DomovNovicePomoč beguncem – obvestilo za prostovoljce

Pomoč beguncem – obvestilo za prostovoljce

S pričujočim obvestilom dopolnjujemo naše  spodnje obvestilo “Obvestilo prostovoljcem, ki ste izrazili svojo pripravljenost sodelovati pri reševanju problematike migrantov/beguncev” objavljeno tudi na našem fb profilu oziroma poslano po mailing listi.
Vse kar smo predhodno zapisali,  seveda še velja. Večja sprememba pa je  sistem organizacije dela na sprejemnem centru. Prejšnjo informacijo o 12 urnem režimu  prostovoljskega dela v centru, korigiramo z novo informacijo. Delo bo sedaj organizirano v treh 8 urnih izmenah (več o tem v nadaljevanju – na spletnem obrazcu).

Rdeči križ Slovenije  je poslal Zvezi prijateljev mladine Slovenije obvestilo, da potrebujejo večje število prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni pomagati na terenu.
Iz RK Slovenije  in ZPM Slovenije  so nas prosili,  da našim prostovoljcem in posameznikom, ki bi se želeli vključiti,  čim hitreje posredujemo spletno povezavo za prijavo pomoči na terenu. Povezava je na linku: https://www.1ka.si/a/74788. Prijave bodo usmerjene na RK Slovenije in ustrezno obdelane na ZPM Slovenije, odgovor vam bo posredovan z njihove strani.

Predstavnika ZPM Maribor sva se pravkar vrnila s Šentilja, kamor sva odpeljala tretje, z zbrano pomočjo napolnjeno, dostavno vozilo.
V dogovoru s predstavniki RKS – OZ Maribor, ki na državni meji pri Šentilju tesno sodeluje z  mariborsko nadškofijsko Karitas vam sporočamo, da bo vaša pomoč, če se boste zanjo odločili,  zelo dobrodošla. Ob svojih  stalnih prostovoljcih vas  bodo veseljem sprejeli.  Vsi skupaj pa lahko upravičeno pričakujemo, da bo krizna problematika trajala še nekaj deset dni. Prostovoljci bodo seveda  nujno potrebni tudi  v  teh naslednjih dneh.

O spremembah, novostih in potrebah vas bomo sproti obveščali.

Obvestilo prostovoljcem, ki ste izrazili svojo pripravljenost sodelovati pri reševanju problematike migrantov/beguncev

Spoštovana prostovoljka, spoštovani prostovoljec!

Na naš poziv ste se odzvali in nas obvestili, da ste pripravljeni pomagati pri reševanju begunske krize.  Vašo odločitev izjemno spoštujemo in se do vaše odločitve počutimo  tudi odgovorni.  V zvezi s tem vam posredujemo nekaj obvestil:

 1. ZPM Maribor v tem trenutku sodeluje pri reševanju problematike predvsem na način, da zbiramo pomoč v oblačilih, obutvi in hrani. Eno od zbirnih mest, ki so odprta v Mariboru, je prav pri nas na Razlagovi 16. Povezani smo z operativno skupino za reševanje problematike na ravni Mestne občine Maribor in z njimi si delimo informacije.
 2. Predvčerajšnjim in danes smo, neposredno v sprejemni center na državno mejo pri Šentilju, odpeljali dva polna dostavna avtomobila zbrane pomoči. Nekateri naši aktivisti zbirajo potrebno opremo in pripomočke in jo dovažajo na Razlagovo 16.
 3. Potem, ko smo odpeljali prvi del zbrane pomoči, smo se na poziv neposredno vključenih v operativno pomoč na meji, odločili, da pričnemo zbirati tudi pomoč za odrasle. Ničesar več ne sortiramo, temveč odvažamo v celoti na mejo. Tako imajo prizadeti begunci / migranti možnost, da izbirajo med prinešenim.
 4. Naš poziv za zbiranje pomoči je objavljen na spletni strani (http://zpm-mb.si/ ) in na našem fb profilu (https://www.facebook.com/ZPMMaribor)
 5. V sprejemnem centru so že aktivni prostovoljci raznih organizacij in posamezniki, ki so se tja napotili samostojno. Koordinacijo prostovoljcev je prevzela Civilna zaščita, ki na terenu (konkretno v sprejemnem centru) registrira posameznega prostovoljca. Civilna zaščita je tista, ki je tako odgovorna za posameznega prostovoljca.
 6. Vsi prostovoljci pripomorejo po svojih močeh, ključno vlogo pa ima Rdeči križ, ki ima za ukrepanje v podobnih razmerah zakonska pooblastila. Podobno prispeva Karitas. Obe omenjeni organizaciji imata v sprejemnem centru svoje prostovoljce, ki so sicer lokalno organizirani, na način, kot funkcionirata njihovi organizaciji.
 7. Kot že zapisano, pripomorejo k delu še drugi posamezniki prostovoljci. Usmeritev ZPM Slovenije je, da se v zvezi z begunsko krizo povezuje s Slovensko filantropijo. Na nacionalni ravni je bil namreč sprejet dogovor s civilno zaščito, da bo napotna organizacija prostovoljcev Slovenska filantropija. Dežurna številka Slovenske filantropije je 041 654 726 – Primož. Kot so nam sporočili iz ZPM Slovenije, so se sprva prostovoljci udeležili krajših usposabljanj, zdaj so zaradi porasta potreb po prostovoljcih vključeni že brez uvodnih usposabljanj.
 8. Kot pa so nam povedali predstavniki mariborskega območnega združenja RKS in kot smo se sami prepričali v centu, so njihovi in drugi prostovoljci že precej izčrpani. Imeli so tudi več zelo neljubih in neprijetnih scen v komunikacijah s prizadetimi. Zaradi stresnega dela in izčrpanosti so kakšnega od prostovoljcev tudi že odpeljali v bolnico, v prerivanjih z begunci, pa so prostovoljke tudi že utrpele manjše poškodbe. Zato je tudi bil poslan poziv pristojnim v državni upravi, da zagotovijo varnosti prostovoljcev na lokacijah, kjer opravljajo svoje delo. Danes je na meji ob Slovenski policiji tudi Slovenska vojska, zato je in bo prostovoljsko delo verjetno tudi varnejše.
 9. V zbirni center prihajajo nove in nove množice beguncev/migrantov zato je vsakršna pomoč dobrodošla.
 10. Tistim, ki ste pripravljeni prispevati prostovoljsko delo v sprejemnih centrih sporočamo, da se lahko prostovoljcem pridružite v dnevnem ali nočnem dežurstvu. Kakor smo obveščeni, imajo dežurstva v centru razporejena na 12 ur (od 6.30 do 18.30 nato nočna od 18.30 do 6.30 naslednji dan). Za nočno delo iščejo predvsem oziroma tudi moške prostovoljce.
 11. Vse zapisano vam posredujemo v najboljšem namenu, da vas obvestimo o situaciji brez vsake olepšave. Vaša odločitev je, če se boste morda pridružili prostovoljcem na Šentilju ali kje drugje v Sloveniji.
 12. Obveščamo vas, da neposredne pomoči prostovoljcev na sedežu ZPM Maribor, kjer zbiramo in nato posredujemo vse prinešeno, zaenkrat ne potrebujemo. Razloge smo predhodno opisali.
 13. Ob koncu tega sporočila dodajamo še nekaj kontaktov in informacij v zvezi problematiko.

Pomembni naslovi in kontakti za zbiranje pomoči in prostovoljcev (informacija ZPM Slovenije):

Lepo vas pozdravljamo!

Božidar Raušl,
sekretar ZPM Maribor


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI