DomovBlogSporočila 5. izmene VIRC Poreč 2018

Sporočila 5. izmene VIRC Poreč 2018

Fotografije so objavljene v Galeriji (na povezavi http://zpm-mb.si/galerije/5-izmena-virc-porec/).
Zaradi dopoldanskih zastojev in kasnejšega odhoda iz Poreča, se 5. izmena vrača v Maribor danes, v ponedeljek, 13. avgusta, ob 19.30 uri.

 

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prisluhnili našim prošnjam, da nam pomagate obogatiti peto izmeno v VIRC-u in polepšati trenutke otrokom, ki so letovali z nami.
Svoja srca ste otrokom odprli:
– Darja Lesjak, Nena Horvat, Gerlinde Tavčar in Vesna Dolenc iz Citycentra Celje,
– Maja Močnik Kočunik iz Mladinske knjige v Mariboru,
– Blaž Irman iz ELeclerca,
– Alenka Ribič iz Univerze v Mariboru,
– mag. Mojca Tancer Verboten iz Študenstkih domov Univerze v Mariboru.

 

10. dan, 12. 8. 2018

Predzadnji dan smo poskusili užiti še kar največ plaže, kajti kmalu odhajamo domov.
Popoldan smo si popestrili z nekaj delavnicami in pakiranjem.

Zvečer so otroci in vzgojitelji pete izmene pokazali svoje talente, oddajal je radio Srček in navdušeno smo še zadnjič zaplesali.
In noč se je prevesila v jutro, ko smo zaprli oči, ki so na nočnem nebu iskale sledi zvezdnih utrinkov.

 

9. dan, 11. 8. 2018

Tokrat se je obetal drugačen, poseben dan.
Že zjutraj nas je zbudila instrumentalna glasba, kakršne v VIRC-u ni prav pogosto slišati. In plakat je že pred zajtrkom napovedoval glasbenega gosta. V naš VIRC je prihajal Vasko Atanasovski.
Po prvih pomislekih, kako bodo otroci, vajeni povsem drugačne glasbe, sprejeli njegovo muziciranje, se je izkazalo, da lahko neomejena ustvarjalnost, strast in zagon vzgojiteljev – v kombinaciji z odlično,
vrhunsko glasbo – v VIRC-u premagata še tako močne pomisleke in morebitne ovire.

Pripravljal se je romantični večer.
Najmlajši, ki bi ne zmogli toliko zbranosti za takšen koncert, smo pripravili kino ob kokicah.
Malce starejši pa so se po večerji zaprli v paviljone skupaj z svojimi vzgojitelji in iz omar izbrskali najbolj glamurozne kose oblačil, dišave, ličila in se uredili za poseben dogodek. Ko je na VIRC že padal prvi mrak, so jih
pričakale klopce, svečke, prigrizki in kozarček – brezalkoholne pijače, seveda. Vzdušje je bilo lepo, umirjeno, intimno, otroci so pa z radovednostjo in navdušenjem sprejeli Vaska, ki ga je skozi pogovor predstavila vzgojiteljica Jasmina.
Vasko pa se je iskreno približal otrokom, razlagal o življenju glasbenika, o glasbi in glasbilih. In ko so zazvenele njegove piščali, pa saksofoni, vse to pa spremljali ritmi izpod naših rok, so zaplesale še zvezde nad nami.
Kako zelo smo bili ponosno na naše otroke, ki so se tako odprto, srčno, iskreno odzvali na glasbo.
Bil je poseben, čaroben glasbeni večer, ki je napolnil in nahranil naša ušesa in srce.

 

8. dan, 10. 8. 2018

Današnji dan je bil košarkarsko in športno obarvan.
Dopoldne je mlajše otroke skozi košarkarske veščine popeljal Lipko in Igriva košarka, popoldne pa so se pri štafetnih igrah z oranžno žogo zabavali (in borili…pa kako borili!) starejši otroci.
Vmes smo se ohlajali – malo v senci, malo v morju, malo v diskoteki ob risanki.

Zvečer nas je čakal Lov na skriti zaklad.
Celodnevne priprave (tam so ustvarjali plakat, drugje spet pripravljali križanke in zemljevide in naloge, spet drugje so nastajali kupi z rekviziti) so dajale slutiti, da bo večer zabaven, nor in pester.
In res. Skupine so se zapodile za zakladom in bradatim gusarjem, pri tem pa uporabljale znanje, spretnosti in hitre noge.
Zmagali sta skupini Muce pri mlajših in Sončnice pri starejših otrocih – pri obeh pa z njima vzgojiteljici Tini.
Nekaj je bilo v zraku!

 

7. dan, 9. 8. 2018

Po zajtrku so ta veliki otroci odšli peš v mesto, kjer jih je že čakala ladjica. Mlajši otroci so ostali v VIRC-u. Brezvetrje je dalo slutiti, da je pred nami izjemno vroč dan.
Z ladjico smo se odpeljali na ogled Rovinja, nato pa se odšli kopat v Vrsar. Imeli smo se zelo lepo.
Najmlajši so pripravili na plaži igre ob vodi (kakšni gradovi iz mivke!) in ustvarjalne delavnice, ki so bile ponovno dobro obiskane.

Zvečer pa je sledil težko pričakovan večer na plaži. Po večerji smo pobrali brisače in kopalke in jo mahnili na plažo. Vsi smo se zagnali v vodo in neznansko uživali.
Temperature so bile zmerne in omogočale, da smo bili na plaži bolj aktivni. Tako smo se lotili barvanja nohtkov, peli smo ob kitari, se igrali v peskovniku, pletli zapestnice, škropili z vodnimi pištolami in se polivali, ko pištola ni zmočila dovolj.
Umirile so nas le še lubenice in slani prigrizki, s katerimi smo se okrepčali.
Večer smo zaključili z “licitacijo” izgubljenih oblačil (no, nekaj jih je vendarle našlo svojega lastnika), praznovanjem rojstnih dni in radiom Srček.

 

6. dan, 8. 8. 2018

Dan smo začinili z obiskom Iceberga z mlajšimi otroki in z ustvarjalnimi delavnicami (izdelovali smo antistres žogice, daljnogled in skulpture iz odpadnega materiala, barvali kamne, snemali radijsko oddajo, spoznavali borilne veščine, se pogovarjali o ljubezni in spolnosti, se igrali igre brez igrač in male sive celice, pletli zapestnice in še in še.
Zvečer pa smo si privoščili prost večer, ki pa je bil kljub temu zelo aktiven.
Najmlajši so odšli na napihljiva igrala in na sladoled, največji v mesto, nekateri do stojnic, drugi na plažo, tretji pa so se zapodili ali v kino ali pa ostali na športnih površinah VIRC-a in na igralih.
Preprost, a izjemen večer, ko smo začutili počitnice v pravem pomenu besede, IGRO, sproščenost, klepet, povezanost, neobremenjenost…

 

5. dan, 7. 8. 2018

Ha, kako je bilo mirno!
Po zajtrku smo “minije” poslali na ladjo. Najmlajšim je do marine pomagal avtobus, ostali so se odpravili peš. In iz njihovih občasnih javljanj v VIRC je bilo zaznati, da se imajo resnično lepo.
Vožnja z ladjico, sprehod po čarobnem Rovinju, nakupovanje, pa popoldansko kopanje v Vrsarju…vse to je odtehtalo sicer naporen in vroč dan.

“Ta veliki! pa so si medtem plažo organizirali po svoje. Kupčki prijateljstva pod senčniki, pa na pomolu, klepet, nekaj družabnih iger, malce divjanja, kopanja…
…in prišli smo na idejo, da gremo popoldne (sami smo, manj nas je, lažje je) na Iceberg, ki smo ga do sedaj opazovali le od daleč. V dveh skupinah, navdušeni. Navdušeni “Zakooooon!!!” daje slutiti, da bi se bilo treba domačim iskreno zahvaliti za tisti pet evrov, ki so jih pritaknili na postaji za letovanje. Pa še je ostalo…

Zvečer smo v organizaciji prijateljev iz Hrastnika izpeljali olimpijske igre. Kljub vročemu, napornemu dnevu so se otroci za podpise na postajah borili kot levi. Tudi najmlajši.
Malo nam je bilo žal, da jih nismo kar takoj pospravili v ohlajen disko in prižgali risanke…ampak sodelovanje jim je veliko pomenilo.
Jih bomo pa malo pocartali jutri…smo le že na polovici izmene, ko pa je treba že bolj pametno razporejati moči, kajne?
Seveda so takoj zaspali, ta veliki pa so še na kratko odplesali v diskoteki in se tudi oni kmalu izgubili v deželi Sanjariji.

“Ta veliki” gredo jutri, v četrtek, na izlet z ladjo in na telefon ta dan ne bodo dosegljivi.

 

4. dan, 6. 8. 2018

Dan je minil v znamenju športa in plaže.
Na plaži vrišč mlajših otrok, družabne igre v senci, zaupni pogovori na pomolu in seveda obvezni sladoled.
Zvečer smo športali; kar 14 postaj z različnimi športi je bilo na izbiro: nogomet, košarka, odbojka na mivki, borilne veščine, med dvema ognjema, badminton, namizni tenis, rokomet, pa še igre za najmlajše in še in še.
Nato nekaj minut za kopalnico, kozmetiko in čas je bil za “Papuče – Party”!

V torek gredo miniji na izlet z ladjo in na telefon ne bodo dosegljivi. Veselijo se izleta, spoznavanja Rovinja, kopanja v Vrsarju in valov, preko katerih jih bo popeljal naš stari znanec Manon.

V polnem zamahu je nastajanje prijateljstev, simpatij, radio Srček oddaja na polno paro.
Prepletajo se prsti, skrivni bežni dotiki, zaljubljeni pogledi, pisemca, …in vemo, da ni daleč tudi do prvih solzic.
To spada na potke, ki povezujejo Mojco, Kekca, Pionir in Ciciban. In to je tisto, kar VIRC nezavedno in za vedno daje v naša srca. Večni odtis mladosti. Tu človek ostaja mlad.
Tukaj se svet v vsem tem silnem vrvenju in hitenju za trenutek – za 11 dni – ustavi.

 

3. dan, 5. 8. 2018

Še en vroč dan smo preživeli. Po zajtrku smo se zapodili v vse smeri – otroci iz Hrastnika na izlet z ladjo, košarkarji na igrišče, taveliki na Lidijine mladinske delavnice, ostali pa na plažo.
Popoldne smo preživeli v skupinah, kjer smo se mrzlično pripravljali na večerno prireditev. V naši “ropotarnici” je vrvelo, saj so vzgojitelji iz škatel vlekli vse mogoče, kar so pač potrebovali.
In vrvelo je med otroki: ideje, želje, smeh, vaje…
Na plaži so nas obiskali nedolžni klobučnjaki, a to nas ni pretirano motilo.
Zvečer, po večerji in radiu Srček, pa smo skupaj z Groznim Gašperjem in njegovim dedkom, Gozdnim Jožejom odšli na potovanje okoli sveta. Obiskali smo mnoge države in se ob tem neizmerno zabavali.
Večer smo zaključili v diskoteki in kmalu potem je VIRC utonil v spanec.

Dragi naši, lepo se imamo, dobro nam gre in upamo, da se imate tudi vi lepo.

 

2. dan, 4. 8. 2018

Maribor, pozdravljen!

Prebudili smo se v sobotno jutro, ki je obetalo visoke temperature.
Po zajtrku, jutranjih sestankih in pospravljanju sob so se najstarejši fantje in dekleta srečali na mladinski delavnici pri Lidiji, košarkarji so začeli s prvim treningom, drugi pa smo odšli na plažo, kjer smo razgreta telesa ohladili v pravzaprav precej toplem morju. Na plaži je zvenela Renatova kitara, vrišč v peskovniku in smeh med brisačami.
Po kosilu smo poklicali domov, nato pa so bile na vrsti ustvarjalne delavnice: izdelovanje lovilcev sanj in slik iz slamic, barvanje mandal, novinarska delavnica, srečali so se bralci pri radiu Srček, lakirali smo nohte in pletli kitke, pa brali pravljice in streljali z zračno puško. Nekateri so se odpravili tudi v knjižnico.
Po popoldanski plaži, zelo prijetni – čeprav je kazalo k nevihti, pa ni bilo nič iz tega – in večerji pa je novince med vzgojitelji čakal krst in preizkus za vstop v Kemalov harem.
Kandidati so se med packastimi nalogami izvrstno zabavali, mi pa še mnogo bolj. Nekaj časa še za glasbo in klepet in hitro smo se potopili v deželo Mižule.

 

1. dan, 3. 8. 2018

Adijo, Maribor, pozdravljen, Poreč!

VIRC nas je pričakal, kot se za peto izmeno spodobi – z visokimi temperaturami, razgret od sonca, pričakovanj in mladosti.
Ko smo se poslovili od “četrtoizmencev”, smo si v miru uredili svoja gnezdeca – sobe.
Na plaži smo najprej preverili svoje plavalno znanje, nato pa sproščeno začofotali in se vsaj nekoliko ohladili. Seveda ni manjkal niti sladoled.
Po večerji so vzgojitelji pripravili za svoje skupine spoznavanje – nekateri s pomočjo športa, drugi igre, tretji spet so klepetali ob sprehodu na obali, četrti s plesom…večer smo zaključili skupaj.

Malce smo odstrnili debele zvežčiče, v katerih se skrivajo načrti za letošnjo peto izmeno: radio Srček, prostovoljstvo, ples izmene, rojstni dnevi, večerne prireditve, delavnice, presenečenja…
Ko se je večer obrnil proti 22. uri, pa smo odšli v svet sanj. Pa niti ne tako počasi, nas je kar hitro zmanjkalo.
Le zakaj? 🙂

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 5. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč.

V kolikor na letovanju ne bo vse vredu, vas bodo obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča.
Če pa ne bo sporočil, pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo.
Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni, 13. avgusta proti večeru pa se spet srečamo na avtobusni postaji.

Sporočila in fotografije izmene bodo objavljene tukaj.PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI