DomovNovice in dogodkiIzobraževanje – Spolne zlorabe otrok

Izobraževanje – Spolne zlorabe otrok

Spolna zloraba otroka je najokrutnejša in najbolj zapletena otrokova izkušnja, je zločin! Spolna zloraba je nasilje! Potrebo po moči, obvladovanju in nadzoru storilec na najbolj učinkovit in praviloma najlažji način zadovolji na način spolne zlorabe otroka. (Vir: Zapis na spletni strani Združenja proti spolnemu zlorabljanju.)

Žal je problematika pereča in kot prostovoljci in strokovni delavci, ki delamo z otroki in družinami, je prav, da se spoznamo s temo in načini ukrepanja, ko razkrijemo spolno zlorabo. Zato vas vabimo na izobraževanje:

SOOČANJE S PROBLEMOM SPOLNIH ZLORAB,

ki bo potekalo v petek, 24. marca 2017, od 9. do 15. ure,
v pritličju Doma ustvarjalnosti mladih Maribor, Razlagova 16, v Mariboru.

Program izobraževanja zajema naslednje teme:
– zakonodaja (kazenska zakonodaja, Lanzarotska konvencija,Smernice Odbora ministrov Sveta Evrope za otrokom prijazno pravosodje, Zakon o preprečevanju nasilja in vzporedni Pravilniki),
– spolni napad na otroka (stereotipi, definicija, značilnosti, dinamika spolne zlorabe),
– storilci spolnih napadov (osnovne značilnosti, osnovne informacije o najpogostejših storilcih),
– razkritje zlorabe,
– prepoznavanje zlorabe (posledice, sporočila, družina, razmislek o zlorabi v ozadju drugih zlorab nasilje v družini, zanemarjanje otroka, fizično trpinčenje otroka, ločene družine itd.),
– ukrepanje (zakonodaja, pravilniki, sodelovanje z institucijami, odgovornost za otroka),
– podpora otroku in nezlorabljajočemu staršu,
– ogled kratkega filma »Skrivnosti« (preko učnega video-filma si boste lahko okrepili slišana sporočila in tako utrdili znanja o značilnostih spolnega napada, o razkritju, o strategiji preživetja, o značilnem vedenju in ravnanju osumljencev, o reakcijah družine, služb itd.- kot tudi seznanjanje s takojšnjimi možnimi posledicami spolne zlorabe pri otroku).

Izobraževanje, ki je za udeležence brezplačno, bo izvedla gospa Katja Bašič, ustanoviteljica in predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju.

Med izobraževanjem je predviden odmor, ko bomo poskrbeli za prigrizek in osvežitev. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na izobraževanje prijavite do 23. marca preko spletnega obrazca.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 118, kornelija@zpm-mb.si.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI