DomovNovicePočitniško varstvo (Počitnice s prijatelji 2022)

Počitniško varstvo (Počitnice s prijatelji 2022)

POČITNIŠKO VARSTVO

Počitniško varstvo se izvaja v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor in poteka od 27. 6. do 26. 8. Vanj se lahko vključijo otroci od zaključenega 1. do 5. razreda osnovne šole in imajo stalno bivališče na območju Mestne občine Maribor. V primeru prostih mest se lahko vključijo tudi otroci iz drugih občin, prispevek staršev pa je v tem primeru višji. Prihod otrok v varstvo je med 7.30 in najkasneje 8.30, odhod pa med 14.30 in najkasneje 16.30.

Na voljo sta dva programa počitniškega varstva:
VARSTVO vključuje program (dopoldanski tematski izleti in popoldanske ustvarjalne delavnice), malico in kosilo,
VARSTVO S SREDINIM IZLETOM je dodatno vključen celodnevni sredin izlet (prihod v varstvo na dan izleta je najkasneje ob 8.00).

POGOJI ZA VKLJUČITEV:
– Vključijo se lahko otroci, katerih starši so zaposleni in varstvo res potrebujejo.
– Otroka je možno prijaviti samo za ves teden – na voljo je 9 terminov (paketi od ponedeljka do petka) – in za največ dva tedna, le v primeru prostih mest tudi več.

PRIJAVE:
– Izpolnjeno PRIJAVNICO pošljite ali oddajte na naslov ZPM Maribor, Razlagova ul. 16 ali pošljite skenirano po e-pošti info.dum@zpm-mb.sinajkasneje teden pred vključitvijo. Vljudno prosimo, da pošljete SKEN dokumentov (ne fotografij). K prijavnici je potrebno priložiti IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV o seznanitvi s potekom počitniških dejavnosti. Prijavnica in izjava sta na voljo tudi v info pisarni INFO-DUM v pritličju Doma ustvarjalnosti mladih Maribor.
– Dodatne informacije: info.dum@zpm-mb.si02 229 94 50 ali 040 433 511. 

CENA:
– Cena tedenskega varstva je 55,00  in vključuje varstvo, program, malico in kosilo, cena varstva s sredinim izletom pa 75,00 €. V varstvu s sredinim izletom na dan sredinega izleta kosilo ni vključeno – na ta dan ima otrok s seboj malico iz nahrbtnika. V primeru prostih mest se lahko vključijo tudi otroci iz drugih občin. V tem primeru je prispevek staršev 120,00 €, za varstvo s sredinim izletom pa 140,00 €.
– Finančne obveznosti morajo biti poravnane najkasneje teden pred vključitvijo otroka v varstvo, v nasprotnem primeru bomo mesto ponudili prvemu na čakalni listi.

TERMINI:
(vsi termini so že ZASEDENI, otroke pa še vedno lahko prijavite na delavnice, tematske in sredine izlete)

1. teden (27. 6.–1. 7.) 

2. teden (4. 7.–8. 7.)  

3. teden (11. 7.–15. 7.) 

4. teden (18. 7.–22. 7.)

5. teden (25. 7.–29. 7.) 

6. teden (1. 8.–5. 8.) 

7. teden (8. 8.–12. 8.) 

8. teden (16. 8.–19. 8.)* 

9. teden (22. 8.–26. 8.) 

*zaradi praznika je cena za tedensko varstvo v tem tednu sorazmerno nižja

 

TEMATSKI in SREDINI IZLETI:

1. teden (27. 6.–1. 7.)

27. 6.
DROBNE VODNE ŽIVALI
Opazovali bomo vodne vretenčarje, ki nimajo hrbtenice, vendar imajo pomembno vlogo pri ohranjanju vodnih ekosistemov. (Društvo študentov naravoslovja)
28. 6.
ZNANI LETEČI PREDMET
Za zabavno druženje in razgibavanje v parku bomo potrebovali le preprost leteči športni rekvizit, frizbi. (Športno društvo Ultimate Frisbee Maribor)
29. 6.
PREBUDIMO ČUTE!
Čevlje bomo dali v kot in odšli bosi na pot, se miže med drevesi sprehodili in s tipom ugotavljali, kaj se skriva v senzoričnih škatlah.
29. 6.
Sredin izlet: LOV NA ZAKLAD IN VETRNA HARFA
Na gradu Podsreda, ki je najbolj grajski med vsemi gradovi v Sloveniji, se bomo podali v lov za največjim zakladom Kozjanskega parka, po naravoslovni poti pa se bomo podali na vrh Vetrnika, kjer nas bo presenetil zvok harfe, na katero igra veter. Povratek ob 16.00.
30. 6.
RAJZEFIBROV PARKPLAC
Po Mestnem parku nas bodo od točke do točke usmerjala navodila, odgovarjali bomo na ne preveč težka vprašanja, na koncu pa rešili križanko. Katera beseda bo končna rešitev?
1. 7.
TUDI V PARKU RASTEJO GOBE
Opravili bomo monitoring gliv v mariborskem Mestnem parku in si ogledali razstavo gob – užitnih, pogojno užitnih, neužitnih in strupenih. (Gobarsko društvo Lisička)

2. teden (4. 7.–8. 7.) 

4. 7.
ČUDOVITO ŽIVLJENJE ČEBEL
Ali veš, da že manjšo čebeljo družino sestavlja okrog 20.000 članov? Na obisku pri čebelah bomo podrobneje spoznali te črno-rumene prijateljice. (Biotehniška šola Maribor)
5. 7.
IGRA S KROGLAMI
S starejšimi soigralci se bomo pomerili v balinanju na peščeni podlagi, kjer bosta zbranost in natančnost ključnega pomena. (Balinarsko društvo Branik)
6. 7.
ZA VRATI BANKE
Obiskali bomo kotičke banke, kamor stopijo le redki. Zanimalo nas bo, kako v banki štejejo denar in kje ga hranijo ter kaj imajo skupnega dvokolo, čebele in tablice. (Nova KBM)
6. 7.
Sredin izlet: ZGODBE IZ GOZDA
V Muzeju gozdarstva in lesarstva Nazarje bomo spoznavali drevesne vrste, delo tesarjev in kolarjev skozi zgodovino ter reševali »lesene« miselne igre. Škrat Lesnik nam bo pokazal še pot do reke, po kateri so včasih spravljali les, nam pa bo služila za ohladitev. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
7. 7.
HVALA ZA DRUŽBO
Izvedeli bomo, kako so se pred 100 leti družili Mariborčani, kje in kako so se zabavali, kaj so jedli, kam so hodili v kino, gledališče in na izlete. (Muzej narodne osvoboditve Maribor)
8. 7.
ZELIŠČNA GREDICA
Zelišča krepijo naše zdravje. Ogledali si jih bomo, okusili in poduhali, nato pa zasadili gredico z najpogostejšimi zelišči, ki ne smejo manjkati na nobenem vrtu. (Društvo Aktiviraj se)

3. teden (11. 7.–15. 7.) 

11. 07.
SPREHOD S KUŽKI
Na sprehodu s kužki bomo med drugim izvedeli, da imajo kužki, kot ljudje, vsak svoj neponovljiv značaj. (Pasja šola Alfakan)
12. 7.
TELOVADBA NA TLEH
Urili bomo moč, koordinacijo gibanja, gibljivost, ravnotežje in hitrost ter se spoprijateljili s telovadno kozo in konjem. (Športno društvo Center Maribor)
13. 7.
PEKOVSKE DOBROTE
Spekli bomo kruhek z drožmi in okusne piškote za sladko, a zdravo pregreho. (Izobraževalni center Piramida Maribor)
13. 7.
Sredin izlet: IGRAČE IN MARIONETE
Posebnost hrastniškega muzeja je bogata zbirka igrač in marionet, ki jim bomo na našem obisku vdahnili življenje in na odru Marionetnega društva Jurček uprizorili pravo lutkovno predstavo. Splezali bomo tudi na vrh Kopitnika, kjer bomo uživali še v igri v naravi. Povratek ob 16.00.
14. 7.
STARODOBNIKI
Svetovna avtomobilska dediščina zbrana na enem mestu! Med do pikice »zglancanimi« starimi avtomobili bomo videli tudi Rolls-Royce in Cadillac. (Meltal, Salon Goodtimers)
15. 7.
KOPANJE NA DRAVI
Namakali se bomo na kopališču, ki je edinstveno v več pogledih. Stoji na otoku sredi reke, je arhitekturni biser, okoli njega pa živi več kot 400 vrst rastlin in živali. (Šport Maribor)

4. teden (18. 7.–22. 7.) 

18. 7.
REČNE RIBE
Pod vodno gladino reke Drave plavajo krapi, kleni, podusti, somi, ščuke in mnogo drugih vrst rib. Ribiči nam bodo pokazali, kako jih ujamemo. (Ribiška družina Maribor)
19. 7.
PLESNA ZABAVA
Salsa, hiphop, breakdance, latinskoameriški plesi … Vsaka plesna zvrst nam bo dala svoj ritem, ki bo v nas prebudil igrivost in veselje. (Plesna šola Samba)
20. 7.
PAPIRNATE LADJICE V ROVIH
Z vseh koncev Slovenije in celo drugih držav je v Maribor pripotovalo več kot 6 milijonov ladjic. Ogledali si jih bomo na razstavi v podzemnih rovih. (Društvo UP-ornik, Cona Tezno)
20. 7.
Sredin izlet: RAZGLED NA ŠTIRI DRŽAVE
Na vrh razglednega stolpa v Lendavi se bomo povzpeli po 240-ih stopnicah in od tam zrli na pokrajine kar štirih držav hkrati. Ker bomo na stolpu bližje soncu in nam bo vroče, se bo prileglo namakanje v Soboškem jezeru. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
21. 7.
OBISK PRI ŽUPANU
Le kakšna je pisarna prvega moža v mestu in kje sprejema svoje goste? Sodelovali bomo tudi na navidezni seji mestnega sveta in županu zaupali svoje želje. (Mestna občina Maribor)
22. 7.
VETRNICE
Ste že videli veliko vetrnico, ki proizvaja električno energijo? No, mi bomo izdelali nekoliko manjšo, iz papirja, vrtela pa se bo prav tako s pomočjo vetra. (Društvo Aktiviraj se)

5. teden (25. 7.–29. 7.)

25. 7.
MIŠI S KRILI
Ali imajo medved, jež in netopir kaj skupnega? Izvedeli bomo še veliko več zanimivosti o edinih sesalcih, ki znajo leteti. (Slovensko društvo za proučevanje in varstvo Netopirjev)
26. 7.
LOK IN PUŠČICA
Od lokostrelčevih spretnosti in natančnih zadetkov je bilo nekdaj odvisno preživetje družine, mi pa bomo vadili natančnost s ciljanjem v tarčo. (Lokostrelski klub Maribor)
27. 7.
DIRKA ZA ŽIVLJENJE
Thomas kot reševalec na motorju rešuje življenja. Prvi je, ki prihiti na kraj nesreče, popolna zbranost in ljubezen do življenja pa ga vsakokrat pripeljeta varno domov. (Thomas Germ)
27. 7.
Sredin izlet: TEHNOPARK IN HIŠKA NA DREVESU
Naravoslovje, tehnika in znanost še nikoli niso bili tako zabavni! V Tehnoparku v Celju bomo raziskovali človeško telo, vire energije, iluzije, prihodnost, astronomijo in še kaj. V celjskem Mestnem gozdu pa splezali na drevo in obiskali največjo drevesno hiško v Sloveniji. Povratek ob 16.00.
28. 7.
SLOVENSKA ILUSTRACIJA
Ogledali si bomo nadvse zanimivo razstavo ilustracij. Nekatere se vam bodo gotovo zdele znane, saj ste se z njimi srečali v svojih najljubših knjigah. (Umetnostna galerija Maribor)
29. 7.
ČAROBNI GOZD
Z gondolo in po Rozkini gozdni učni poti bomo prispeli do Doma Miloša Zidanška, tam pa z malo čarovnije srečali škrata Mileka! (Zavod za gozdove Maribor)

6. teden (1. 8.–5. 8.)

1. 8.
PASJI ŠPORTNIKI
Tudi psi imajo svoje športne discipline, trenirajo poslušnost, sledenje, preskakovanje ovir … Pokazali nam bodo vse svoje spretnosti. (Kinološko društvo Maribor)
2. 8.
MET NA KOŠ
Najprej ogrevanje, nato piljenje tehnike vodenja žoge in metanja na koš, nato pa bomo zaigrali kot na pravi košarkarski tekmi. (Košarkarska šola Miklavž na Dravskem polju)
3. 8.
ZA VRATI BANKE
Obiskali bomo kotičke banke, kamor stopijo le redki. Zanimalo nas bo, kako v banki štejejo denar in kje ga hranijo ter kaj imajo skupnega dvokolo, čebele in tablice. (Nova KBM)
3. 8.
Sredin izlet: EN KOVAČ KONJA KUJE
V stari kovačnici, štauhariji, na Ravnah na Koroškem se bomo čudili ogromnim strojem, ki so jih včasih uporabljali v kovaštvu, mojster kovaštva pa nam bo pokazal, kako se ročno kuje vroče železo. Ohladitev v Ivarčkem jezeru se bo nato zelo prilegla. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
4. 8.
SKRIVNOSTNA PIRAMIDA
Maribor je dobil ime po griču, kjer je nekoč stal mogočni grad. Njegovi skrivnostni ostanki so očem skriti, a z Vidovo pomočjo jih bomo našli. (Rajzefiber)
5. 8.
ČEBELJI SVET
Na vrtu pod Pekrsko gorco se bomo družili s čebelarjem, ki nam po razložil, kdo so člani čebelje družine, od kod prihaja med in kaj bi se zgodilo, če čebel ne bi bilo več. (Aktiviraj se)

7. teden (8. 8.–12. 8.)

8. 8.
ŽIVALI V TLEH
Pobrskali bomo po zemlji, v kateri se skriva na tisoče drobnih živali, ki vsak dan opravljajo pomembne naloge. (Eva Veler)
9. 8.
BORILNE VEŠČINE
Borilne veščine so veliko več kot le brcanje in udarjanje. Spoznali bomo, da z njimi razvijamo samozavest, disciplino, značaj, osredotočenost in spoštovanje. (Zavod KINETIKA)
10. 8.
MEDENA PRAVLJICA
Le pet mojstrov medičarjev, svečarjev, lectarjev je v Sloveniji in enega imamo v Mariboru. Obiskali ga bomo in se z medenjaki posladkali. (Lectar, svečar, medičar Beno Kolarič)
10. 8.
Sredin izlet: BANČNI LABIRINT
V Bankariumu v Ljubljani se bomo igrivo sprehodili skozi 200 let bančništva na Slovenskem, pogledali skozi staro bančno okence in pokukali v trezor in notranjost bankomata. Iz mestnega vrveža nas bo pot vodila še na Zbiljsko jezero, kjer bomo veslali med labodi. Povratek ob 16.30.

11. 8.
ABECEDA MARIBORA
Bi lahko rekli, da svoje mesto poznate od A do Ž? Sprehod skozi mesto nas bo popeljal skozi vseh 25 črk, vsaka od njih predstavlja zanimivost Maribora. (Rajzefiber, Mihelca Šuper)

12. 8.
GOZDNI INTERNET 
Ste vedeli, da gobe v gozdnih tleh razvijejo razvejan in zapleten sistem micelijev, ki mu pravimo tudi gozdni internet? (Gobarsko društvo Lisička Maribor)

8. teden (16. 8.–19. 8.)

16. 8.
KOLESARSKI POLIGON
Na poligonu nas čakajo kolesa in mini popravljalnica. Urili se bomo v spretnostni vožnji in se naučili osnov popravil kolesa. Prinesi svojo čelado! (Mariborska kolesarska mreža)
17. 8.
KUHARSKI MIŠMAŠ
Pripravili bomo zdrave jutranje jedi za poletne dni in toliko sladoleda, da bo polna skleda. (Izobraževalni center Piramida Maribor)
17. 8.
Sredin izlet: HIŠA DIMNICA
Pred več stoletji so na Kavčnikovi domačiji kuhali, delali, spali in bivali z živalmi v enem prostoru – dimnici. Še danes plapola ogenj na ognjišču in se dim vali po prostoru! Na poti nazaj v svoja domovanja se bomo ustavili še ob Velenjskem jezeru. Kopalke in brisača! Povratek ob 16.30.
18. 8.
KAKO DELUJE?
Znanost je tudi poučna zabava! V Centru eksperimentov bomo preizkusili zanimive naprave, ki nam bodo razkrile, kako kaj deluje. (EKTC, Center eksperimentov Maribor)
19. 8.
KOPANJE NA DRAVI
Namakali se bomo v kopališču, ki je edinstveno v več pogledih. Stoji na otoku sredi reke, je arhitekturni biser, okoli njega pa živi več kot 400 vrst rastlin in živali. (Šport Maribor)

9. teden (22. 8.–26. 8.)

22. 8.
REŠEVALNI PSI IN PSI POMOČNIKI
Vodniki psov reševalcev in pomočnikov nam bodo pokazali, kako pasji smrčki pod njihovim vodenjem rešujejo življenja! (Društvo za reševalne pse Maribor REPS, Društvo SLO-CANIS)
23. 8.
V RINGU
Po ogrevanju se bomo na boksarskem treningu naučili različnih tehnik udarcev in obrambe. Nekateri si bomo morda upali tudi v ring. (Železničarski boksarski klub Maribor)
24. 8.
KRIŽEMKRAŽEM
S starejšimi se bomo pomerili v namizni igri Križemkražem. Kaj bo odločilno – mladostniška hitrost ali modrost starejših? (Dnevni center TOTI DCA Maribor)
24. 8.
Sredin izlet: KRALJESTVO PTIC IN TRAMPOLINOV
V Ormoških lagunah lahko biva tudi več 10.000 vodnih ptic in ptic selivk hkrati! Med opazovanjem z daljnogledi bomo brez težav opazili tudi največje kopenske živali v Evropi. Iz kraljestva ptic bomo »odleteli« še v kraljestvo trampolinov, v ArbadaPark na Ptuju. Povratek ob 16.00.
25. 8.
DOBER TEK
Zbrali se bomo ob digitalni interaktivni mizi in izvedeli, kakšni so bili okusi in pravila obnašanja skozi zgodovino. (Pokrajinski muzej Maribor)
26. 8.
HIŠKA ZELIŠČ
Na ekološki kmetiji, kjer izdelujejo naravno kozmetiko, bomo nabrali zelišča in si naredili zeliščno sol za dišečo kopel po lastnem navdihu. (Hiška zelišč)PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI