DomovNoviceZaključek pilotnega mentorskega programa za mladostnike

Zaključek pilotnega mentorskega programa za mladostnike

Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor oktobra zaključujemo s pilotnim mentorskim programom Ti to zmoreš, ki smo ga izvajali od novembra 2021.

Mestna občina Maribor je zagotovila finančna sredstva za oblikovanje in izvajanje novega programa za mladostnike od 13. do 16. let, ki so jih tako ali drugače prizadeli ukrepi za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2. Raziskava NIJZ (2021) o vplivih dolgotrajnega šolanja na daljavo je namreč pokazala, da mladostniki težje vzpostavljajo stike z vrstniki, da je upadla njihova telesna dejavnost in motivacija za delo in prostočasne dejavnosti. Prav tako se je dodatno podaljšal čas uporabe zaslonskih tehnologij, ki je bil že pred epidemijo problematičen. S programom Ti to zmoreš smo uporabnikom nudili spodbudo skozi raznolike dejavnosti, stran od ekranov, v družbi mentorjev prostovoljcev in vrstnikov. Srečevali smo se dvakrat na teden v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor in na prostem.

Mladi so ustvarjali na likovnih delavnicah, se učili osnov igranja na afriške bobne in glasbene cevi, se družili s prijaznimi kosmatinci na posestvu za živali, se preizkusili v drsanju in cirkuških vragolijah, izdelovali izdelke iz lesa, obiskali pustolovski park, raziskovali zgodovino Maribora, mestne griče in pohorske planote ter se družili in igrali še na mnogih drugih dejavnostih. Več o tem na spletni podstrani strani ZPM Maribor Ti to zmoreš.


Izlet na Posestvo Valdek.

Mentorskemu programu se je priključilo skupno dvanajst mladih iz osmih mariborskih osnovnih šol, od tega jih je sedem program obiskovalo od njihove vključitve do danes. Veseli nas, da smo jih uspeli spodbuditi k dejavnejšemu preživljanju prostega časa, pogovoru in povezovanju z mentorji in vrstniki ter jim pomagali prebuditi zanimanje za nova interesna področja. Zaradi individualnega dela in sodelovanja s šolskimi svetovalnimi službami smo pri posameznikih prepoznali tudi potrebo po učni pomoči. S pravočasnim organiziranjem podpore staršem in mladostnikom smo preprečili, da bi se stiske zaradi neopravljenih šolskih obveznosti poglobile.


Skupinski projekt Poskrbimo za ptice smo izpeljali v sodelovanju z učiteljem iz Lesarske šole Maribor Petrom Burjekom,
Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in likovno pedagoginjo Tamaro Šterlek.

Naša večmesečna druženja bomo sklenili v četrtek, 13. oktobra, s sprehodom v Mestnem parku in namestitvijo ptičjih gnezdilnic, ki smo jih izdelali na lesarsko-likovni delavnici v okviru skupinske dejavnosti Poskrbimo za ptice. V sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor se bomo skupaj z ostalimi zainteresiranimi mladostniki srečali še v torek, 18. oktobra, ko bomo obiskali delavnico Muzeja za mir. Vabljeni!

V okviru mentorskega programa smo izvajali tudi podporni program za starše, ki se soočajo z različnimi izzivi vzgoje odraščajočih otrok. Oktobra vabimo še na zadnji brezplačni predavanji. Prvo, z naslovom Zdolgočasen mladostnik in vloga staršev, bo v petek, 7. oktobra, drugo, Kako lahko starši zadovoljimo čustvene potrebe mladostnika?, pa v petek, 21. oktobra, ob 16:30 v Domu ustvarjalnosti mladih.


Likovno podobo mentorskega programa je oblikovala mlada oblikovalka Beti Trstenjak.

Z mentorskim programom Ti to zmoreš smo mladim ponudili varen in sproščen prostor, kjer so se čutili sprejete, urili socialne veščine ter odkrivali svoje potenciale. Vključene v program bomo tudi v prihodnje vabili in vključevali v različne dejavnosti ZPM Maribor, ki so primerne za to občutljivo starostno skupino.

Po pogovorih s strokovnimi sodelavci, šolskimi svetovalnimi službami in strokovnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s problematiko mladih, pa smo prepričani, da ostaja velika potreba po nadaljevanju tega programa. Z izkušnjami in spoznanji, ki smo jih pridobili v pilotnem letu, bi ga lahko uspešno razvijali in nadgrajevali.

.

.

.

.

.

Zahvaljujemo se Mestni občini Maribor, ki je mentorski program sofinancirala in ga namenila mladostnikom, ki potrebujejo dodatno spodbudo.

Za podporo in sodelovanje se zahvaljujemo mariborskim osnovnim šolam in njihovim svetovalnim službam.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste naša dosedanja druženja obogatili s svojimi izkušnjami in znanjem:
DJ Šola Alphawave, DOPPS – BirdLife Slovenia, Društvo Afroritmi, Društvo Študentov Medicine Maribor – DŠMM, Društvo študentov psihologije Maribor – DŠPM (Projekt Oh, ta ljubezen), Film Smoothie (Film Factory), Gobarsko društvo Lisička, KNEDL, Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor (Peter Burjek), Leteče Tačke, Moja izbira, individualna, partnerska in družinska psihoterapija, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Ninarozina, Petra Hercog (PRepričljiva komunikacija, PEPI), Posestvo Valdek, Socialna akademija, Šteker, Ukulele No Stress, Zavod MARS Maribor, Živa Sem, David Stošić, Metka Ciglar, Tamara Šterlek.

Hvala mentoricam prostovoljkam.

Ti to zmoreš!


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI