DomovNoviceFamilylabov starševski večer – Kje so meje?

Familylabov starševski večer – Kje so meje?

Zadnji letošnji Familylabov starševski večer nosi naslov KJE SO MEJE?, ki bo v torek, 27. novembra 2018, ob 17.30 uri, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (Razlagova ulica 16). Udeležba je brezplačna, prijave zbiramo do 26. novembra 2018, na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 511 ali na e-naslovu info.dum@zpm-mb.si.

Kratek opis delavnice:
Zamisel o postavljanju mej otrokom je v zadnjih letih postala središče razprav o vzgoji in neupravičeno obveljala kot bistvo odnosov med starši in otroki. Preveč govorimo o tem, da otroci potrebujejo meje, in premalo o tem, da otroci imajo meje, do katerih moramo biti obzirni in spoštljivi, saj le tako lahko pričakujemo, da bodo tudi oni obzirni in spoštljivi do naših meja. Meje, ki jih starši postavljamo otrokom, so naše osebne meje. Da bi jih lahko postavljali, jih moramo biti sposobni začutiti in jih izraziti, kar je lahko težava že samo po sebi, če so bile v času našega odraščanja naše meje pogosto kršene – tako so postale zabrisane in nejasne. To je en od poglavitnih razlogov, zakaj nam je tako težko reči ne. Če torej hočemo biti sposobni postavljati otroku meje, se moramo posvetiti ponovnemu odkrivanju in utrjevanju lastnih meja, kar nam bo koristilo tudi v vseh drugih odnosih. Reči drugemu ne pomeni reči ja sebi. Ko otrok preraste obdobje dojenčka, postanejo njegove in naše lastne potrebe enakovredne, nič več niso otrokove nepreklicno na prvem mestu, in vsakič znova pretehtamo, čigavi potrebi želimo tisti trenutek dati prednost. Tako je lahko starševstvo največja možna spodbuda, da krepimo stik s sabo in osebnostno rastemo.

Starševski večer bo vodila Nina Babič, univ. dipl. psih., certificirana voditeljica Familylabovih seminarjev za starše, mladostnike in strokovne delavce, pedagoška vodja letovanj za otroke pri ZPM Maribor, edukatorka prostovoljcev, izvajalka izobraževanj in supervizij za svetovalce TOM telefona, izobraževanj za mentorje otroškega parlamenta, vzgojitelje na letovanjih RK in ZPM ter podobnih organizacij, dolgoletna prostovoljka pri društvu HOSPIC. Zaposlena je kot šolska svetovalna delavka na OŠ Martina Konšaka v Mariboru.

Dodatne informacije: Tadeja Dobaj, 02 229 94 52, 041 532 119, tadeja@zpm-mb.si.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI