DomovNoviceDelavnice, tematski in sredini izleti (Počitnice s prijatelji 2022)

Delavnice, tematski in sredini izleti (Počitnice s prijatelji 2022)

Za otroke, ki niso vključeni v varstvo, so na voljo dnevne likovne DELAVNICE IN IGRALNICA, TEMATSKE DELAVNICE, dnevni dopoldanski TEMATSKI IZLETI in ob sredah celodnevni SREDINI IZLETI. Vse dejavnosti razen sredinih izletov so brezplačne.

Program se izvaja v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor, kjer je tudi zbirno mesto in mesto prihoda z izletov. Otroka pripeljite le do info pisarne INFO-DUM, od koder ga bomo usmerili v prostor, kjer se dejavnost odvija oz. v prostor, ki je namenjen zbiranju otrok pred odhodom na izlet (pozor – prvi teden počitnic ustvarjalne delavnice še potekajo v Mestnem parku, zato bo v tem tednu v DUM-u zgolj zbirališče za tematske izlete in celodnevni sredin izlet).

Na vse dejavnosti je OBVEZNA PRIJAVA (in ODJAVA!) v primeru odpovedi – na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 511 ali preko e-pošte info.dum@zpm-mb.si

Pred prvo vključitvijo starši oz. skrbniki podpišete IZJAVO STARŠEV/SKRBNIKOV o seznanitvi s potekom počitniških dejavnosti, s katero se seznanite s potekom počitniških dejavnosti, navodili, priporočili ter nam zaupate kontaktne podatke. Ob vseh nadaljnjih prijavah sporočite le ime in priimek otroka. Izjava je dostopna tudi v info pisarni INFO-DUM v pritličju Doma ustvarjalnosti mladih Maribor.

NARAVOLJUBNO DRUŽENJE V MESTNEM PARKU

Ustvarjanje iz naravnih in odpadnih materialov, sajenje rastlin v okrasne lončke, klepetanje v živalcami, igre v naravi in prebujanje čutov v senzoričnem parku. V naravoljubnem kotičku v Mestnem parku v okviru Festivala Lent in Art Kampa, od 25. 6. do 2. 7., v dveh terminih, med 9.00 in 13.00 ter med 16.00 in 20.00. Prijave niso potrebne!

 

USTVARJALNE DELAVNICE IN DRUŽENJE V DUM-u

Ustvarjanje iz različnih materialov, lepljenje, sestavljanje, risanje, slikanje, barvanje, oblikovanje, modeliranje … Vsak dan bodo na voljo nove likovne vsebine, vmes pa čas za igro, miganje in brezskrbni klepet s prijatelji. Za otroke od 6. leta, vsak delovni dan, od 4. 7. do 31. 8., med 8.00 in 16.00.

 

TEMATSKE DELAVNICE

Na tedenskih sklopih TEMATSKIH DELAVNIC bomo ustvarjalna druženja širili še na mnoge druge zvrsti umetnosti. Za otroke od 6. oz. 8. leta, v navedenih terminih, od 9.30 do 12.30.

4. 7.–8. 7.
DIDŽEJANJE
Spoznali bomo delo DJ-ja in ustvarjanje zvoka s pomočjo računalnika in neštetih gumbov. Na profesionalni mešalni mizi bomo z nekaj vaje tudi sami ustvarili svoj neponovljiv glasbeni izdelek. 8+ (Akademija AlphaWave)

11. 7.–15. 7.
PLESI SLOVENSKIH POKRAJIN
Slovenci že od nekdaj radi plešemo in da ne bi pozabili plesnih korakov naših dedkov in babic, se bomo na delavnici naučili nekaj najbolj znanih slovenskih folklornih plesov, za zaključek pa pripravili kratek plesni nastop. 6+ (Akademska folklorna skupina Študent)

18. 7.–22. 7.
RITMI AFRIKE
Na afriške bobne, djembe, igramo z dlanmi, njihove močne vibracije pa bomo začutili po celotnem telesu, saj jih bomo med igranjem tesno objemali z nogami. Kako zvenijo afriški ritmi, bomo pokazali na zadnji dan delavnice. 6+ (Društvo Afroritmi)

25. 7.–29. 7.
GLINA, ZABAVA FINA
Glina je neverjeten naravni material, ki se lahko spremeni v vse, kar nam domišljija dovoli. Iz brezobličnega, a voljnega kupa, bomo oblikovali preprosto posodico, elegantni svečnik ali nekaj povsem drugačnega, domišljijskega. 6+ (Lana Pastirk)

1. 8.–5. 8.
FUN ENGLISH
Skozi igro, glasbo, ustvarjanje, pravljice in druženje v svet angleških besed! Vsak dan druga tema, nove besede in besedne zveze ter še skok v deželo, kjer je angleščina del vsakdana. 6+ (Ines Ramšak)

8. 8.–12. 8.
FILMSKA TOVARNICA
Proces nastanka filma, od ideje do premiere, v teoriji in praksi. Izmislili si bomo zgodbo, napisali scenarij, izbrali igralce, posneli prizore in jih sestavili v kratki film. Udobno se namestite, sledi premiera! 8+ (Film Smoothie)

16. 8.–19. 8.
USTVARJANJE ZA NARAVO
Izdelali bomo nasad tridimenzionalnih kaktusov, krmilnice za ptice, ročne lutke – vse iz odpadnih materialov. Recikliranje bo zabavno in nadvse ustvarjalno, hkrati bomo naredili nekaj dobrega za naravo. 6+ (Tamara Šterlek)

22. 8.–26. 8.
POJOČE CEVI
Igranje inštrumentov še nikoli ni bilo tako zabavno! Boomwhackers so plastične cevi različnih dolžin in barv, ki ob udarjanju ob stol, nogo ali tla zazvenijo. Izbrali bomo melodije, se naučili ritmov in zvadili za mini koncert ob zaključku delavnice. 8+ (Tajana Stres)

 

TEMATSKI IZLETI

Zbirno mesto za tematske izlete je v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor, kamor se ob navedeni uri tudi vrnemo.

27. 6., 9.00–13.00
DROBNE VODNE ŽIVALI
Opazovali bomo vodne nevretenčarje, ki nimajo hrbtenice, vendar imajo pomembno vlogo pri ohranjanju vodnih ekosistemov. (Društvo študentov naravoslovja)

28. 6., 9.00–13.00
ZNANI LETEČI PREDMET
Za zabavno druženje in razgibavanje v parku bomo potrebovali le preprost leteči športni rekvizit, frizbi. (Športno društvo Ultimate Frisbee Maribor)

29. 6., 9.00–13.00
PREBUDIMO ČUTE!
Čevlje bomo dali v kot in odšli bosi na pot, se miže med drevesi sprehodili in s tipom ugotavljali, kaj se skriva v senzoričnih škatlah.

30. 6., 9.00–13.00
RAJZEFIBROV PARKPLAC
Po Mestnem parku nas bodo od točke do točke usmerjala navodila, odgovarjali bomo na ne preveč težka vprašanja, na koncu pa rešili križanko. Katera beseda bo končna rešitev?

1. 7., 9.00–13.00
TUDI V PARKU RASTEJO GOBE
Opravili bomo monitoring gliv v mariborskem Mestnem parku in si ogledali razstavo gob – užitnih, pogojno užitnih, neužitnih in strupenih. (Gobarsko društvo Lisička)

4. 7., 9.00-14.00
ČUDOVITO ŽIVLJENJE ČEBEL
Ali veš, da že manjšo čebeljo družino sestavlja okrog 20.000 članov? Na obisku pri čebelah bomo podrobneje spoznali te črno-rumene prijateljice. (Biotehniška šola Maribor)

5. 7., 9.00-14.00
IGRA S KROGLAMI
S starejšimi soigralci se bomo pomerili v balinanju na peščeni podlagi, kjer bosta zbranost in natančnost ključnega pomena. (Balinarsko društvo Branik)

6. 7., 9.00–13.00
ZA VRATI BANKE
Obiskali bomo kotičke banke, kamor stopijo le redki. Zanimalo nas bo, kako v banki štejejo denar in kje ga hranijo ter kaj imajo skupnega dvokolo, čebele in tablice. (Nova KBM)

7. 7., 9.00–13.00
HVALA ZA DRUŽBO
Izvedeli bomo, kako so se pred 100 leti družili Mariborčani, kje in kako so se zabavali, kaj so jedli, kam so hodili v kino, gledališče in na izlete. (Muzej narodne osvoboditve Maribor)

8. 7., 9.00–14.00
ZELIŠČNA GREDICA
Zelišča krepijo naše zdravje. Ogledali si jih bomo, okusili in poduhali, nato pa zasadili gredico z najpogostejšimi zelišči, ki ne smejo manjkati na nobenem vrtu. (Društvo Aktiviraj se)

11. 07., 9.00–13.00
SPREHOD S KUŽKI
Na sprehodu s kužki bomo med drugim izvedeli, da imajo kužki, kot ljudje, vsak svoj neponovljiv značaj. (Pasja šola Alfakan)

12. 7., 9.00–13.30
TELOVADBA NA TLEH
Urili bomo moč, koordinacijo gibanja, gibljivost, ravnotežje in hitrost ter se spoprijateljili s telovadno kozo in konjem. (Športno društvo Center Maribor)

13. 7., 9.00–14.00
PEKOVSKE DOBROTE
Spekli bomo kruhek z drožmi in okusne piškote za sladko, a zdravo pregreho. (Izobraževalni center Piramida Maribor)

14. 7., 9.00–13.30
STARODOBNIKI
Svetovna avtomobilska dediščina zbrana na enem mestu! Med do pikice »zglancanimi« starimi avtomobili bomo videli tudi Rolls-Royce in Cadillac. (Meltal, Salon Goodtimers)

15. 7., 9.00–15.00
KOPANJE NA DRAVI
Namakali se bomo na kopališču, ki je edinstveno v več pogledih. Stoji na otoku sredi reke, je arhitekturni biser, okoli njega pa živi več kot 400 vrst rastlin in živali. (Šport Maribor)

18. 7., 9.00–14.00
REČNE RIBE
Pod vodno gladino reke Drave plavajo krapi, kleni, podusti, somi, ščuke in mnogo drugih vrst rib. Ribiči nam bodo pokazali, kako jih ujamemo. (Ribiška družina Maribor)

19. 7., 9.00–13.00
PLESNA ZABAVA
Salsa, hiphop, breakdance, latinskoameriški plesi … Vsaka plesna zvrst nam bo dala svoj ritem, ki bo v nas prebudil igrivost in veselje. (Plesna šola Samba)

20. 7., 9.00–14.00
PAPIRNATE LADJICE V ROVIH
Z vseh koncev Slovenije in celo drugih držav je v Maribor pripotovalo več kot 6 milijonov ladjic. Ogledali si jih bomo na razstavi v podzemnih rovih. (Društvo UP-ornik, Cona Tezno)

21. 7., 9.00–13.00
OBISK PRI ŽUPANU
Le kakšna je pisarna prvega moža v mestu in kje sprejema svoje goste? Sodelovali bomo tudi na navidezni seji mestnega sveta in županu zaupali svoje želje. (Mestna občina Maribor)

22. 7., 9.00–14.00
VETRNICE
Ste že videli veliko vetrnico, ki proizvaja električno energijo? No, mi bomo izdelali nekoliko manjšo, iz papirja, vrtela pa se bo prav tako s pomočjo vetra. (Društvo Aktiviraj se)

25. 7., 9.00–13.00
MIŠI S KRILI
Ali imajo medved, jež in netopir kaj skupnega? Izvedeli bomo še veliko več zanimivosti o edinih sesalcih, ki znajo leteti. (Slovensko društvo za proučevanje in varstvo Netopirjev)

26. 7., 9.00–14.00
LOK IN PUŠČICA
Od lokostrelčevih spretnosti in natančnih zadetkov je bilo nekdaj odvisno preživetje družine, mi pa bomo vadili natančnost s ciljanjem v tarčo. (Lokostrelski klub Maribor)

27. 7., 9.00–13.00
DIRKA ZA ŽIVLJENJE
Thomas kot reševalec na motorju rešuje življenja. Prvi je, ki prihiti na kraj nesreče, popolna zbranost in ljubezen do življenja pa ga vsakokrat pripeljeta varno domov. (Thomas Germ)

28. 7., 9.00–13.00
SLOVENSKA ILUSTRACIJA
Ogledali si bomo nadvse zanimivo razstavo ilustracij. Nekatere se vam bodo gotovo zdele znane, saj ste se z njimi srečali v svojih najljubših knjigah. (Umetnostna galerija Maribor)

29. 7., 9.00–15.00
ČAROBNI GOZD
Z gondolo in po Rozkini gozdni učni poti bomo prispeli do Doma Miloša Zidanška, tam pa z malo čarovnije srečali škrata Mileka! (Zavod za gozdove Maribor)

1. 8., 9.00–13.00
PASJI ŠPORTNIKI
Tudi psi imajo svoje športne discipline, trenirajo poslušnost, sledenje, preskakovanje ovir … Pokazali nam bodo vse svoje spretnosti. (Kinološko društvo Maribor)

2. 8., 9.00–13.00
MET NA KOŠ
Najprej ogrevanje, nato piljenje tehnike vodenja žoge in metanja na koš, nato pa bomo zaigrali kot na pravi košarkarski tekmi. (Košarkarska šola Miklavž na Dravskem polju)

3. 8., 9.00–13.00
ZA VRATI BANKE
Obiskali bomo kotičke banke, kamor stopijo le redki. Zanimalo nas bo, kako v banki štejejo denar in kje ga hranijo ter kaj imajo skupnega dvokolo, čebele in tablice. (Nova KBM)

4. 8., 9.00–13.30
SKRIVNOSTNA PIRAMIDA
Maribor je dobil ime po griču, kjer je nekoč stal mogočni grad. Njegovi skrivnostni ostanki so očem skriti, a z Vidovo pomočjo jih bomo našli. (Rajzefiber)

5. 8., 9.00–14.00
ČEBELJI SVET
Na vrtu pod Pekrsko gorco se bomo družili s čebelarjem, ki nam po razložil, kdo so člani čebelje družine, od kod prihaja med in kaj bi se zgodilo, če čebel ne bi bilo več. (Aktiviraj se)

8. 8., 9.00–13.00
ŽIVALI V TLEH
Pobrskali bomo po zemlji, v kateri se skriva na tisoče drobnih živali, ki vsak dan opravljajo pomembne naloge. (Eva Veler)

9. 8., 9.00–13.00
BORILNE VEŠČINE
Borilne veščine so veliko več kot le brcanje in udarjanje. Spoznali bomo, da z njimi razvijamo samozavest, disciplino, značaj, osredotočenost in spoštovanje. (Zavod KINETIKA)

10. 8., 9.00–13.00
MEDENA PRAVLJICA
Le pet mojstrov medičarjev, svečarjev, lectarjev je v Sloveniji in enega imamo v Mariboru. Obiskali ga bomo in se z medenjaki posladkali. (Lectar, svečar, medičar Beno Kolarič)

11. 8., 9.00–13.00
ABECEDA MARIBORA (namesto MALE MESTNE GALERIJE)
Bi lahko rekli, da svoje mesto poznate od A do Ž? Sprehod skozi mesto nas bo popeljal skozi vseh 25 črk, vsaka od njih predstavlja zanimivost Maribora. (Rajzefiber, Mihelca Šuper)

12. 8., 11.00–14.00
GOZDNI INTERNET (namesto KOPANJE NA DRAVI)
Ste vedeli, da gobe v gozdnih tleh razvijejo razvejan in zapleten sistem micelijev, ki mu pravimo tudi gozdni internet? (Gobarsko društvo Lisička Maribor)

16. 8., 9.00–13.00
KOLESARSKI POLIGON
Na poligonu nas čakajo kolesa in mini popravljalnica. Urili se bomo v spretnostni vožnji in se naučili osnov popravil kolesa. Prinesi svojo čelado! (Mariborska kolesarska mreža)

17. 8., 9.00–14.00
KUHARSKI MIŠMAŠ
Pripravili bomo zdrave jutranje jedi za poletne dni in toliko sladoleda, da bo polna skleda. (Izobraževalni center Piramida Maribor)

18. 8., 9.00–13.00
KAKO DELUJE?
Znanost je tudi poučna zabava! V Centru eksperimentov bomo preizkusili zanimive naprave, ki nam bodo razkrile, kako kaj deluje. (EKTC, Center eksperimentov Maribor)

19. 8., 9.00–15.00
KOPANJE NA DRAVI (namesto UŽITKI Z VRTA)
Namakali se bomo v kopališču, ki je edinstveno v več pogledih. Stoji na otoku sredi reke, je arhitekturni biser, okoli njega pa živi več kot 400 vrst rastlin in živali. (Šport Maribor)

22. 8., 9.00–14.00
REŠEVALNI PSI IN PSI POMOČNIKI
Vodniki psov reševalcev in pomočnikov nam bodo pokazali, kako pasji smrčki pod njihovim vodenjem rešujejo življenja! (Društvo za reševalne pse Maribor REPS, Društvo SLO-CANIS)

23. 8., 9.00–14.00
V RINGU
Po ogrevanju se bomo na boksarskem treningu naučili različnih tehnik udarcev in obrambe. Nekateri si bomo morda upali tudi v ring. (Železničarski boksarski klub Maribor)

24. 8., 9.00–13.30
KRIŽEMKRAŽEM
S starejšimi se bomo pomerili v namizni igri Križemkražem. Kaj bo odločilno – mladostniška hitrost ali modrost starejših? (Dnevni center TOTI DCA Maribor)

25. 8., 9.00–13.30
DOBER TEK
Zbrali se bomo ob digitalni interaktivni mizi in izvedeli, kakšni so bili okusi in pravila obnašanja skozi zgodovino. (Pokrajinski muzej Maribor)

26. 8., 9.00–15.00
HIŠKA ZELIŠČ
Na ekološki kmetiji, kjer izdelujejo naravno kozmetiko, bomo nabrali zelišča in si naredili zeliščno sol za dišečo kopel po lastnem navdihu. (Hiška zelišč)

29. 8., 9.00–13.00
REGA REGA KVAK
Na svetu živi 6.000 vrst dvoživk in nekatere živijo čisto blizu nas. Raziskovali bomo njihov zanimiv življenjski ciklus in izvedeli, zakaj regljajo. (Društvo študentov naravoslovja)

 

SREDINI IZLETI

Cena izleta je 30,00 €. Prijava in plačilo je možno najkasneje dan pred izletom do 10.00 na TRR račun ZPM Maribor SI56 0451 5000 0405 095, namen: SREDIN IZLET in IME IN PRIIMEK OTROKA, referenca: SI00 506-2022. Zbirno mesto za sredine izlete je v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor, kamor se ob predvideni uri tudi vrnemo. Otroci naj imajo s seboj malico iz nahrbtnika!

29. 6., 8.00–16.00
LOV NA ZAKLAD IN VETRNA HARFA
Na gradu Podsreda, ki je najbolj grajski med vsemi gradovi v Sloveniji, se bomo podali v lov za največjim zakladom Kozjanskega parka, po naravoslovni poti pa se bomo podali na vrh Vetrnika, kjer nas bo presenetil zvok harfe, na katero igra veter.

6. 7., 8.00–16.30
ZGODBE IZ GOZDA
V Muzeju gozdarstva in lesarstva Nazarje bomo spoznavali drevesne vrste, delo tesarjev in kolarjev skozi zgodovino ter reševali »lesene« miselne igre. Škrat Lesnik nam bo pokazal še pot do reke, po kateri so včasih spravljali les, nam pa bo služila za ohladitev. Kopalke in brisača!

13. 7., 8.00–16.00
IGRAČE IN MARIONETE
Posebnost hrastniškega muzeja je bogata zbirka igrač in marionet, ki jim bomo na našem obisku vdahnili življenje in na odru Marionetnega društva Jurček uprizorili pravo lutkovno predstavo. Splezali bomo tudi na vrh Kopitnika, kjer bomo uživali še v igri v naravi.

20. 7., 8.00–16.30
RAZGLED NA ŠTIRI DRŽAVE
Na vrh razglednega stolpa v Lendavi se bomo povzpeli po 240-ih stopnicah in od tam zrli na pokrajine kar štirih držav hkrati. Ker bomo na stolpu bližje soncu in nam bo vroče, se bo prileglo namakanje v Soboškem jezeru. Kopalke in brisača!

27. 7., 8.00–16.00
TEHNOPARK IN HIŠKA NA DREVESU
Naravoslovje, tehnika in znanost še nikoli niso bili tako zabavni! V Tehnoparku v Celju bomo raziskovali človeško telo, vire energije, iluzije, prihodnost, astronomijo in še kaj. V celjskem Mestnem gozdu pa splezali na drevo in obiskali največjo drevesno hiško v Sloveniji.

3. 8., 8.00–16.30
EN KOVAČ KONJA KUJE
V stari kovačnici, štauhariji, na Ravnah na Koroškem se bomo čudili ogromnim strojem, ki so jih včasih uporabljali v kovaštvu, mojster kovaštva pa nam bo pokazal, kako se ročno kuje vroče železo. Ohladitev v Ivarčkem jezeru se bo nato zelo prilegla. Kopalke in brisača!

10. 8., 8.00–16.30
BANČNI LABIRINT
V Bankariumu v Ljubljani se bomo igrivo sprehodili skozi 200 let bančništva na Slovenskem, pogledali skozi staro bančno okence in pokukali v trezor in notranjost bankomata. Iz mestnega vrveža nas bo pot vodila še na Zbiljsko jezero, kjer bomo veslali med labodi.

17. 8., 8.00–16.30
HIŠA DIMNICA
Pred več stoletji so na Kavčnikovi domačiji kuhali, delali, spali in bivali z živalmi v enem prostoru – dimnici. Še danes plapola ogenj na ognjišču in se dim vali po prostoru! Na poti nazaj v svoja domovanja se bomo ustavili še ob Velenjskem jezeru. Kopalke in brisača!

24. 8., 8.00–16.00
KRALJESTVO PTIC IN TRAMPOLINOV
V Ormoških lagunah lahko biva tudi več 10.000 vodnih ptic in ptic selivk hkrati! Med opazovanjem z daljnogledi bomo brez težav opazili tudi največje kopenske živali v Evropi. Iz kraljestva ptic bomo »odleteli« še v kraljestvo trampolinov, v ArbadaPark na Ptuju.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI