DomovNoviceEKO teden 2017

EKO teden 2017

Leto 2017 je Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, katerega glavni namen je spodbujati k boljšemu razumevanju med ljudmi in večjemu zavedanju o bogastvu dediščine različnih civilizacij s ciljem večjega spoštovanja vrednot različnih kultur, kar bi povečalo željo po krepitvi miru v svetu.

Z našimi programi za varstvo okolja in ohranjanje narave želimo osveščati, informirati, svetovati in posredovati znanja vsem generacijam. Želimo povedati in pokazati, da lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem veliko naredi za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje. Zato vabimo vse, predvsem pa otroke, na prireditev EKO TEDEN 2017, ki bo potekala od 5. do 9. junija 2017, na Glavnem trgu.

PROGRAM:

ponedeljek, 5. junija, 15.00 – 18.00 in od torka, 6., do petka, 9. junija, 9.00 – 18.00

USTVARJANJE Z NARAVNIM IN ODPADNIM MATERIALOM
– pripomočki za igro doma in v naravi,
– ”Drava – moja reka”- izdelali bomo plovila, živali, povodnega moža …,
– vrtnarska delavnica – sejemo in sadimo v zelo neobičajne lončke,
– ”Je odpad lahko okras?” – okrasni in uporabni predmeti za lepši bivalni prostor in vsakdanjo uporabo.

RAZSTAVA ”DRAVA POVEZUJE”
– izdelki, ki bodo nastajali v delavnicah nam bodo pričarali življenje v, na in ob naši reki Dravi.

SENZORIČNI POLIGON
– bosonogi in goloroki se bomo podali zanimivim dogodivščinam naproti.

IGRALNI KOTIČEK
– igra na prostem – neprecenljive izkušnje, sodelovanje, prijateljstvo, učenje za življenje.

torek, 6. junij

9.00 – 18.00GOBARSKO DRUŠTVO LISIČKA MARIBOR: poleg ogleda razstave gob si bomo lahko potešili našo radovednost in izpopolnili znanje o teh zanimivih živih bitjih, ki ne živijo le v gozdovih

10.00Miškino gledališče – POJOČI SMETNJAKONJAMI: pravljica o pojočih Smetnjakonjamih, ki so čudežne smetiščne kante, ki znajo govoriti, se smejati, peti in se tudi razjeziti, če kdo odvrže kakšno smet.

17.00Društvo Ekologi brez meja – POČITNICE BREZ ODPADKOV: ste kdaj pomislili koliko odpadkov se nabere že samo na poti na počitnice, izlet … Ceno plača narava! Lahko bi bilo drugače, zato bomo zbrali ideje in napotke kako.

sreda, 7. junij

10.00 – Gledališče Pravljičarna – VSI DRAVSKI POVODNI MOŽJE: Drava je dolga reka, teče skozi več dežel in včasih je bila zelo razburkana. V njej je živelo več povodnih mož in njihove zgodbe so nekaj posebnega.

15.30 – KUD CODA – PROSTI ČAS NAM ZAPOLNI GLASBA: zaključni koncert udeležencev glasbenih delavnic, vsi nastopajoči so ljudje s posebnimi potrebami.

četrtek, 8. junij

9.00 – 12.00 – Društvo Aktiviraj se – STARE KAVBOJKE NE DAMO V SMETI: z malo domišljije, škarjami, sukancem in lepilom do novih uporabnih predmetov.

9.00 – 18.00 – Trampolin Redizajn Tim – DAJMO STARIM MAJICAM NOVO PRILOŽNOST: iz starih majic bomo izdelali torbe, unikatne nove majice in modne dodatke.

10.00Društvo prijateljev mladine Levi breg Velenje – ZELIŠČARNA KATE LAŠTRO: predstavila se bo zeliščarka, ki nas bo podučila o uporabi zelišč v vsakdanjem življenju. Ob glasbeni spremljavi in dišečem zeliščnem čaju bom požgečkali vsa naša čutila, si izdelali herbarij in medaljonke iz slanega testa.

17.00 Društvo Ekologi brez meja PRAVA CENA OBLAČIL: na leto Slovenci zavržemo 14 kilogramov oblačil, pri tem pa se ne vprašamo, ali jih zares potrebujemo.

petek, 9. junij

9.00 – 12.00 – Center eksperimentov Maribor Z EKSPERIMENTI DO RAZUMEVANJA NARAVNIH POJAVOV.

10.00 – Gledališče Smejček – IDIJANCI V DEŽELI MIRU: mali indijanček Vihravi ogenj se rad potepa in igra v svojem Glasnem gozdu. Nekega dne sreča fanta Kevina, ki mu je podoben, a je oblečen čisto drugače, ima svetlejšo polt in nerazumljivo govori. Izkaže se, da je prav od njunega prijateljstva odvisna usoda Glasnega gozda.

16.30 – 18.00 – DOŽIVLJAJSKI POTEP OB NABREŽJU REKE DRAVE: družinski izlet, na katerem bomo prisluhnili sebi in naravi, požgečkali naša čutila in ozavestili lepote, ki nam jih ponuja narava. Zbrali se bomo pri Kužnem znamenju.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 119, kornelija@zpm-mb.si.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI