DomovNoviceNova bralna sezona

Nova bralna sezona

17. september (dan zlatih knjig, dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka in uradni začetek branja za bralno značko) pomeni začetek branja za Prežihovo bralno značko in Palčka bralčka, ki v Mariboru in njegovi okolici poteka že 51 let pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor.

Pripročila za delo v šolskem letu 2018/2019:

1. Bralno leto traja od 17. septembra, ki ga obeležimo z Bralnim maratonom in traja nekako do konca aprila.

2. ŠTEVILO POTREBNIH PREBRANIH KNJIG:
• vrtci: 3 knjige
• VIO OŠ: 3 knjige
• VIO OŠ: 4 knjige
• VIO OŠ: 5 knjig

3. Bralnih seznamov NI, ni ne priporočenih, ne obveznih seznamov. Bralec naj bo (čim bolj) samostojen pri izbiri knjig. Vloga mentorja je v programu Prežihove bralne značke pomembna tudi pri izboru knjig. Mentor svetuje bralcu knjige, ki so primerne starosti in sposobnostim (nujno je upoštevati posebnosti, kot so učenci tujci ali učenci s posebnimi potrebami). Izbora knjig glede na interes otroka, še vedno pa ne pozabimo na glavni namen, spodbujanje branja.

4. Otroke v vrtcih in učence v šolah želimo spodbuditi k prostočasnemu branju oz. branju za razvedrilo. Spodbujati želimo branje, ki ni prisila. Zgodnje branje je namreč zelo pomembno za kasnejši razvoj (glasovno zavedanje, pisanje).

Ne pozabimo, da je branje za bralno značko prostočasna dejavnost, ki naj bo za otroka prijetna izkušnja, in da tudi z njo vzgajamo bralce za vse življenje.

Podrobnejša navodila in priporočila za delo v programu Prežihova bralna značka in Palček bralček pa najdete tukaj.

Naj bo knjiga vaša zvesta prijateljica tudi v tem šolskem letu!


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI