DomovNoviceBralna značka na daljavo

Bralna značka na daljavo

Dragi prijatelji mladine in branja,

znova smo nekoliko bolj na daleč, šola in življenje spet potekata na daljavo.

Mlade bralce, ki berete za Prežihovo bralno značko in Palčka bralčka (BZ) pa spomnimo, da lahko tudi sedaj, ko šola poteka na daljavo, berete in »pripovedujete« o prebranem. Kako?
Učenci oz starši predšolskih otrok lahko opravite po e-pošti in drugih elektronskih poteh, ki ste jih z učiteljicami, mentoricami in knjižničarkami ubrali pri šolskem delu. Navodila za delo ste gotovo že prejeli. Sicer pa vam mi ponujamo nekaj povezav in priporočil, ki jih dopolnjujemo. Nove namige bomo zapisovali spodaj in jih obarvali.

Uporabite povezave in ostala priporočila za branje in delo BZ:

1. posegajte po knjigah iz domače knjižnice (tudi knjige, ki so jih kot otroci brali starši, pa jih imajo še vedno doma);

2. pesmice, zgodbice, poljudni članki iz revij, ki jih imate doma, so tudi odlični vir novih informacij;

3. ljudske pesmi, pravljice in druga gradiva, ki jih starši otrokom zapojejo, povedo … morda jih skupaj zapišite, se jih naučite …;

4. knjige si lahko tudi izposodite – v ta namen  Biblos  ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami. Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino: za otroke in mladino . Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic (na primer Mariborska knjižnica). Če starši ali otroci še niste vpisani v knjižnico, se v Mariborsko knjižnico lahko včlanite tudi na daljavo, povezava do prijave.;

5. za otroke od drugega triletja naprej je zagotovo primerno reševanje Slovenskih knjižnično-muzejskih Megakvizov;

6. v Priporočilnici Društva Bralna značka Slovenije predstavljajo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige – Priporočilnica.

7. zapisujte, ocenjujte, komentirajte o prebranem in pošljite mentoricam. Recitacije lahko posnamete, kot tudi komentarje, likovne izdelke fotografirate in pošljete mentoricam;

8. berite skupaj, medgeneracijsko, izmenjujte si mnenja o knjigah …

9. priporočamo Knjižnico s kavča Mariborske knjižnice. Edini pogoj je, da ste član knjižnice. Če niste, se lahko včlani on line, postopek opisan v točki štiri.

10. izdelajte Pravljične kamne, pripovedujte svoje zgodbe – zapišite in posredujte jih mentoricam. Lahko pa napravite svoj film.

11. Boštjan Gorenc Pižama in Deska Muck pripovedujeta pravljice na svojih FB.

12. Knjige je pri večini založb moč kupovati tudi na daljavo (preko njihovih spletnih knjigarn), dostopne pa so tudi na policah velikih trgovskih centrov. Aprila bo povsem kot običajno izpeljana tudi akcija prodaje dobrih knjig v Hoferju, ki jo podpira Bralna značka.

Priporočamo tudi naslednje povezave:
– Digitalno knjižnico Slovenije: http://www.dlib.si.
– Zbirko leposlovne klasike zbrana na Wikiviru: https://sl.wikisource.org/wiki/Wikivir:Slovenska_leposlovna_klasika
– oddaje Čebelice, Lahko noč, otroci, Radijske igre za otroke – RTV Slovenija
Lahkonočnice
– E-knjige Argeta Junior
– Brezplačne e-knjige Založbe Zala.
– Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige.

Predvsem pa, bodite doma, ostanite zdravi in berite. 


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI