DomovNoviceZa mlade: Delavnice, soba pobega in Pohorje (Počitnice s prijatelji 2023)

Za mlade: Delavnice, soba pobega in Pohorje (Počitnice s prijatelji 2023)

TEMATSKE DELAVNICE ZA MLADE 

Delavnice so namenjene mladim od 15. leta. So brezplačne in potekajo v navedenih terminih, od 9.30 do 12.30Prijave zbiramo na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 411 ali info.dum@zpm-mb.si.

3. 7.–7. 7.
DJ DELAVNICA
Brez kakršnega koli predznanja nam bodo praktični prikazi mešanja glasbe in intenzivne vaje dali potrebno znanje za začetek kariere DJ-ja, ki ga bomo lahko kadar koli pri mojstrih in mojstricah didžejanja tudi nadgradili. (Akademija AlphaWave)

10. 7.–14. 7.
ENIMATION
Na delavnici animiranega filma bomo z različnimi tehnikami animacije spoznali celotni proces nastajanja animiranega filma, od ideje do premiere. Raziskovali bomo različne aplikacije za ustvarjanje filmov na pametnih telefonih ali tablicah in jih spremenili v osebna orodja za filmsko ustvarjanje. Morda bo naš animirani film prepričal strokovno žirijo in ga bo uvrstila v tekmovalni del 13. Festivala otroškega in mladinskega filma Enimation. (Enimation school, Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor)

17. 7.–21. 7.
IMPROVIZACIJSKO GLEDALIŠČE
Brez dramskega teksta ali režije, brez scene ali odra, potrebni bomo le impro igralci in gledalci, ki bomo skupaj ustvarili najbolj smešno in enkratno gledališko premiero v mestu, brez ponovitve. (Banda Ferdamana)

24. 7.–28. 7.
ODTISnem.se
Grafika je tako živahna in raznolika kot domišljija. Pobrskali bomo po domišljiji živalskega, rastlinskega in urbanega sveta ter ga upodobili na papir in majice. Smo pripravljeni na nov način gledanja na svet? Potem pa pojdimo z Majo Pegan v tiskarno, si nadenimo radovedna očala in ustvarimo umetnije, ki pripovedujejo naše zgodbe. (Društvo Hiša!, CGU – Center grafičnih umetnosti)

31. 7.–4. 8.
AFRORITMIJA
Djembe so zahodnoafriški bobni, na katere igramo z dlanmi, koža na kožo. Ko spoznaš osnovne udarce in ritmične fraze, se lahko zgodi, da te bobnanje zasvoji, saj te ta univerzalna izraznost popelje iz uma v srce. (Društvo Afroritmi)

7. 8.–11. 8.
FILMSKI STUDIO
Na intenzivnem filmskem tečaju se bomo v teoriji in praksi seznanili s procesom nastajanja igranega filma in vsemi fazami filmske produkcije. Vse pa se bo začelo z dobro idejo in jasnim sporočilom. Kamera teče! Akcija! (Film Smoothie)

16. 8.–18. 8.
TEČAJ ŠIVANJA
Naučili se bomo osnov šivanja s šivalnim strojem. S spremembo kroja, našitki in modnimi dodatki bomo iz starih oblačil, ki nam niso več všeč, sešili nova, modna in unikatna oblačila. In spet jih bomo radi nosili! (NinaRozina)

21. 8.–25. 8.
BRIDŽ, MISELNA IGRA
Bridž (bridge) je miselni šport, ki krepi logiko, kombinatoriko, komunikativnost, strategijo, iznajdljivost, partnerski, moštveni in športni duh. Uri spomin ter razvija pozitivne osebnostne lastnosti. Bridž lahko igrate ljubiteljsko in tekmovalno na klubskih kot tudi državnih, evropskih in svetovnih turnirjih, saj je razširjen po Evropi in celem svetu. (Milica Marin, Bridž klub Maribor)

 

SOBA POBEGA: PREPIH V LABIRINTU

Na Razlagovi ulici 16 prebiva fant s čisto običajnimi težavami. Vendar lahko tudi navadni problemi povzročijo stiske, zato včasih potrebujemo pomoč, da jih razrešimo.
Morda ste prav vi tisti, ki lahko rešite na videz nerešljive uganke in zagate, v katerih se je znašel naš mladostnik. Edini pogoj je, da si upate soočiti s prepihom v labirintu! Sprejmete izziv?

Iz labirinta lahko pobegnete 20. 7., 27. 7., 10. 8. ali 17. 8., ob 13.30. Skupina lahko šteje od 3 do 5 članov, starih 15 let ali več.

Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oz. najkasneje dan pred pobegom, na e-naslov info.dum@zpm-mb.si. Udeležba je brezplačna.

Sobo pobega so izdelali mladi v okviru programa Mladi, arhitekti svoje in skupne prihodnosti, ki ga sofinancira Mestna občina Maribor, Urad za kulturo in mladino. Mladi s svojim aktivističnim delom raziskujejo področje duševnega zdravja in širijo zavedanje o pomembnosti preventive pri skrbi za dobro počutje.

 

PRILETI NA POHORJE!

Počitniški program na Domu Miloša Zidanška na Pohorju je namenjen mladim od 12. leta in vključuje naravoslovne in športne vsebine – delavnice v naravi, raziskovanje gozdnih prebivalcev, plezanje, športne igre, glasbene delavnice, piknik ob tabornem ognju, pohodništvo …

Program poteka od 11. do 13. 7., od 7.45 do 16.15. Zbirno mesto in mesto povratka je spodnja postaja Pohorske vzpenjače.

Prijave sprejemamo do 7. 7. oz. do zapolnitve mest. Izpolnjeno PRIJAVNICO (dostopna je na spletni strani ZPM Maribor in v info pisarni INFO-DUM) pošljete ali oddate na naslov ZPM Maribor, Razlagova 16 ali pošljete skenirano po e-pošti info.dum@zpm-mb.si. K prijavnici je potrebno priložiti IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV o seznanitvi s potekom počitniških dejavnosti oz. podpisano izjavo oddati najkasneje na dan vključitve (prijavnica in izjavi sta na voljo tudi v informacijski pisarni INFO-DUM). 

Za mlade iz projekta Ti to zmoreš! je program brezplačen, za ostale je cena 25,00 € na dan in vključuje vožnjo z gondolo, program, malico in kosilo.

 

POČITNICE S PRIJATELJI 2023 – celotni program


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI