DomovBlogJesenski tabor v Poreču – utrinki

Jesenski tabor v Poreču – utrinki

Fotografije so objavljene v Galeriji (na povezavi http://zpm-mb.si/galerije/tabori-porec-2018/ ). Tukaj, pa najdete glasilo ODBIT(O), ki so ga pripravili udeleženci novinarskega tabora.

 

Otroci v imajo svoje mobilne telefone med 13.30 in 14. uro. V Maribor se vračajo v torek, 30. oktobra, predvidoma ob 16.30 v Ljubljano (postajališče Dolgi most), ob 17.30 na Lopato (smer Maribor), ob 18.00 v Slovensko Bistrico (Interspar ob avtocesti) in ob 18.30 v Maribor (Vinag).

Utrinki v besedi:

3. in 4. dan, ponedeljek 29.10.2018 in torek 30.10.2018

Prebudili smo se nekoliko prej kot sicer, saj je zunaj pihal močan veter, ki se je izmenjeval z občasnimi plohami. A novinarji, glasbeniki in logiki se nismo vdali. Po zajtrku smo se zatopili v delo, pri čemer so se novinarji na terenu kosali z hudim vetrom ter snemali prispevke o “izginulem ključu”, kateri nam je prejšnji dan preprečil zapustiti VIRC. Z kreativnimi idejami mladih novinarjev, se bi kakšnemu gostu zdel VIRC kot manjši Hollywood, saj je kamera švigala sem ter tja in snemala raznovrstne prizore ter uprizorjene igre. Med delom pa smo vseeno poskrbeli za prosti čas, katerega smo zapolnili s strelanjem z zračno puško, igranjem na igralih ter balinanjem. Popoldan smo kljub vetru odšli na sprva načrtovan krajši sprehod, a kasneje smo se sprehodili kar do mesta Poreč, kjer so lahko otroci raziskovali mestno jedro ter nakupili priboljške za filmski večer, ki je sledil po popoldanskem delu. Zvečer so tako nekateri čas preživeli pred filmskim platnom, drugi pa so se podružili ob družabnih igrah.

Zadnji dan je minil v duhu zadnjih priprav za finalni nastop. Logiki so svojo trdno delo prikazali z raznovrstnimi miselnimi ugankami, novinarji so občinstvo nasmejali z humoristično igro o slavnem Yoniju in njegovem sladoledu, glasbeniki pa so nas povsem prevzeli z avtorsko skladbo, ki so jo samostojno spesnili v času tabora. Naj jo tudi predstavimo:

“Še preden sem prišla
sem zaslutila,
da rožico mi da,
a kaj ko si želi
na internetu surfati.

Dobra je hrana
in družba zagnana
a mene ubija
ker nimam wifi-ja.

A preden sem odšla
in objela ga,
sem se začudila
mi rožco je dal
in brez wifi-ja zaspal.

Dolgo bedimo,
da več se smejimo
še vedno me ubija
ker nima wifi-ja.”

 

2. dan, nedelja, 28. 10. 2018

Oh ta dež in dež… Vreme nam drugi dan ni bilo naklonjeno, kar pa se še zdaleč ni poznalo v otroških očeh. Polni energije in veselja smo v prostem času (kljub dežju) streljali z zračno puško, si podajali žogo ter balinali iz balkona paviljona. Tabor logike se je ves dan uril v miselnih nalogah, medtem ko so se novinarji lotili skupinskega novinarskega projekta. Kreativnost je bila na višku in prav vsi pričakujemo že končne predstavitve njihovega dela. Prav tako so se novinarji preizkusili na terenu ter posneli svoje prve prispevke. Zvečer je bil na sporedu filmski večer. Ogledali smo si film Wonder (Čudo), ki nosi pomembno sporočilo, da smo si kljub drugačnosti vsi enaki in da je prijateljstvo zelo pomembna vrednota, ki jo je potrebno negovati in ohranjati. Po večerni pravljici se je VIRC zavil v globok spanec.

 

1. dan, sobota, 27. 10. 2018

Polni pričakovanj smo ponovno prispeli v VIRC Poreč, kateri je pri nekaterih že zelo dobro poznan. Vse bolj smo se bližali morju, tem bolj nam je bilo naklonjeno vreme in ob prihodu je prav prijetno posijalo tudi sonce. Ko smo prispeli v VIRC, smo prvo poskrbeli za naše želodčke ter za namestitev v sobe. Sledila je krajša predstavitev pravil in krajši počitek pred pričetkom dela. V popoldanskem času so se otroci razporedili po tematskih taborih: novinarstvo in logika, KUD-ovci pa že pričeli “nažigati” na kitare in bobne. V delovnem duhu logičnega razmišljanja, reševanja sudoka ter spoznavanja novinarskega poklica je minil tudi prvi popoldan. Zvečer je bil namenjen druženju in spoznavanju, kjer pa ni primanjkovalo veselja ter smeha.
VIRC se je zavil v spanje ob 10. uri zvečer.

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci jesenskega tematskega tabora srečno prispeli v VIRC Poreč.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI