DomovNoviceEKO teden 2015

EKO teden 2015

Leto 2015 je Mednarodno leto tal, katerega glavni namen je osveščanje o boljšem in trajnostnemu ravnanju s tlemi. Dejavnosti potekajo pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki si prizadeva ohranjati zdrava in produktivna tla za potrebe človeštva.

Z našimi programi za varstvo okolja in ohranjanje narave, ki letos potekajo pod sloganom Ne izgubimo tal pod nogami! želimo osveščati, informirati, svetovati in posredovati znanja vsem generacijam. Želimo povedati in pokazati, da lahko tudi ti s svojim odgovornim ravnanjem veliko narediš za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje. EKO TEDEN 2015 bo potekal od 1. do 5. junija 2015, v Domu ustvarjalnosti mladih in na Trgu Leona Štuklja.

PROGRAM:

v Domu ustvarjalnosti mladih …

ponedeljek, 1. junij, 11.00
Otvoritev razstave ”DELFINI V JADRANSKEM MORJU” in pogovor ”OTROCI NA MORJU – NAMESTO RAČUNALNIK, GLEJMO DELFINE«
Društvo za razvoj človeških virov ALMA in Društvo za trajnostni razvoj morja VIVAMAR so pripravili zanimivo razstavo o delfinih v Jadranskem morju in pogovor o kvalitetnem preživljanju prostega časa na morju, z opazovanjem narave – na primer delfinov.
Otvoritev razstave bo posebno doživetje s svetlobnimi in zvočnimi efekti, saj bi pri mladih obiskovalcih radi zbudili radovednost in raziskovalno žilico.
Izobraževalna razstava je namenjena otrokom (3. triada OŠ), učiteljem, staršem ter vsem ljubiteljem narave, delfinov in fotografije….

torek, 2. junij, 11.00
”MALICA IN ČAJ IZ ŠOLSKEGA ALI VRTČEVSKEGA EKO VRTIČKA”, predstavitev modela eko vrtička in delavnica ”IZDELAJMO SI HOTEL ZA ŽUŽELKE”
Denis Podaj, vrtnar in prostovoljec ZPM Maribor, je predstavnik mlade generacije, ki ne čaka križem rok, da ga bo služba poiskala. Uresničil je svojo idejo o lastni vrtnariji in medtem, ko v njegovem vrtu zelišča in zelenjava že lepo uspevajo, si želi, da bi vsak vrtec in šola imela lasten eko vrtiček. Otroci bi tako začutili n razumeli pomembnost narave, ekološko pridelane in zdrave hrane, varovanja okolja in medsebojnega sodelovanja.
Ker lep in rodoviten vrt potrebuje tudi marljive žuželke, si boste lahko izdelali hotel za žuželke, ki bo prvi korak k vašemu šolskemu ali vrtčevskemu eko vrtičku.

… in na Trgu Leona Štuklja

od srede do petka, 3. do 5. junij, 9.00 – 18.00

Vrtnarska delavnica: izdelali bomo lonček za sajenje, okrasno ploščico, na kateri je označena vrsta rastline in nato zasadili rastlino ali posejali seme.
Ustvarjalne delavnice: iz naravnih in odpadnih materialov bomo izdelovali leteče ribice, mozaike, živalce, glasbila …
Učilnica na prostem: s pomočjo unikatnega didaktičnega pripomočka bomo spoznavali drevesne vrste.
Senzorični poligon: bosonogi in goloroki bomo spoznavali različne vrste tal.
Igralni kotiček: kocke, štiri v vrsto XXL, energetski stolp …
Info-stojnice: ZPM Maribor in NVO s področja varstva okolja.

sreda, 3. junij

9.00 – 12.00 in 15.00 – 18.00
RECIKLIRAJMO Z ROPOTARNICOpraktični prikaz recikliranja izdelkov za ponovno uporabo bodo izvajali člani društva AKTIVIRAJ.SE, ki deluje na področjih izvajanja programov za (samo) pomoč brezposelnim osebam, na področju razvijanja socialnih projektov, vključevanja socialno izključenih skupin v aktivno življenje, prostovoljstva in krepitve idej civilnih iniciativ (Ropotarnica, zbirno prodajni center rabljenih predmetov in Užij Maribor, v okviru katerega urejajo dva mestna vrtova in projekti za mlade).

9.00 – 12.00 in 15.00 – 18.00
MLADI VARUHI SEMENdruštvo Varuhi semen se bo predstavilo s stojnico in delavnico, kjer bodo mladim raziskovalcem razkrili kaj potrebujejo rastline za rast, od kod črpajo hrano in vodo, kako dihajo ter kako zanje skrbimo. Spoznali bodo različna semena, njihov pomen v okolju in v prehrani ter se kozi igro naučili vrtičkarskih skrivnostih naših dedkov in babic.

9.00 do 16.00 
VSAK ODPADEK V PRAVI KOŠ – pri podjetju Snaga vedo, kako je prav in ker si s pravilnim ločevanjem odpadkov prihranimo denar, si bodo obiskovalci njihove stojnice lahko izdelali svojo eko denarnico.

10.30
”ZAČARANE SMETI”  Čarovnik Grega – z glasbo in čarovnijo o ločevanju odpadkov.

16.00
GLASBA NARAVE glasbena delavnica s KUD COD-o in izdelovanje glasbil iz naravnih in odpadnih materialov

četrtek, 4. junij

9.00 – 12.00 in 15.00 – 18.00
RECIKLIRAJMO Z ROPOTARNICO  praktični prikaz recikliranja izdelkov za ponovno uporabo bodo izvajali člani društva AKTIVIRAJ.SE.

9.00 – 12.00 in 15.00 – 18.00
MLADI VARUHI SEMEN – društvo Varuhi semen se bo predstavilo s stojnico in delavnico.

10.00
GLASBA NARAVE – glasbena delavnica s KUD COD-o in izdelovanje glasbil iz naravnih materialov.

16.00
KAKŠNEGA OKUSA JE SONCE, OD SEMENA DO SOLATE – predstava Društva za boljši svet
Na tržnici se srečata dve solati: domača, vzgojena na zemlji in soncu, ter “umetna solata” vzgojena s pomočjo umetne svetlobe in gnojil. Ob tem zelo zanimivem in nenavadnem srečanju spoznamo, kako pomembna je zdrava prehrana ter kako se vzgoji zdrava zelenjava, polna sončnih žarkov in vitaminov.

petek 5. junij

9.00 – 18.00
MINI RAZSTAVA GOB Gobarskega društva Lisička

9.00 – 12.00 in 15.00 – 18.00
RECIKLIRAJMO Z ROPOTARNICO – praktični prikaz recikliranja izdelkov za ponovno uporabo bodo izvajali člani društva AKTIVIRAJ.SE.

9.00 – 12.00 in 15.00 – 18.00
MLADI VARUHI SEMEN – društvo Varuhi semen se bo predstavilo s stojnico in delavnico.

10.30
ČAROBNO BO-JA-BI DREVO – predstava Gledališča Pravljičarna
Sredi afriške puščave raste nenavadno drevo. Lačnim živalim se cedijo sline, pa čeprav sadežev, ki so dišali kot banane, bili okrogli kakor fige in veliki kot papaje, niso še nikoli videle. Tako rade bi jih poskusile, a drevo čuva velik piton, ki se bo umaknil šele takrat, ko mu bodo živali povedale ime tega nenavadnega drevesa. Ime pa pozna samo lev in motiti kralja živali, ko v senci visoke palme bere afriška pravljice, res ni preveč modro ….

16.00
GLASBA NARAVE – glasbena delavnica s KUD COD-o in izdelovanje glasbil iz naravnih materialov.

DODATNE INFORMACIJE: Info-DUM, 02 229 94 50, 040 433 511, info.dum@zpm-mb.si.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI