DomovNoviceFestival ponovne uporabe in Cunjami – izmenjevalnica oblačil

Festival ponovne uporabe in Cunjami – izmenjevalnica oblačil

MARCA KAR DVE IZMENJEVALNICI OBLAČIL!

Ste se naveličali svojih cunj, čeprav so še lepe in modne? Jih imate več kot jih utegnete nositi? Hkrati pa ste spregledali, kako zaradi trgovskih zvijač kupujemo vedno nova oblačila, ki jih kmalu zavržemo, ker spet ”potrebujemo” novejša, ne glede na slabo plačilo in delovne razmere delavcev, ki oblačila izdelujejo? Ali se vsak dan bolj zavedate, kako hitra moda in posledično velika količina tekstilnih odpadkov škoduje in onesnažuje naš, živalski in rastlinski življenjski prostor? Cunjami – izmenjevalnica oblačil je dogodek za vas!

V sredo, 22. marca, vas med 12. in 17. uro vabimo na prvi mariborski FESTIVAL PONOVNE UPORABE, ki ga organizirajo Ekologi brez meja v sodelovanju z družbo ZEOS. Na ploščadi pred IZUM-om, Prešernova 17, bo med mnogimi zanimivimi eko vsebinami, stojnicami in delavnicami tudi naša  izmenjevalnica oblačil za mlade CUNJAMI. Pridružite se nam!

Na festivalu sodelujemo Zelena japka, Ropotarnica, Ninarozina, Snaga Maribor, Mariborska kolesarska Mreža, Reusable Technologies in Zveza prijateljev mladine Maribor.

V torek, 28. marca, ste lepo vabljeni še na naš ”klasičen” CUNJAMI, ki bo potekal med 17. in 19. uro v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Izmenjevalnico bo spremljala delavnica NineRozine, zato lahko s seboj prinesete tudi oblačilo, ki ga več ne nosite. Morda je potrebno le popravila ali lepotnega dodatka, da ga boste ponovno radi oblekli.

Vabimo vse, ki vam je mar za okolje!

Naš slogan je: MISLI EKO – IZMENJAJ SI OBLEKO!

Splošna pravila za obiskovalce izmenjevalnice oblačil za mlade:
• Na izmenjavo lahko prinesete do 10 čistih (na Festival ponovne uporabe do 5!) in lepo ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov. Prinesenim kosom določimo vrednost v cunjamijih (točke), kar zabeležimo na poseben listič. Na dogodku si lahko izberete stvari v vrednosti števila cunjamijev in jih ob odhodu, skupaj z lističem, pokažete prostovoljcu (/-ki), ki bo na sprejemni točki. Morebitni neizkoriščeni cunjamiji se lahko prenesejo na naslednjo izmenjavo oblačil.
• Oblačila, ki jih prinesete, naj bodo čista, lepo ohranjena ter nepoškodovana (brez lukenj, pack in manjkajočih gumbov, zadrge morajo delovati, ne smejo biti sprana). Prinesite sezoni primerna oblačila – v pomladnih in poletnih mesecih ne bomo sprejemali zimskih oblačil, pozimi pa ne izrazito poletnih. Organizatorji dogodka si pridržujemo pravico, da na sprejemnici stvari, ki ne bodo ustrezala navedenim standardom, ne sprejmemo v izmenjavo in jih vrnemo obiskovalcu.
• Ne bomo izmenjevali spodnjega perila in čevljev, reklamne majice z logotipi bomo sprejeli, vendar obiskovalec zanje ne bo dobil cunjamijev, uporabili pa jih bomo za izdelavo drugih predmetov v delavnicah.
• Na dogodku mora biti vsak obiskovalec pozoren na svoje osebne stvari (tudi na oblačila, ki jih ne želi menjati), saj zanje organizator ne prevzema odgovornosti.

 

Cunjamiji v letu 2023:
24. januar
28. februar
22. marec *Festival ponovne uporabe
28. marec
25. april
30. maj
26. september
24. oktober
28. november

 

Predstavitveni video – Cunjami.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 119, kornelija@zpm-mb.si.

Izmenjevalnico oblačil organiziramo v sklopu programa Mladi – arhitekti svoje in skupne prihodnosti, ki ga sofinancira Mestna občina Maribor, Urad za kulturo in mladino.PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI