DomovNovice17. september – dan zlatih knjig

17. september – dan zlatih knjig

17. september – dan zlatih knjig, dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka in uradni začetek branja za bralno značko. Letos je prav poseben dan, saj Bralna značka praznuje 60 let. Kot že zadnjih šest let je Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS poskrbelo za obdaritev prvošolcev. Letos bodo razdelili kar 25 500 slikanic Smejalnik in cilvilna zavora (avtorja Slavka Pregla in z ilustracijami Kostje Gatnika) in sicer prav vsem prvošolcem v Sloveniji ter slovenskim otrokom zunaj slovenskih meja. Nekaj izvodov bo ostalo v šolskih knjižnicah in pričakalo bralce naslednjih generacij. Za prvi dan praznovanja pa so v Društvu pripravili tudi prav prikupen video o Zlatih bralcih.

Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje in prostovoljna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.

V Mariboru in njegovi okolici učenci organizirano berejo že 53. let in tako bo, verjamemo, tudi v tem šolskem letu. Pričetek branja smo običajno obeležili z Bralnim maratonom prav 17. septembra. Tudi letos bomo pripravili Bralni maraton, že osemnajsti, a nekoliko kasneje in malo drugače. V času Tedna otroka, 5. oktobra na Glavnem trgu, bomo pripravili dogodek, kjer slavimo ustvarjalnost naših mladih bralcev. Podrobnejša navodila bomo posredovali koordinatorjem Bralne značke na šolah.

Vesel dan zlatih knjig!


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI