DomovNoviceFamilylabov starševski večer – Življenje v družini otroka s posebnimi potrebami in skrb zase

Familylabov starševski večer – Življenje v družini otroka s posebnimi potrebami in skrb zase

V letu 2018 nadaljujemo s FAMILYLABOVIMI STARŠEVSKIMI VEČERI v okviru vsebin namenjenim staršem v programu Večgeneracijskega centra Štajerska.
Familylab (družinski laboratorij) izhaja iz zavedanja, da je vsaka družina edinstvena, tako kot vsak posameznik, zato so vsaki starši sami največji strokovnjaki za svojo družino. Familylabova predavanja in delavnice jim ta občutek lahko pomagajo okrepiti in ponujajo navdih za nadaljnji razmislek in lastno raziskovanje.

V letu 2018 bomo izvedli sedem Familylabovih starševskih večerov. Prvi nosi naslov ŽIVLJENJE V DRUŽINI OTROKA S POSEBNIMI POTREBAMI IN SKRB ZASE, ki bo v torek, 20. marca 2018, ob 17.30 uri, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (Razlagova ulica 16). Udeležba je brezplačna, prijave zbiramo do 19. marca 2018, na tel. št. 02 229 94 50, 040 433 511 ali na e-naslovu info.dum@zpm-mb.si.

Kratek opis delavnice:
Predavanje z delavnico je namenjeno staršem otrok s posebnimi potrebami, kronično boleznijo ali z motnjami v duševnem razvoju. Predavanje ne ponuja opisa bolezni ali motnje v duševnem razvoju, temveč se posveča dinamiki odnosov in dogajanju v družini.
Starši so pogosto v skrbi za otroka dan in noč. Življenje se vrti v smeri iskanja raznih specialistov, obiskovanja različnih terapij. Toda otrok s posebnimi potrebami se v svojih temeljnih potrebah po uzrtju ter razvoju samozavesti in samospoštovanja ne razlikuje od ostalih otrok.
Med partnerjema lahko pride do neravnovesja, kajti skrb za prizadetega otroka vzame enormne količine časa in energije. Kaj se zgodi, ko se mama/žena zlije z otrokom in mu je nenehno na voljo? Kaj naj tedaj naredi oče/njen mož?
In kaj se dogaja s sorojenci, kako oni doživljajo brata/sestro, kakšne stiske jim to povzroča? Ali je zanje samoumevno, da morajo imeti brata/sestro radi še bolj, ker je otrok s posebnimi potrebami in potrebuje več skrbi. Kaj pa oni in njihove potrebe? V sklopu predavanja se bomo dotaknili vseh zgornjih vprašanj in dilem ter iskali poti, kako se lahko starši otroka s posebnimi potrebami organizirajo v skrbi za otroka tako, da jim ostane čas za sorojence, za intimno življenje, za partnerstvo in zase. In nenazadnje se bomo vprašali, ali imajo starši pravico reči ne, ne zmoremo več, in skrb za otroka prepustiti nekaj časa tudi varuški, babici ali instituciji, in to brez občutka slabe vesti.

Prvi starševski večer bo vodila Gabrijela Žlof Leskovšek, svetovalna delavka na OŠ za otroke s posebnimi potrebami, mama dveh hčera, v novi zvezi pa se jim je pridružila še partnerjeva deklica, ki je otrok s posebnimi potrebami.

Ostali termini starševskih večerov in naslovne teme:
17. 4. 2018 – Previharimo šolske viharje
15. 5. 2018 – Kako z najstniki?
19. 6. 2018 – Kako pravilno razumeti in se odzivati na agresivnost
18. 9. 2018 – Nagrade in kazni
24. 10. 2017 – Živeti z visoko občutljivim otrokom
21. 11. 2017 – Kje so meje?

Dodatne informacije: Tadeja Dobaj, 041 532 119, tadeja@zpm-mb.si.


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI