DomovNoviceDan Zemlje – Ne izgubimo tal pod nogami!

Dan Zemlje – Ne izgubimo tal pod nogami!

22. april je Svetovni dan Zemlje, leto 2015 pa je Mednarodno leto tal, katerega glavni namen je ozaveščanje o boljšem in trajnostnem ravnanju s tlemi.  Pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki si prizadeva za ohranjanje zdravih in produktivnih tal za potrebe človeštva, potekajo dejavnosti po vsem svetu, v Sloveniji pod okriljem Pedološkega društva.

LOGO_IYS_sl-2

Z našimi programi za varstvo okolja in ohranjanje narave želimo osveščati, informirati, svetovati in posredovati  znanja vsem generacijam. Želimo povedati in pokazati, da lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem veliko naredi za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje, zato vabimo na

prireditev DAN ZEMLJE, ki bo v sredo, 22. aprila, od 9. do 18. ure, na Trgu Leona Štuklja.

Dogajanje dopoldne bo še prav posebej pestro, saj smo se združili štirje organizatorji. ZPM Maribor  organizira programski sklop z naslovom Ne izgubimo tal pod nogami!, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem  prometu MO Maribor  preventivno akcijo Bistro glavo varuje čelada, podjetje Snaga Maribor zaključuje projekt Barviti kesoni za prijaznejši Maribor, časopisna hiša Večer pa zaključek natečaja Se vidimo na igrišču.

PROGRAM

9.00 – 18.00
– Vrtnarska delavnica: izdelali bomo lonček za sajenje, okrasno ploščico na kateri je označena vrsta rastline in nato zasadili rastlino ali posejali seme.
– Ustvarjalne delavnice: izdelovali bomo leteče ribice, hotele za žuželke in daljnoglede iz odpadnih materialov za opazovanje narave.
– Učilnica na prostem: s pomočjo unikatnega didaktičnega pripomočka bomo spoznavali drevesne vrste.
– Senzorični poligon: z bosimi nogami in golimi rokami bomo spoznavali različne vrste tal.
– Igralni kotiček: kocke, štiri v vrsto XXL, energetski stolp …
– Info-stojnica ZPM Maribor in stojnice nevladnih organizacij s področja varstva okolja in ohranjanja narave: Društvo AktivirajSe, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Lovska družina Ruše in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Greenpeace Slovenija, Gobarsko društvo Lisička …

9.00 – 10.00
– Pozdravni nagovori in predstavitev programa Ne izgubimo tal pod nogami!
– Pozdrav organizatorjev likovnega in literarnega natečaja Se vidimo na igrišču
– Zbiranje mladih kolesarjev, predstavitev sodelujočih organizacij preventivne akcije Bistro glavo varuje čelada in pozdrav predstavnikov MO Maribor.
– Odprtje razstave Barviti kesoni za prijaznejši Maribor.

10.15 – 10.30
Odhod kolesarjev na vožnjo po mestnih prometnicah.

10.40
Animacijska predstava gledališča Pravljičarna – TRAVNIŠKE ZGODBE.
Marjetica bo pripovedovala zgodbe, ki se dogajajo na travniku, od kdaj cvetlice kihajo, kaj je oviralo zvončka, da ni mogel pokukati iz zemlje in zakaj so za vse to krivi ljudje.

11. 15 – 12.00
– Nastop otrok iz osnovnih šol Toneta Čufarja, Draga Kobala in Borcev za severno mejo, ki so sodelovali v akciji “Barviti kesoni za prijaznejši Maribor” ter podelitev priznanj.
– Tekmovanje kolesarjev v spretnostni vožnji in razglasitev zmagovalcev.
– Razglasitev rezultatov natečaja “Se vidimo na igrišču” in podelitev nagrad.

13.00 – 14.00 in 16.00 – 17.00
ZaŽivljenje – člani Društva študentov medicine bodo predstavili projekt s katerim želijo  ozavestiti javnost o problematiki in pomenu prve pomoči – tudi najmlajše!

16.30
Predstava gledališča Pisani mehurčki – KARLO – NAJSLAJŠI KORENČEK.
Zala in Zlatko se odločita, da bosta sama pridelala korenček na svojem vrtu. Zlatko meni, da vse zraste v trgovini, Zala pa je prepričana, da je zelenjava z lastnega vrta najboljša. Predstava, ki otroke spodbuja k samooskrbi ter jih o tem, kje in kako zrasteta sadje in zelenjava.

DODATNE INFORMACIJE: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 119, kornelija@zpm-mb.si.

IN NE POZABI, DA LAHKO TUDI TI Z MAJHNIMI SPREMEMBAMI TVOJIH VSAKODNEVNIH NAVAD POZITIVNO VPLIVAŠ NA OKOLJE.

 


PROGRAMSKI PARTNERJI
PODPORNIKI - FINANCERJI
SPONZORJI - POKROVITELJI