so ga nestrpno pričakovali in se na njega že od nedelje pripravljali – predstavili so namreč lahko svoje talente izvedli program, kot so si ga zamislili. Seveda je sledila še nepogrešljiva zabava v „disku“. V četrtek je čas do kosila prehitro minil, preživeli so ga večinoma na soncu in snegu. Pred odhodom domov so si zaželeli lepe misli in obljubili, da se še srečajo.

Na ZPM Maribor smo zelo veseli in ponosni, da imamo takšno podporo ZPM Slovenije, donatorjev, zunanjih sodelavcev, prostovoljcev in drugih prijateljev mladine ter cenimo vsak prispevek, ki je namenjen za lepše otroštvo tistih, ki zaradi številnih razlogov in stisk nimajo brezskrbnih in lepih počitnic, še posebej v prazničnih dneh. Tudi dedek Mraz se zahvaljuje donatorjem, podpornikom in prostovoljcem, saj je z njihovo pomočjo lahko otroke obdaril s sladkimi in zelo uporabnimi darili ter jim podaril lepe novoletne počitnice in iskrice v očeh.

DONATORJI IN PODPORNIKI ZIMOVANJA MED NOVOLETNIMI POČITNICAMI NA DMZ POHORJE 2021:

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE

VBO – DIGITALNO ZOBOZDRAVSTVO D.O.O.

MARIBOX, PROJEKTOR D.O.O. 

ZAVOD ZA TURIZEM MARIBOR

ARBADAPARK, ARBADAKARBA D.O.O. 

TETA FRIDA, NATURALICA FOODS d.o.o.

ZOLLI POPS D.O.O.

POKICA, KOKICA D.O.O.

SVET METRAŽE MARIBOR

EUROPARK MARIBOR

LJUDSKA UNIVERZA SLOVENSKA BISTRICA

ARRIVA SLOVENIJA

JOŽE VRHNJAK

ŠPELA HADLER, ANJA GODEC, NINA SIMONIČ, MATEJ MIKLAVČIČ in ANDREJ SKUŠEK

ter vsi ostali, ki ste s svojim prispevkom pripomogli k uspešni organizaciji in izvedbi zimovanja.

BREZ VAS NE BI BILO TAKŠNEGA VESELJA IN ZADOVOLJSTVA OTROK in VAM TUDI V NJIHOVEM IMENU POSREDUJEMO VELIKO IN PRISRČNO ZAHVALO!PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI