DomovNoviceNacionalni teden prostovoljstva (23.-29.5.2022)

Nacionalni teden prostovoljstva (23.-29.5.2022)

NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA poteka vsako leto meseca maja po vsej državi, njegov namen pa je praznovanje prostovoljstva in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Prostovoljske organizacije preko različnih dogodkov javnosti predstavljajo svoje aktivnosti in obiskovalce vabijo v svoje vrste.

Letos festival poteka od 23. do 29. maja 2022. V Mariboru dogodke organizira mreža prostovoljskih organizacij Prostovoljstvo v Mariboru, ki jo koordinira Pekarna Magdalenske mreže Maribor:

Torek, 24. 5. 2022, 11.00-12.30, Pekarna Magdalenske mreže
DELAVNCA VSE O DELU S PROSTOVOLJKAMI_CI V NVO
Delovanje NVO je velikokrat odvisno prav od prostovoljskega dela, posledično je za NVO nujno potrebno poznavanje pravnih in davčnih vidikov le-tega. Na delavnici vam bo izvajalka na enostaven način predstavila vse, na kar morate biti pozorne_i pri delu s prostovoljkami_ci, kako sestaviti pogodbe in dogovore, kako postat prostovoljska organizacija in kakšne obveznosti in ugodnosti pridobitev statusa prinaša. Nenazadnje pa vam bo predstavila tudi davčne vidike izplačevanja stroškov prostovoljkam_cem. Prijave na delavnico sprejemamo do 23. 5. na info@pekarnamm.org

Delavnico izvaja Lina Leskovec, pravna svetovalka iz Zavoda PIP, Stičišče NVO Podravja

Sreda, 25. 5. 2022, 11.00-13.00, vrt Muzeja narodne osvoboditve
POGOVOR Z DR. ANICO MIKUŠ KOS
Z dragoceno gostjo se bomo pogovarjale_i o pomenu prostovoljstva v današnjem času, o vplivu prostovoljskih vrednot na naš svetovni nazor, o soočanju z duševnimi stiskami skozi prostovoljstvo in o prehajanju med prostovoljstvom in aktivizmom. Prijave na pogovor sprejemamo do 24. 5. na info@pekarnamm.org.
Pogovoru sledi kratek glasbeni nastop NoStress Orchestra in manjša pogostitev. V primeru dežja se dogodek izvede v muzeju.
Dr. Anica Mikuš Kos, upokojena pediatrinja in otroška psihiatrinja, je pobudnica in predsednica Slovenske filantropije, ki se je posvetila otrokom in družinam v stiski, sprva kot zdravnica, specialistka, kot direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, v obdobju balkanskih vojn pa otrokom beguncem iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Svoje znanje in zamisli o psihosocialni pomoči otrokom, žrtvam vojnega in povojnega nasilja, s seminarji ponesla na krizna območja: na Kosovo, v Čečenijo, Ingušetijo, Severno Osetijo, Moldavijo, Afganistan, Pakistan in Belorusijo.

Četrtek, 26. 5. 2022, 17.00-18.30, Pekarna Magdalenske mreže
POGOVOR S PSIHOLOGINJO NINO BABIČ O VLOGI PROSTOVOLJSTVA PRI LAJŠANJU PSIHOLOŠKIH STISK 
Pogovor se bo osredotočal na to, kako lahko z udejstvovanjem v prostovoljstvu premagujemo psihološke stiske, gradimo zaupanje do ljudi, krepimo samospoštovanje in spoštovanje različnosti drugih.
Pogovor bo potekal v angleščini, z možnostjo prevoda v slovenščino. Prijave na pogovor sprejemamo do 25. 5. na info@pekarnamm.org.
Nina Babič je univ. dipl. psihologinja, ki dela kot šolska svetovalna delavka na OŠ in kot izvajalka dodatne strokovne pomoči za učence s čustveno vedenjskimi težavami in psihološkimi stiskami. Je predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor, pedagoška vodja letovanja in izobraževalka prostovoljk_cev TOM telefona®.

Sobota, 28. 5. 2022, 18.00-21.00, Pekarna Magdalenske mreže
DELAVNICA PISANJA POEZIJE Z VESNO LIPOVNIK 
Na delavnici se bomo osredotočale_i na to, kako se spopasti z negativnimi čustvi skozi kreativno pisanje. Po kratki predstavitvi svojega dela in najljubših pesmi, bomo delavnico začele_i z vajo cadavre exquis. Nato bomo nadaljevale_i z anonimnim pisanjem poezije v slogu po svoji izbiri. Na koncu bomo izbrale_i naključne pesmi, jih prebrale_i na glas in se o njih pogovarjale_i. S seboj prinesite pesmi, ki so vam blizu, vaše ali od priljubljene_ga pesnice_ka. Delavnica bo potekala v angleščini. Prijave na delavnico sprejemamo do 26. 5. na info@pekarnamm.org.
Vesna Liponik, je pesnica in aktivistka. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključuje študij primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenskega jezika. Zanimajo jo predvsem literatura, performans, fotografija in teorija, pri čemer se interdisciplinarno osredotoča predvsem na feminizem, lezbične in gejevske študije, queer teorijo, kritične animalistične študije in literarno teorijo. Leta 2019 je izšel njen pesniški prvenec Roko razje.

Festival prostovoljstva v Mariboru pripravljamo organizacije mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«.
Festival sofinancirajo: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, Active Citizens Fund, NA Movit, Evropska solidarnostna enota.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI