DomovNoviceSiva kučma, bela brada – razstava – 70 let dedka Mraza

Siva kučma, bela brada – razstava – 70 let dedka Mraza

70. obletnico dedka Mraza bomo obeležili z odprtjem razstave “Siva kučma, bela brada”, ki bo v torek, 4. decembra 2018, ob 18. uri, v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Od kdaj in kako se je v Sloveniji pojavil dedek Mraz ter kako smo praznovali v teh 70. letih?
Kot pribito: v Maribor prihaja dedek Mraz s Pohorja. Prva leta se je pripeljal po pravi pohorski drči, od leta 1975 pa se pripelje z gondolo mariborske vzpenjače, s sedežnico ali kakšno drugo smučarsko napravo, celo s teptalcem snega (ratrakom).
Dedek Mraz je prvič obiskal mariborske otroke 31. decembra 1948. Takrat so na Trgu svobode in na Leninovem trgu (danes Trg generala Maistra) pripravili čarobni gozd in vrt, ki je bil praznično okrašen, v njem pa številna pravljična bitja; tu je otroke obiskal dedek Mraz in vse (do 14 leta) tudi obdaril. Naslednja dva dni, 1. in 2. januarja, so v zgradbi SSD Polet pripravili čarobni grad, kjer so tekle številne kulturne prireditve in aktivnosti za otroke. Takratna oblast je želela z obsežnim praznovanjem Novoletne jelke prikazati »ljubezen in skrb družbe« za otroke. Poleg centralne prireditve, so se zvrstile različne oblike praznovanja v podjetjih, šolah … Dokaj obsežno so o tem poročali tudi takratni mediji. Od leta 1953 prireditve ob prihodu dedka Mraza organizira Zveza prijateljev mladine Maribor.

Po odprtju bo za naše najmlajše organizirana delavnica, razstavo pa bo odprl nihče drug kot dedek Mraz.

SIVA KUČMA, BELA BRADA_vabilo


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI