DomovNoviceCikel predavanj za starše – Katja Greif

Cikel predavanj za starše – Katja Greif

Cikel štirih predavanj KO POSKRBIM ZASE, SEM LAŽJE STARŠ, ki ga organiziramo v okviru vsebin VGC Štajerska, je namenjen staršem, ki želijo najprej spoznati sebe, svoja čutenja, svoja šibka in močna področja, raziskovati lastne meje, imeti radi samega sebe … skratka … poskrbeti zase, nato pa se odkrito soočiti z izzivi starševstva brez iluzije o popolnem starševstvu.
Predavanja bo izvedla Katja Greif, certificirana izvajalka sistemskih in družinskih postavitev, s širokim znanjem s področja človeških virov in psihologije.

Predavanje 1
10. 10., ob 16.45
ZAKAJ JE DOBRO ODKRITO GOVORITI O IZZIVIH STARŠEVSTVA
V izzivih (da ne začnemo s problemi), ki nam jih ponuja vloga starševstva imamo ničkolikokrat veliko strahov. Če jih povemo naglas, se vedno oglasi še kdo, ki je v podobni »godlji« in tudi taki, ki so bili, pa so »splavali«. Seveda pri tem tvegamo, da bomo dobili na čelo »nalepko«: Ta pa je res »zbluzil«, ali kaj podobnega. A če le za hip stopimo iz Iluzije o Popolnem starševstvu in nam je vseeno »kako bomo izpadli«, je to največ kar lahko storimo, da obrnemo začarani krog odzivnosti in raziskujemo druge – bolj podporne poti odzivanja na »probleme«. Kot starši imamo vedno vsaj tri prednosti – da smo starši, je to naše darilo življenja, da smo sami svoje sreče kovači in se zavedamo, da so naše odločitve naše.
Na predavanju bomo na primerih iz prakse uporabili te tri prednosti, da vsaj enkrat presežemo odzivnosti, ki ne nosijo koristi ne nam, ne partnerju (ne glede na to, če ste skupaj ali ne), kaj šele otrokom.

Predavanje 2
24. 10., ob 16.45
POZNAVANJE LASTNIH MEJ JE POMEMBNO ZA ODNOSE V DRUŽINI
Če smo opazovalci osnovnih dejstev – starost otroka, telesna in kognitivna razvitost otroka, njegova odzivnost, okoliščine bivanja, naše sposobnosti in meje, mu lahko zlahka nudimo podporo, ki jo potrebuje. Osnova za tako delovanje je seveda (tudi) naša zmožnost prepoznavanja svojih mej, postavljanja mej sebi in drugim. In to mnogokrat ni lahko.
Na predavanju bomo na primerih iz prakse poiskali vsaj eno omejujoče prepričanje, s katerim sebi in okolici grenimo vsakdan. Pre-okvirili ga bomo in nato uporabili v praksi – vsak dan. Tu gre za trening – trening samo-vzgoje. Ni vedno lahko, je pa lahko zabavno – sprosti nas in takrat je naš um odprt za nove možnosti – to potrebujemo vsi – iskanje novih strategij »out of the box«. »Povozili« bomo del starih – neuporabnih programov in »naložili« druge – take, ki delujejo tukaj in zdaj. Svet se spreminja in mi z njim.

Predavanje 3
7. 11., ob 16.45
»OTROK JE SREČEN, KO SO SREČNI STARŠI« (Bert Hellinger)
Stavek, ki ponovno lahko razburi mnoge. A če se potopimo v stanje otroka, ki še ni sposoben skrbeti zase, je občutek, da je s starši vse dobro, hkrati občutek varnosti, da bom zmogel tudi sam. Takrat lahko usmerim pozornost na svoje naloge, izzive, dileme. Lahko jih delim s starši, ker vem, da bodo zmogli in to ne bo dodatno breme. Če ni tako, nam nezavedni strah odnese pozornost od svojih dolžnosti k aktivnostim, s katerimi »pomagamo« staršem. Lahko postanemo zelo ubogljivi (se odmaknemo od svojih želja, potreb, dolžnosti,…) – samo, da jim ne bom v breme ali pa drug ekstrem – ves čas zganjam nekaj, s čimer jih budim v pozornost. Včasih otroci tudi zbolijo, da bi se starši ob njih spočili …
Kako torej kot starš v »poplavi vsega potrebnega« poskrbim, da sem ok? Kaj naredim za svoje zdravje, spodbudne odnose (do sebe in partnerja) materialno stabilnost? Kako zaznavam svoje meje in kako jih izražam? In kako to počne najin otrok?

Predavanje 4
21. 11., ob 16.45
KAKO LAHKO DRUŽINA SOBIVA V RAZLIČNOSTI NJENIH ČLANOV
Različnost je vir odličnosti. Ali to zares tudi živimo? Najmočnejši učinek učenja je zgled pristnega delovanja. Pri tem ni pomembno ali je družina pod »isto streho« ali ne. Družina kot osnovna celica ostane zavedno povezana v srcih – to je naravni zakon, ki nima veze s fizično realnostjo.
Na predavanju bomo skozi praktične primere (oziroma skozi primere, ki jih boste izpostavili vi) prevetrili svojo odzivnost.

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: Tadeja Dobaj, 041 532 119, tadeja@zpm-mb.si.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI