DomovNovicePočitniško varstvo (Počitnice s prijatelji 2023)

Počitniško varstvo (Počitnice s prijatelji 2023)

POČITNIŠKO VARSTVO

Počitniško varstvo se izvaja v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor in poteka od 26. 6. do 25. 8. Vanj se lahko vključijo otroci od zaključenega 1. do 5. razreda osnovne šole in imajo stalno bivališče na območju Mestne občine Maribor. V primeru prostih mest se lahko vključijo tudi otroci iz drugih občin, prispevek staršev pa je v tem primeru višji. Prihod otrok v varstvo je med 7.30 in najkasneje 8.30, odhod pa med 14.30 in najkasneje 16.30.

Na voljo sta dva programa počitniškega varstva:
VARSTVO vključuje program (dopoldanski tematski izleti in popoldanske ustvarjalne delavnice), malico in kosilo,
VARSTVO S SREDINIM IZLETOM je dodatno vključen celodnevni sredin izlet (prihod v varstvo na dan izleta je najkasneje ob 8.00).

POGOJI ZA VKLJUČITEV:
– Vključijo se lahko otroci, katerih starši so zaposleni in varstvo res potrebujejo.
– Otroka je možno prijaviti samo za ves teden – na voljo je 9 terminov (paketi od ponedeljka do petka) – in za največ dva tedna, le v primeru prostih mest tudi več.

PRIJAVE:
– Izpolnjeno PRIJAVNICO pošljite ali oddajte na naslov ZPM Maribor, Razlagova ul. 16 ali pošljite skenirano po e-pošti info.dum@zpm-mb.sinajkasneje teden pred vključitvijo. Vljudno prosimo, da pošljete SKEN dokumentov (ne fotografij). K prijavnici je potrebno priložiti IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV o seznanitvi s potekom počitniških dejavnosti. Prijavnica in izjava sta na voljo tudi v info pisarni INFO-DUM v pritličju Doma ustvarjalnosti mladih Maribor.
– Dodatne informacije: info.dum@zpm-mb.si02 229 94 50 ali 040 433 511, vsak delovni dan, od 8.00 do 16.00.

CENA:
– Cena tedenskega varstva je 80,00  in vključuje varstvo, program, malico in kosilo, cena varstva s sredinim izletom pa 105,00 €. V varstvu s sredinim izletom na dan sredinega izleta kosilo ni vključeno – na ta dan ima otrok s seboj malico iz nahrbtnika. V primeru prostih mest se lahko vključijo tudi otroci iz drugih občin. V tem primeru je prispevek staršev 130,00 €, za varstvo s sredinim izletom pa 155,00 €.
– Finančne obveznosti morajo biti poravnane najkasneje teden pred vključitvijo otroka v varstvo, v nasprotnem primeru bomo mesto ponudili prvemu na čakalni listi.

TERMINI:

1. teden (26. 6.–30. 6.) 

2. teden (3. 7.–7. 7.) 

3. teden (10. 7.–14. 7.) 

4. teden (17. 7.–21. 7.) 

5. teden (24. 7.–28. 7.) 

6. teden (31. 7.–4. 8.) 

7. teden (7. 8.–11. 8.) 

8. teden (14. 8.–18. 8.)*

9. teden (21. 8.–25. 8.) 

*zaradi praznika je cena za tedensko varstvo v tem tednu sorazmerno nižja

 

TEMATSKI in SREDINI IZLETI:

1. teden (26. 6.–30. 6.)

26. 6.
LETEČE TAČKE
Nimajo kril, znajo pa poleteti za letečim diskom. Presenečeni boste, kako daleč in kako visoko znajo leteti. (Društvo Fenrir)
27. 6.
VRZI, UJEMI!
Težak je le 175 g in ima le 27 cm premera, a zabavno razgibavanje ob metanju in lovljenju frizbija je kljub temu zagotovljeno. (Športno društvo Ultimate Frisbee Maribor)
28. 6.
MODRA FOTOGRAFIJA
Ali veste, da lahko fotografijo izdelamo tudi brez fotoaparata? Kako, nam bo pokazal mladi fotograf Gregor Salobir. (Fotoklub Maribor)
28. 6., 8.00-16.00
Sredin izlet: DOGODIVŠČINA MED KROŠNJAMI
V Pustolovskem parku Vurberk bomo preizkušali naše spretnosti na vseh mogočih adrenalinskih napravah, se igrali na Grmadi in morda odkrili Vurkov zaklad. V čistilni napravi Aquasystems pa nam bodo razložili, kako je mogoče, da umazana voda spet lahko postane čista.
29. 6.
TOLERANCA
Plakati, ki širijo sporočilo o strpnosti in medsebojnem razumevanju, so prepotovali že pol sveta. Njihova pozitivna sporočila bomo raziskali s Tanjo Cvitko.
30. 6.
OD GOBE DO GOBE
V Mestnem parku si bomo ogledali razstavo gob – tako užitnih, pogojno užitnih in neužitnih kot strupenih in celo smrtno nevarnih. (Gobarsko društvo Lisička)

2. teden (3.–7. 7.)

3. 7.
ŽIVALICE V TLEH
Z biologinjo Evo Veler bomo brskali po zemlji, kjer se skriva na tisoče zanimivih drobnih živali, ki vsak dan opravljajo pomembne naloge.
4. 7.
BODI FIT Z BODIFIT!
V vadbenem centru dobro vedo, kaj je dobro za zdravje in telo. Zato gremo! Ena, dve, ena, dve … (Bodifit Maribor)
5. 7.
HIŠA DENARJA
Obiskali bomo kotičke banke, kamor stopijo le redki. Zanimalo nas bo, kako v banki štejejo denar in kje ga hranijo ter kaj imajo skupnega dvokolo, čebele in tablice. (Nova KBM)
5. 7., 8.00-16.30
Sredin izlet: MI SMO NA KONJU!
Konjeniški klub Dvorec Rakičan skrbi za 20 štirinožnih lepotcev. Nekaj jih bom spoznali pobližje, jih božali in hranili, najbolj pogumni pa tudi zajahali. S konja pa še skok v osvežilno Soboško jezero. Kopalke in brisača!
6. 7.
ŽIVAHNI HIP-HOP
Čeprav v Plesni šoli Samba učijo plese za vse generacije, pa je hip-hop ples, ki je s svojimi živahnimi ritmi namenjen posebej otrokom in mladim.
7. 7.
MARIBORSKO JEZERO
V Krajinskem parku ob Dravi bomo opazovali ponirke, race, labode in druge ptice, morda bomo srečali tudi bobra, igrišče pa nam prav gotovo ne bo ušlo. (Drava center)

3. teden (10.–14.7.)

10. 7.
POMEMBNE ŽUŽELKE
Čebele so nadvse koristne žuželke in čeprav drobcene, so ključnega pomena za preživetje človeka, saj brez njih ni hrane. (Biotehniška šola Maribor)
11. 7.
HOJA PO STENI
V Balvanskem plezalnem centru KlajMBer imajo otroško sobo, kjer bomo naredili prve korake po steni. Morda nas plezanje navduši in bomo želeli splezati naravnost do neba.
12. 7.
PRVA POMOČ
Znanje rešuje življenja, zato je dobro, da vemo, kako prijatelju, ki se je poškodoval, nuditi prvo pomoč. (Zdravstvena vzgoja otrok in mladostnikov, ZD dr. A. Drolca Maribor)
12. 7., 8.00-16.00
Sredin izlet: RUDAR PROMETEJ
Po rudniških rovih se bomo sprehodili navidezno, v živo pa obiskali rudarjev dom in se srečali z najbolj jeklenim rudarjem na svetu. Postavili se bomo tudi pod najvišji dimnik v Evropi in od blizu doživeli vso veličino 360 metrov visokega Trboveljskega dimnika.
13. 7.
ČUVAJNICA NA STOLPU
Povzpeli se bomo po 162 stopnicah in na vrhu stolpa vstopili v mini stanovanje gospe Antonije, ki pa ni bivala tam le zaradi najlepšega razgleda. (Tadeja in Simon Vajdič)
14. 7.
MARIBORSKI OTOK
Izvedeli bomo zanimivosti o živalskem in rastlinskem svetu otoka, a najbolj nestrpno bomo čakali na skok v vodo in spust po toboganu. (Šport Maribor)

4. teden (17.–21.7.)

17. 7.
KAČJI PASTIRJI
Letalnih sposobnosti kačjih pastirjev ne dosega nobena druga žival na Zemlji. Ste vedeli, da lahko letijo celo »rikverc«? (Odonatološko društvo)
18. 7.
ZAVESLAJMO!
Veslanje je šport, pri katerem si razgibamo vse mišice, še posebej, če veslamo po reki navzgor. (Veslaški klub Dravske elektrarne Maribor)
19. 7.
KRIŽEMKRAŽEM
S starejšimi se bomo pomerili v namizni igri Križemkražem. Kaj bo odločilno – mladostniška hitrost ali modrost starejših? (Toti DCA Maribor)
19. 7., 8.00-16.30
Sredin izlet: PIKNIK Z ALPAKAMI
Enzo, Čarli in Bali so najbolj prikupne živali daleč naokoli. V Alpaka Land v bližini Slovenj Gradca jim družbo delata tudi mini kozi Pika in Ilka, manjkamo samo še mi in piknik se lahko prične. Ohladitev v bližnjem bazenu se bo nato prilegla. Kopalke in brisača!
20. 7.
ZGODBE IZ PRETEKLOSTI
Le katero zanimivo zgodbo iz preteklosti nam bodo tokrat razkrili v Muzeju narodne osvoboditve Maribor?
21. 7.
DIŠI PO ZELIŠČIH
Zelišča dajejo jedem prefinjen okus in prijetno odišavijo naše domove, zato bi svet brez teh čudovitih rastlin bil zelo dolgočasen. (Društvo zeliščarjev Maribor)

5. teden (24.–28.7.)

24. 7.
VODNI NEVRETENČARJI
Opazovali bomo vodne živalce, ki nimajo hrbtenice, vendar kljub temu igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju vodnih ekosistemov. (Društvo študentov naravoslovja)
25. 7.
BORILNE VEŠČINE
Borilne veščine so veliko več kot le brcanje in udarjanje. Spoznali bomo, da z njimi razvijamo samozavest, disciplino, značaj, osredotočenost in spoštovanje. (Zavod KINETIKA)
26. 7.
POKLIČI 112!
Ko zagori ali je potres, ko se vsuje plaz ali se zgodi nesreča na cesti, gasilci so vselej pripravljeni priskočiti na pomoč. (Gasilska brigada Maribor)
26. 7., 8.00–16.00
Sredin izlet: SPREHOD V SREDNJI VEK
Romantičen, zapeljiv, mogočen, temačen, strašljiv Stari grad v Celju nas bo popeljal v srednjeveško preteklost, ko so živeli vitezi in so nepridiprave kaznovali na mučilnih napravah. Na poti domov se bomo ustavili še na slikovitem Šmartinskem jezeru.
27. 7.
NEVIDNA ROKA
Kako nastaja slika? Lahko s čopičem na papir ali platno, lahko pa tudi kako drugače, na primer s pomočjo digitalne tehnologije. (Umetnostna galerija Maribor)
28. 7.
SPROŠČANJE PO KITAJSKO
Kitajci pravijo, da je chi življenjska energija, ki jo z vadbo usmerjamo po celem telesu in se tako umirimo in sprostimo. (Lidija Haložan Zagernik, Bodi Blisk)

6. teden (31.7–4.8.)

31. 7.
PSI POLICISTI
Česa se mora pes naučiti, da lahko opravlja poklic policista? (Policijska postaja vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor)
1. 8.
BODI FIT Z BODIFIT!
V vadbenem centru dobro vedo, kaj je dobro za zdravje in telo. Zato gremo! Ena, dve, ena, dve … (Bodifit Maribor)
2. 8.
HIŠA DENARJA
Obiskali bomo kotičke banke, kamor stopijo le redki. Zanimalo nas bo, kako v banki štejejo denar in kje ga hranijo ter kaj imajo skupnega dvokolo, čebele in tablice. (Nova KBM)
2. 8., 8.00-16.30
Sredin izlet: ŽIVALSKA DRUŽINA
Skoraj 50 živali šteje živalska družina na posestvu Valdek, med njimi islandski konji, osli, alpake, ovce in seveda kokoši, koze in mačke. Po prijetnem druženju z živalmi se bomo odpeljali še v Gamlitz, se razgibali na gibalnih napravah in skočili v jezero. Kopalke in brisača!
3. 8.
CENTER PLESA
Ni ga plesa, ki se ga v Centru plesa Maribor ne bi naučili. In ne samo to, Center plesa je plesna hiša s srcem in smislom za humor.
4. 8.
ČAROBNI GOZD
Z gondolo in po Rozkini učni poti bomo prispeli do Doma Miloša Zidanška, tam pa z malo čarovnije srečali škrata Mileka.
SLOVENIJA NA MIZI
V Hiši Stare trte se bomo sprehodili po Sloveniji, ne da bi se premaknili z mesta. (Zavod za turizem Maribor)

7. teden (7.–11.8.)

7. 8.
VODNE ŽIVALICE
Brodili bomo po Radvanjskem potoku, biologinja Eva Veler pa nam bo pokazala, kako živahen živalski svet se skriva v njem.
8. 8.
KOLESARSKI POLIGON
Urili se bomo v spretnostni vožnji in se naučili, kako lahko sami popravimo preproste okvare kolesa. Prinesi svojo čelado! (Mariborska kolesarska mreža)
9. 8.
INTERMEDIJSKA PUSTOLOVŠČINA
Raziskovali bomo na področju elektrotehnike, 3D tiska, spajkanja, »šraufanja« in podobnih vragolij. (Platforma konS, Mladinski kulturni center Maribor)
9. 8., 8.00-16.00
Sredin izlet: MESTO VZORCEV
V Vzorčnem mestu v Velenju se bomo prelevili v prave znanstvenike, staknili radovedne glave, raziskovali, preizkušali in se posvetili najrazličnejšim igram, ki nam bodo približale zapletene procese okoli nas. In vse se bo zdelo veliko bolj enostavno.
10. 8.
MUZEJ LUTK
S pajkom, ki oživlja zaprašene lutke in rekvizite, se bomo podali v bogato lutkarsko preteklost Lutkovnega gledališča Maribor.
11. 8.
MARIBORSKI OTOK
Izvedeli bomo zanimivosti o živalskem in rastlinskem svetu otoka, a najbolj nestrpno bomo čakali na skok v vodo in spust po toboganu. Fiju … (Šport Maribor)
MARIBORSKO JEZERO
V Krajinskem parku ob Dravi bomo opazovali ponirke, race, labode in druge ptice, morda bomo srečali tudi bobra, igrišče pa nam prav gotovo ne bo ušlo. (Drava center)

8. teden (14.–18.8., razen 15.8.)

14. 8.
PISANA KRILA
Metuljev je na svetu toliko vrst, da jih zlepa ne bi mogli prešteti. Z Matjažem Ježem jih bomo nekaj ulovili in opazovali njihova pisana krila čisto od blizu. (Društvo narava Pohorja)
16. 8.
KLIC, KI REŠI ŽIVLJENJE
Obiskali bomo klicni center za nujno medicinsko pomoč in videli, kaj se zgodi, kadar zazvoni telefon. (Dispečerska služba zdravstva Maribor)
16. 8., 8.00-16.30
Sredin izlet: PEKLENSKA JAMA
Vhod v jamo Pekel straži hudič, a jamski vodnik pozna vse trike, kako ga prelisičiti, da bomo lahko vstopili v jamo in si ogledali njene čudovite kapnike. Iz teme bomo spet prišli pod sonce in se namočili v Velenjskem jezeru. Kopalke in brisača!
17. 8.
MEŠČANSTVO NEKOČ
Leseni fotoaparat, stara šolska klop in šolski rekviziti, visoko kolo. Videli bomo še marsikaj takega, česar današnji prebivalci mesta sploh več ne poznamo. (Pokrajinski muzej Maribor)
18. 8.
MARIBORSKO JEZERO
V Krajinskem parku ob Dravi bomo opazovali ponirke, race, labode in druge ptice, morda bomo srečali tudi bobra, igrišče pa nam prav gotovo ne bo ušlo. (Drava center)
MARIBORSKI OTOK
Izvedeli bomo zanimivosti o živalskem in rastlinskem svetu otoka, a najbolj nestrpno bomo čakali na skok v vodo in spust po toboganu. Fiju … (Šport Maribor)

9. teden (21.–25.8.)

21. 8.
ČEBELE V MESTU
Čebelje družine bomo tokrat obiskali na mestih, kjer jih zagotovo ne bi pričakovali. Vas zanima, kje v mestu živi 20.000 članov čebelje družine? (GT 22, Policijska uprava Maribor)
22. 8.
IGRA S KROGLAMI
S starejšimi soigralci se bomo pomerili v balinanju na peščeni podlagi, kjer bosta zbranost in natančnost ključnega pomena. (Balinarsko društvo Angel Besednjak, VGC Maribor)
23. 8.
KRUHEK IN PIŠKOTEK
Spekli bomo kruhek z drožmi in okusne piškotke za sladko, a zdravo pregreho. (Izobraževalni center Piramida Maribor)
23. 8., 8.00-16.00
Sredin izlet: ŽIVALI Z VSEH KONCEV SVETA
Ogromno vrst ptičev, plazilcev, rib, kopitarjev, sesalcev vseh vrst in nenazadnje ena najbolj nenavadnih živali na svetu, ki se imenuje aksolotl. V živalskem vrtu SikaluZoo nam živalske družbe res ne bo manjkalo.
24. 8.
KAKO TO DELUJE?
Znanost je tudi poučna zabava! V Centru eksperimentov bomo preizkusili zanimive naprave, ki nam bodo razkrile, kako kaj deluje. (EKTC, Center eksperimentov Maribor)
25. 8.
OD GOBE DO NETOPIRJA
Med iskanjem gob v Stražunskem gozdu morda srečamo tudi gozdne škrate, ki prebivajo v koreninah dreves in netopirja Boromirja. (Gobarsko društvo Lisička)

 

POČITNICE S PRIJATELJI 2023 – celotni program

PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI