DomovBlogSporočila in zahvala 4. izmene VIRC

Sporočila in zahvala 4. izmene VIRC

Fotografije so objavljene na povezavi: 4. izmena VIRC Poreč 2020

Otroci, ki jim Zveza prijateljev mladine Maribor omogoča vsakoletno letovanje, prihajajo tudi iz socialno ogroženih družin. To letovanje je pogosto edina možnost, da sploh doživijo morje. Zgodbe, ki jih slišimo prostovoljci od teh otrok, so včasih zastrašujoče, žalostne, nepredstavljive. Takšnih zgodb ne bi smelo biti. Zato se na veliko pripravljamo že pred letovanjem. V sklopu teh priprav se trudimo in iščemo donatorje in sponzorje, ki bi razumeli stisko teh otrok in bili pripravljeni prispevati donatorska sredstva, ki bi jih lahko porabili in z njimi priklicali nasmeh na otroške obraze. S toplino v srcu lahko naznanimo, da vsako leto zberemo nagrade, ki jih otrokom razdelimo za zmago v športnih aktivnostih, za lepo pospravljene sobe, za uspehe na prireditvah in pripravljenost za sodelovanje. Letošnje leto je bilo še posebej uspešno. Najlepše se zahvaljujemo vsem tistim, ki so s svojo humanostjo pokazali, da še obstajajo dobri ljudje in so letos pripomogli pri zbiranju tako velikega števila otroških nasmehov.

Zahvaliti se želimo naslednjim:

PALFINGER, INŠTITUT MAR, MATEJA ŠIFRAR, KATJA JAVORNIK, TANJA SILIĆ, E.LECLERC, QLANDIA, GUMAX, ŠPORTNI CENTER TERMINATOR, IZPOSOJA, NAJEM NAPIHLJIVIH IGRAL SAFARI MARIBOR, DEJAN KLAMFER S.P.

Dragi donatorji, dober glas seže v deveto vas.

Vaša srednješolska izmena

Zadnji dan, torek, 4. 8. 2020

Še zadnjič (na žalost) se oglašamo iz srednješolske izmene Zveze prijateljev mladine Maribor, tokrat že iz Maribora. Prostore VIRC-a v Poreču, kjer smo preživeli čudovite dni, tako otroci, kot tudi vzgojitelji in ostali sodelujoči, smo zapustili v zgodnjih jutranjih urah. Letošnja izmena je bila zastopana z manjšim številom letujočih otrok, kar nam je omogočilo nekoliko drugačno doživetje. Povezanost med otroci in prostovoljci je bila večja in bolj osebna ravno zaradi posebnosti, ki so se dogajale v tem letu.

Z veseljem naznanjamo, da smo uspešno privedli izmeno do konca in prispeli nazaj v Maribor v objeme staršev, družine in prijateljev. S težkim srcem smo se morali posloviti, vendar upamo, da to slovo ni bilo dokončno. Vsem staršem, skrbnikom, družinam se zahvaljujemo za zaupanje, ki ste nam ga izkazali. Zvezi prijateljev mladine Maribor in celotnemu osebju v VIRC Poreč se zahvaljujemo, da kljub dvomom, težkim odločitvam in toliko zahtevnejši organizaciji, niste obupali nad izvedbo letovanj ter jih prilagodili do te mere, da so bila varno izvedena. Posebej se zahvaljujemo tudi zdravstvenemu osebju, ki je bilo pripravljeno nase prevzeti veliko odgovornost. Vsem otrokom in mladostnikom pa se zahvaljujemo, saj nam vsako leto pokažete, zakaj se odločamo, da bomo svoj dopust raje namenili vam, kot pa ga izkoristili na kakršen koli drug način. Absolutno se izplača vsako leto znova.

Prostovoljci 4., srednješolske, izmene Zveze prijateljev mladine Maribor

  1. dan, ponedeljek, 3. 8. 2020

Danes nam je vreme malo ponagajalo, zato smo imeli malo več prilagajanj in sprememb načrtovanega dneva. Ker se jutri prvič v vseh letih letovanj odpravljamo proti Mariboru že v zgodnjem jutranjem času, smo morali že danes dokončno vse urediti in je bil prosti čas namenjen pakiranju stvari.

Prvi plan je bil, da bi delavnice v celoti odpovedali zaradi slabega vremena, načrtovali smo, da bo odpadla tudi popoldanska plaža. Kasneje nam je bilo vreme naklonjeno, hitra improvizacija vzgojiteljev pa je pripomogla, da smo lahko organizirali delavnice, kot so izdelovanje rožic iz papirja, acroyoga, potekale so klasične družabne igre in streljanje z zračno puško, pogovorna delavnica je bila na tematiko, ki jo je izbrala mladina, na mivki se je igrala odbojka za starejše…

V času popoldanskega obiska plaže pa nas je ploha vseeno zajela, zaradi česar smo večerne športne tekme, ki so se vršile med vzgojitelji in zmagovalci tekem med otroki, izvedle v šotoru. Vzgojitelji so ohranili svoj ponos, toda igra otrok je bila tako vrhunska, da so morali vzgojitelji vložiti veliko truda in energije.

Preživljamo še zadnji večer v Poreču in počasi se odpravljamo spat, potovalke pa že čakajo, da bodo zjutraj natovorjene na avtobuse. Tudi mi se veselimo, da se vidimo med 12.30 in 13. uro pri Dvorani Tabor. Do takrat pa bodite lepo – vam želi vaša srednješolska izmena

  1. dan, nedelja, 2. 8. 2020

Zdaj pa nam resnično trkajo na vrata zadnji dnevi naše izmene. Še malo in že se vidimo. Nekatere to navdaja z veseljem, spet druge z žalostjo. Vreme se je poslabšalo, prvič je padlo na naša tla nekaj dežnih kapelj. Jutri napovedujejo nevihte, zato se je večino dogodkov in načrtov prestavilo na današnji dan.

Končali smo športne aktivnosti in tako pridobili zmagovalce v vseh športih. Končal se je tudi plavalni tečaj, ob koncu katerega so otroci navdušeno pokazali, kaj so se naučili v zadnjih dnevih. Zvrstile so se delavnice zvijanja balonov, pogovorna delavnica na temo hrana ni moj sovražnik, izdelovanje hišk iz papirja, telovadnica za možgane, izdelovanje nakita iz perlic, odbojka za starejše, kemijski poskusi, odvijala pa se je tudi plesna delavnica, ki je bila organizirana s strani letujočih otrok.

V večernem času se je odvijala prireditev, kjer so vsi otroci imeli možnost pokazati, kakšne talente skrivajo. Tako smo zapeli, zaplesali, se nasmejali vicem, si ogledali prevale naprej in nazaj, poslušali harmoniko, se pomerili v moči, gledali čarovniške trike in jedli jabolka. Tekom prireditve pa smo razdelili še nagrade, ki so jih otroci prejeli za zmago v športih, zmago na prireditvah, lepo pospravljene sobe, najboljše talente in za plavanje. Po prireditvi smo še vsi skupaj zaplesali ples izmene in že se počasi odpravljamo v naše postelje. Lepe pozdrave…

  1. dan, sobota, 1. 8. 2020

Smo dobili informacije, da imate tudi v Mariboru tako visoke temperature, kot jih imamo v Poreču. Mi imamo srečo, da imamo vsaj morje, ki nas minimalno dvakrat dnevno ohladi. Današnji dan je bilo športnih tekem malo manj, da smo se lahko malo odpočili od napornega ritma. Delavnice so potekale v ustvarjalnem duhu, saj smo barvali modelčke iz mavca in izdelovali lovilce sanj. Od danes naprej nas čakajo samo še lepe sanje. V večernem času smo zaradi visokih temperatur dogajanje ponovno prestavili na plažo, kjer smo uživali, peli, plesali in se hladili v morju. V teh dnevih smo se vsi otroci in vzgojitelji naučili koreografije plesa naše izmene. Po nočnem kopanju in ostalih aktivnostih na plaži smo utrujeni popadali v postelje in zahvaljujoč lovilcem sanj hitro in z nasmeškom na ustnicah zaspali. Vaša srednješolska izmena.

  1. dan, petek, 31. 7. 2020

Sedmi dan naše izmene je bil izrazito športno obarvan. Tekmovanja iz različnih športov so potekala čez celo dopoldne. V času delavnic so, tako kot vsak dan, potekale pogovorne delavnice, tokrat na temo spolnosti in prevar na spletu. Ponovno se je izvajalo streljanje z zračno puško, akrobatika ter impro delavnice, kjer so otroci morali improvizirati in uporabljati domišljijo. Otrokom, ki so imeli željo, je bil omogočen obisk pedolinov v času popoldanske plaže. Namesto večerne prireditve so se zvrstile najbolj zahtevne tekme v odbojki, košarki, nogometu in med dvema ognjema. Več od nas ponovno jutri! Upamo, da se imate v Mariboru vsaj pol tako lepo, kot se imamo mi! Vaša IV. izmena

  1. dan, četrtek, 30. 7. 2020

Jutro se je začelo podobno kot vsako drugo. Po zajtrku pa so otroci, ki so izrazili željo, obiskali Iceberg. Poleg klasičnih delavnic, se je danes ponovno odvijal veliki človek ne jezi se, nunchaki, igra s kartami Ligretto, borilne veščine in gradovi iz peska ter pogovorna skupina “Na pomoč, starši me ne razumejo” in “Ali naj se zlažem in druge dileme”. Postaja vedno bolj vroče, zato so nekatere skupine danes v popoldanskem času raje ostale “doma” (v VIRC-u :)) namesto odhoda na plažo. Športna tekmovanja se redno odvijajo, vedno bolj se približujemo zmagovalcem posameznih športnih aktivnosti.

Večerna prireditev je bila “Stavite da”, kjer smo čez dan ugibali, zvečer pa potrdili ali ovrgli določene trditve glede otrok in vzgojiteljev. Tako smo pokazali, ali znamo kolo, špago, stojo na glavi, jodlati, igrati badminton z zavezanimi nogami, plesati, peti, plesti kite, spreminjali pa smo se tudi v mumije. V sklopu prireditve pa je potekal še krst vzgojiteljev, ki so prvič letovali v naši izmeni. Na srečo so test opravili vsi in so od danes naprej tudi uradno sprejeti kot vzgojitelji srednješolske izmene. Ponosno naprej vzgojitelji!

Samo nekaj dni še nam manjka, da se vidimo. Do takrat pa tople in sončne pozdrave! Vaša IV. izmena

  1. dan, sreda, 29. 7. 2020

Kot bi pihnil in že smo skoraj čez polovico našega letovanja. Skrbi nas, da bo tudi druga polovica minila tako hitro, kot prva. Danes smo dosegli najvišje temperature do zdaj, zato se poskušamo skrivati v senci, podvojili smo število odprtih marel na plaži in še pogosteje se namažemo s kremo za sončenje. Delavnice so vedno bolj razgibane. Danes smo, zraven vsakodnevnih družabnih iger in streljanja z zračno puško, izdelovali še izdelke iz gline, se pogovarjali o dokazovanju pred vrstniki, se udeležili akrobatike in ustvarjali spominke. Večerno prireditev pa smo za spremembo zamenjali za obisk plaže in večerno kopanje. Kljub istemu mestu in vsakodnevnim odhodom na plažo, je bilo to za otroke drugačno in zabavno doživetje. Posebno pohvalo si letos otroci zaslužijo za pospravljanje sob, saj se toliko sončkov že več let ni svetilo iz ocenjevalne tabele. Mahamo iz Poreča!

  1. dan, torek, 28. 7. 2020

Dan je bil vroč, vendar nas to ni prav nič ustavilo pri izvedbi vseh zadanih aktivnosti. V popoldanskem času smo imeli že poznane družabne igre, izdelovanje velikega štiri v vrsto, pogovorno skupino na temo medvrstniškega nasilja, izdelovanje razglednic, ki vam jih bomo poslali, skupina Jadrnic je imela delavnico lakiranja nohtov, ponovno je bilo na vrsti streljanje z zračno puško, potekale pa so tudi priprave na večerno prireditev. Današnja posebnost je bil mali knjižni sejem, kjer so si otroci lahko vzeli in obdržali knjige, ki so na voljo.

V večernem času so pogumni otroci in tudi vzgojitelji napeli mišice in pokazali, kdo je najmočnejši na prireditvi STRONG (WO)MAN. Z vlečenjem in prevračanjem gum, plezanjem po vrvi in ostalimi tekmovanji v moči smo določili najmočnejše otroke v VIRC-u. Lepo vam mahamo do naslednje objave!

  1. dan, ponedeljek, 27. 7. 2020

Ponovno se javljamo iz sončnega Poreča! Dan je bil napet zaradi številnih športnih tekmovanj, ki se že vrstijo v Poreču. Otroci lahko tekmujejo v odbojki, košarki, namiznem tenisu, nogometu in med dvema ognjema. Tisti, katerih športni duh ni tako razvit pa za svoje skupine glasno navijajo. V popoldanskih urah so se kot vsak dan vrstile številne delavnice: streljanje z zračno puško, družabne igre, veliki človek ne jezi se, plezanje po vrvi, pletenje zapestnic, pogovorne delavnice in lokostrelstvo.

V večernem času pa smo izboljševali čutila. Ne razumite napačno! Senzorična hiša je otrokom in vzgojiteljem omogočila vpogled v svet brez vida, večji poudarek pa je bil na ostalih čutilih: vohu, sluhu, okusu in tipu. Okušali smo hrano, se predali različnim vonjavam, med seboj primerjali zvoke, tipali različne predmete in se pustili voditi z zavezanimi očmi. Dogajanje lahko preverite tudi na fotografskih utrinkih.

  1. dan, nedelja, 26. 7. 2020

Današnji dan se je hitro začel, saj so otroci hitro odprli oči v upanju na čim hitrejši pogled na morje. Ob prihodu na plažo je bilo najprej potrebno opraviti preverjanje znanja plavanja, ki ga je večina opravila uspešno, nekateri pa bodo preizkušeni še na koncu izmene in upamo, da ga bodo opravili takrat. Otroci so izkoristili čas na plaži za uživanje v morski vodi, čofotanju, špricanju, plavanju in potapljanju. Ujeli smo že poznan ritem in prešli v utrjene tirnice.

Delavnice so sledile po kosilu, kjer so imeli možnost igranja družabnih iger, streljanja z zračno puško, meditacije, športnih iger in pletenja verižic ter zapestnic. Istočasno pa so se pekle še kokice, ki so bile v tem dnevu največja atrakcija. Zvečer smo še zadnje kančke energije porabili za divje tekmovanje v lovu na skriti zaklad, kjer je bilo potrebno voziti samokolnico, risati vzgojitelja, uganiti najvišji vrh in katera žival se skriva na mariborskem grbu, prenesti vodo v lončkih na hrbtu in še več. Lepe pozdrave iz Poreča!

  1. dan, sobota, 25. 7. 2020

Kljub temu, da smo se prvič odpravili na pot v popoldanskih urah, je vse šlo kot po maslu. Napovedani so bili zastoji na meji, vendar smo bili dovolj hitri, da smo se jim uspeli izogniti in se podali po drugi poti, kjer smo na meji bili prvi v vrsti, na avtobusih pa so se ob strogih policistih pojavili prestrašeni pogledi otrok v maskah, zavladala je tudi (edina) parminutna tišina. Na koncu smo vsi prečkali mejo brez težav in že čez manj kot uro (dolgooo uro po mnenju otrok) v večernih urah prispeli v VIRC Poreč.

Pričakala nas je okusna večerja, ki nam je dala novih moči po dolgi poti za urejanje sob, igre, šport in spoznavanje. Glasba je hitro napolnila ušesa, kot tudi smeh otrok. Po kratkem spoznavanju in raziskovanju VRIC-a je napočil čas za spanje, zato so se počasi polegli zvoki razigranosti, otroci so hitro zaprli oči, sedaj se sliši samo še pesem čričkov. Morje pa bomo občutili komaj z jutrišnjim dopoldnevom. Ker je dan tako kratek pridejo fotografski utrinki na vrsto komaj jutri.

 

Obveščamo vas, da so otroci in spremljevalci 4. izmene srečno prispeli v VIRC Poreč. V kolikor na letovanju ne bo vse v redu, bodo starše obvestili vzgojitelji, pedagoško vodstvo ali zdravstveno osebje iz Poreča. Če pa ne bo sporočil, pomeni, da ni večjih težav in otroci uživajo. Vi pa se imejte prav tako lepo teh deset dni, v torek, 4. avgusta, pa se predvidoma med 12.30 in 13. uro spet srečamo pri Ledni dvorani Maribor.

Na tej strani se vam bomo oglasili s povzetkom dogajanja preteklega dne.

Trenutno je 27° C in odlično počutje za prijetne počitnice:)PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI